Jak vaříte? Čerstvé / polotovary?

05.11.2012

Vždy mne překvapí, když slyším / čtu či vidím v televizi reklamu na nějaké polotovary, že daná potravina obdržela cenu "novinka roku" apod. Popravdě řečeno, neznám nikoho ve svém okolí, vyjma občasného použití u své mamky, kdo by tak vařil. A když dorazíme my - aniž bych se jakkoliv ozvala, vaří pouze z čerstvých potravin a používá max. sušené bylinky. Ale mezi ženami svého věku někoho takového neznám. Používáte je? Pečete v mikroténovém sáčku maso? Používáte sypké omáčky? A jaké?
Nechci nikoho pranýřovat, to ne. Jen by mne zajímalo, jestli opravdu někdo podobných pochutin při vaření využívá.

Kliknutím vložíte smajlíky:

myslim, ze se to tu zas tak trochu v urcitych ohledech prehani (viz prispevky nize) - muzete mi vysvetlit, co je SPATNEHO na mrazene zelenine???? .. ze nekdo pise, ze by v zadnem pripade nekoupil zeleninu ala "pod svickovou" a pod?? .. myslim, ze polotovar / instantni veci je neco krapet mimo mrazenou zeleninu :?

In reply to by nathali

zeleninu, kterou můžu normálně koupit, tak raději koupím čerstvou, nám prostě víc chutná než mražená.
babička mě třeba každý rok zásobuje domácí mrkví, ať si jí našoupu do mražáku a taky to nedělám, ona ztratí chuť

In reply to by nathali

Já pod svíčkovou kupuju pokaždé když dělám svíčkovou :-) zatím jsme sice s manželem jen dva ale je to rychlejší než loupat a strouhat tunu zeleniny :-D a kukuřici a hrášek,baby karotku,špenát,směs brokolice+květák+mrkev nebo babiččinu zeleninu mám pořád po ruce - kupované :-) nic špatného na tom nevidím a když mám chuť na zeleninu,nebo potřebuju do polívky a dojde mi "domácí" tak mám po ruce tohle. :a\|:

Jéje...instantních věcí a konzerv jsem se za mlada najedla...na intru..na čundru :s:
Teď to nekupuju,snažim se vařit a když už,tak opravdu vyjímečně a jen pro sebe.
Ovšem ty pytlíky se mi osvědčili.Občas je kupuju samostaně bez toho prášku.Je v tom rychlá večeře pro manžela :///:

:a: Ahooj,tak my občas jako rychlovku-nouzovku uděláme od Maggi nějaký ten Dobrý hostinec,manžel má tyhle věci docela rád.Sem tam si koupíme u vietnamců nudle třeba s gyrosem a ty omáčky jsou taky plné ochucovadel a škrobů a kdovíčeho,ale jednou za čas na to máme chuť :00: :///: jednou jsem si koupila instantní jíšku ale vyhodila jsem ji,protože prakticky nezahušťuju jídla - a když už,tak většinou odeberu trochu toho "pevného" (např. když dělám guláš) a trochu šťávy/omáčky,rozmixuju to a tím to zahustím,takže mouku skoro nepoužívám (do pečení a moučníků samozřejmě ano).Podravku mám pytlík 200g snad na rok,dávám jen trochu do polívky,snažím se používat tu "zdravou" bez glutamátů.jen sušenou zeleninku :-) sem tam koupím mraženou zeleninu,hlavně kukuřici,tu jím dost :-) pečící sáčky mám celkem ráda,maso z nich je šťavnaté (ale používám je tak 3x do roka,jinak peču normálně bez sáčku).Ale sypké omáčky nepoužívám,jednak mi to nechutná a dvojak se snažím manželovi vařit poctivě a až budeme mít prcka,taky i hlavně kvůli němu bych nikdy neuvařila oběd z prášku :k:

Přiznám se bez začervenání, že ráda peču masu v sáčcích, je pěkně šťavnaté, akorát mám sáčky koupené extra a maso si kořením podle sebe.
Teď jsem v tom pekla vepřové koleno a teda super!
Co se polotovarů týče, tak jediný, který se u nás občas objevuje je dršťková polévka (já ji nesnáším, tak si ji manžel koupí a dodělá si ji doma) a špenát - protlak.
Jinak používám kořenící směsi spíš jen na grilování, jinak moc nekořením a občas podravku nebo natur bujon do polévky či omáčky.

čau, sypký omáčky jsem jedla na privátě na škole...stačilo.
vaříme z čerstvých potravin. neděláme si domácí nudle, tatarku, kečup, horčici kupujeme, mám v záloze naturbujon, který sem tam dám kousek do polévky. máme doma mražené bylinky - petržel, bazalku, kterých u nás není nikdy dost. někdy koupím knedlík, ale teď zavřeli sámošku, kde měli vlastní (byli spojení s hospodou) vynikající knedle, takže už jsem začala vařit i knedlíky.
v igelitu maso nepeču, nějak se mi to ekluje

Nikdy jsem takové omáčky z pytlíku nezkoušela, ale pokud polotovarem myslíš i třeba takový tortili, tak ty manžel kupuje, ale jenom pro sebe, mě nechutnaj :-)
Jinak teda domácí tatarku nebo kečup nedělám, ale kupuju, manžel bez toho nedá ani krok a lije si to do všeho :D

ahojky,ještě když jsem chodila do práce na dvanáctky měla jsem to doma aby si to mohl udělat chlopek,jinak takové věci téměř nekupuju-krom činskych nebo hrnečkovych polivek co nám chutnají. jo a miluju svíčkovou vitana nebo maggi v sáčku,jako nouzovka před výplatou se to občas hodí :D:D maso v mikrotenu ?zkusila jsem jednou a uškvařil se takže děkuji pěkně už nechci. ze sáčku jsem pekla perník,nebo čokoládový dort a už i to umim z vlastních ingredienci takže asi tak k výrobkům roku :)

co mám děti, tak tyhle věci absolutně nepoužívám. Dřív, třeba když jsem chodila na vejšku, tak jsem z takových věcí docela žila, ale od té doby mé kuchařské umění dost pokročilo, tak teď mi přijde jednodušší a nesrovnatelně chutnější koupit si třeba rajčata a přidat koření než kupovat instatní rajskou s předvařenýma kolínkama

no tak to by ses divila, kolik lidí polotovary používá. .mě málem minule kleplo, jak kamarádka dala své 15.m dceri čínskou polévku (co šílím, je přeci bez glutamátu..)a další odpovědi typu : umře po tom? neumře.. poté co jí před prvními narozeninami dala houbové rizoto, podotýkám,že sama řikala, ze ho jíst nebude, že je přesolené. a je 3 dny staré,takže dojíst se musí.. já osobně mám k takovým potravinám averzi, občas maximalne koupim mraženou zeleninu..

In reply to by elys

:? kamarádka je padlá na hlavu!!čínáka bych nedala ani já svý 3letý dceři...občas loudí po tátovi nudle z čínáka a tak ji dá lžičku dvě ale i tak nadávám a říkám jí že je to fuuuj...a jídlo starý 3dny bych ji taky nedala...stačí že to dojídáme my s přítelem ale jí už vařím třetí den nový...fakt kráááva :n:

ahojn já toto použiju jen vyjímečně když nestíhám, nekupuju ani mraženou zeleninu typu pod svíčkovou atd. radši to poctivě nakrájím, nepoužívám vegety a podobné srajďule vůbec, taky se snažím jen čerstvé bylinky. Hodně čtu složení potravin co v tom je atd. když člověk občas kouká na pořad Peklo na talíři, tak už nekupuju ani levné salámy, ale jen šunky nejvyšší jakosti a musím říct rozdíl je 100% znát. Fakt se snažíme jíst zdravě :-)
Ovšem moje tchýně vaří většinou polívky z pytlíku a argumetuje tím, že na sáčku je napsáno že je to bez glutamátu :D bez vegety by nemohla ani žít, takže je zbytečné ji o tom vykládat :D

In reply to by Arutha

no budeš se divit,ale třeba mražená zelenina je lepší volbou než mrkev v lednu z kauflandu :s: :s: já se teda mražené zelenině rozhodně nevyhýbám,ono přeci jen třeba v zimě sehnat čerstvý hrášek nebo fazolky je nadlidský úkon-a když už,tak je to tak nehorázně předražené,že člověku zůstává rozum stát :00:

In reply to by lucininenka

že jsem v létě nakoupila sezónní zeleninu (od letoška už máme dost zeleniny a ovoce vlastního), tu jsem nakrájela nadrobno a zamrazila. Letos jsme si i pořídili mrazák a řekla bych, že to byl ten nejlepší nápad v poslední době, co jsme měli.
Navíc jsme se dostali k soukromým dodavatelům masa, takže pravidelně nakoupím ve velkém a zamrazím.

In reply to by Elishka

no tak jednak je problém s mrazákem.opravdu nemám místo v mrazáku na půlroční zásoby nakoupené zeleniny a samostatný mrazák kvůli tomu pořizovat nebudu (když pominu,že ho nemám ani kam dát).A nevím nevím jask je to se zelenonou,co je půl,třičtvrtě roku zmražená,já třeba příkrmy nechávala max. šest týdnů,víc určitě ne.Každopádně určitě to jakási alternativa je,každopádně já zůstávám u mražené z obchodů,zas taková hrůza to není ;)

In reply to by lucininenka

především maso :) A přiznám se bez mučení, že i dost pečiva. Většinu pečiva dělám doma a je mi jasné, že by se rodině brzy jeden druh přejedl, takže zamrazím a pak vytáhnu, kdy je potřeba :)
Zelenina ze zahrádky vydrží tak do cca ledna, v zipových pytlících se drží dobře. Bylinky v pohodě do jara.

In reply to by lucininenka

no to souhlasím...jako mražák na to abych v něm skladovala jen zeleninu fakt nemám a ani si nepořdím a nevidím nci špatnýho na tom když se koupí zmražená zelenina v obchodě??dyt to je to samý jakobych koupila obyč zeleninu v obchodě a pak zamrazila ne? :s:

Malý bych to rozhodně nedala, ale já s přítelem to jíme.Máme rádi dobrý hostinec, polívky s pytlíku a sáčky plný chuti.Samozřejmě to nejime denně ale mám to rada :///:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no fuuj!my tam jeste nic nenasli,ale jak tam cosi najdu taky to prestanu jest.ale kdyz ono je to tak lahodny.hlavne ty polivky z lidlu,tam maj syrovou,rajskou a slaninovou prichut ty fakt zboznujem.

ahoj kupuju dobrej hostinec /ty nudle v sáčku s příchutí/ a ty občas dělám pro mě a přítele,když se mi nechce vyvařovvat...pak kupuji maggi nápady taky ale jen občas zdá se mi to drahé na to že je to jen sypkej přípravek..a jinak asi nic...většinou čerstvý nebo mraženou zeleninu kupuju...mražené jídlo vůbec,to akorát pizzu občas...a ted sem kupila po x letech lunchmeat protože šetříme výplatapořád nikde a my máme posledních pár pěnez ale tohle jíme jen my s přítelem,dcera jí ve školce...jo a polívky tyy kupuju ty sypké taky občas...

In reply to by luciekres

tak jestli chceš ušetřit, tak rozhodně nekupuj prefabrikované potravina a už vůbec ne polotovary...
najdi si v nováckým archivu střepiny ze srpna (tuším), kde ukazovali jak uvařit pro 4 člennou rodinu komplexně vyvážené jídlo (3x denně) za 560,-/týdně - zásadou je, co si můžeš vyrobit doma, tak nekupuj...

no jedla jsem to v největší nouzi na čundrech, co jsme bejvali i 14 dní v horách tak sme si vařili těstoviny a ty instantní polivky a omáčky, jestli se to tak dá nazvat, od tý doby jsem to nepozřela a nikdy u nikoho neviděla...taky nevim, kdo to kupuje, ale možná, zkus se podívat lidem do košíků...já jednou potkala pána, co byl samej vřed a nakupoval šlehačky ve spreji,kolču, tři pytle rohlíků a zmrzlinu, některý lidi jsou zvláštní..

tak tyhle sypké "zázraky" jsem koupila naposledy tak před 12 lety, když jsme s kámoškami jeli busem na Korfu, kde jsme byli bez jídla a protože jsme byly chudé studentky, tak jsme vezli jen polotovary :D - krom toho jsme uvařit uměly akorát tak vodu na čaj :D
- jinak z průmyslově vyráběných věcí kupuju rajčatový protlak, sem tam müsli tyčinky, těstoviny, pečivo (ale i to se už snažím péct sama) a dětem občas pribiňáčkovu tyčinku... vesměs se snažím co nejvíc kupovat věci, které prošly minimem zpracovatelských postupů a dělám vše doma... nějak těm kupovaným věcem nevěřím...

ja teda v 99,999% varim pro nas
pro deti 100% pouze z cerstvych(max mrazena zelenina)detem nekorenim
hodne pouzivam koreni,sul uplne minimalne..spis vic je v buchtach nez do jidla :s: ,bujony pouzivam minimalne,dochucuju harmoni chuti od magi
jen pro nas -spis me :) obcas koupim magi testoviny s omackou..ja to mam"rada"
a co se tyce tech "oceneni"nekdy se takovych vyzkumu ucastnim..a ver ze je na tom pravdy pramalo...byt uz z vyzkumu vzeslo i par dobrejch ;) napr becherovka lemond ;) :///: to jen tak mimo...
navic mam doma alergika takze cteni etiket je muj denni program a prave proto nejime tak 90% veci co sme jidavali

Taky varime denne cerstve jidlo. Eckum se snazim co nejvice vyhybat, ale je to celkem nemozne. Jsou vsude - v syrech, casto jogurtech, o bonbonech ani nemluvim...Polotovary nekupujeme, ale nemuzu rict, ze bychom se stravovali jen zdrave. Obcas nejake smazene taky je, bonbony atp.

In reply to by DenyPu

ježíšmarjá těstoviny taky jako myslí polotovarem?Tak to my samo kupujeme taky :s: :s: já myslela,že se zmiňuje spíš o těch super dehydrovaných omáčkách,kořenících směsích a tak podobně :) majolka,tatarka,kečup,to taky samozřejmě občas kupujeme,takové těstoviny se sýrem a kečupem jsou nenahraditelné :s: :s:

In reply to by lucininenka

No, ja si to neumim taky predstavit casove. Ti pred nemi to meli sakra tezke. Nejake hrani s detmi fakt nemohlo hrozit - prani plen v ruce a virivce, vareni se vsim vsudy, kolikrat do toho i staveli...No des a hruza. Jinak tchyne delava dom. nudle a sunkofleky a to je fakt dobrota! Neda se srovnat...no, ale ten cas, no...:-)

In reply to by lucininenka

Souhlasim:-) a bohuzel podle toho casto vypada i nas byt...Uklidim nekdy to nejnutnejsi a pak az vecer - kdyz nepadnu unavou. Zavidim lidem, co maji stale uklizeno a nemuseji se bat vzit domu v poho necekanou navstevu. Um nas je porad nekde neco - hracky, hadry,...Ale zase abych uklizela cely den a na deti prdela, na to fakt nemam. Radeji bordel v byte, spokojene dite.:-)

In reply to by lucininenka

K nam obcas jo a to se rdim...Sice tady neni buhvi jaky neporadek - jsou na tom lidi i hur. Stoletou spinu nemame, ale stejne je to blby... No, nekdy uklizim treba v noci . jdu spat, protoze uz to fakt nedam a pak se vzbudim treba ve tri a jdu na to. Nekdy se na to ale vyprdnu a jen vstavam k detem. Zavidim supermatkam, co stihaji vsechno - hrat si s detmi, tvorit a uklizet. Nechapu - pro me nadlicky vykon...:-)

ahojky,tak já urřčitě ne :) mě to prostě smrdí a podle mě je z toho ta umělotina strašně cítit :00: párkrát jsem zkusila nějaké ty instant omáčky od Vitany tuším a přišlo mi,že to maso jsem tím spíš zkazila :00: většinou používám sušené bylinky,občas koupím kořenící směsi,ovšem kontroluju,aby am nebyl glutamát,když to dávám malému... jinak žádné hotové omáčky,dehydrované směsi a koření s glutamáty nekupuju,stejně tak s bujony a podobnými věcmi... myslím,že umím vařit i bez toho,tak proč si přidávat do jídla humus :s: jinak co teda používám a kupuju jsou konzervovaná rajčata,ty používám fakt hodně a většinou jsou lepší než "čerstvá" z obchodu a hlavcně je s tím minimum práce a taky kupuju knedlík-houskový vždy a občas i bramborový :) na to jsem prostě líná :)

Ahoj,
tak já se sice snažím vařit zdravě a na jídle opravdu nešetřím, ale občas mi nějaký polotovar na tu plotnu přijde. Jde ale spíš o věci jako mexické placky (to fakt nevím jak bych je po domácku udělala), nebo jeden druh omáčky od uncle bens s ananasem. Používám ji jako základ, ale přidávám tam ještě maso a když se mi chce další zeleninu. Také z německa si občas přivezu omáčky na těstoviny. Ale neumím si představit, že bych je jen vylila na těstoviny a hotovo. Vždy je k něčemu přidávám. Jo a nebo gnocchi... jsem ochotná sem tam udělat domácí bramborovej knedlík, ale hrabat se s pidi tvarem jako mají gnocchi, to už je na mě moc. :s: Já myslím, že když se to používá s mírou, může to ušetřit čas a může to být vítaná změna v kuchyni. Ale samozřejmě, že domácí hovězí vývar žádný pytlík nenahradí... :hu: Jinak ale když se zamyslím jak vaří mé kamarádky, tak půlka nevaří, že to neumí nebo je to nebaví a půlka vaří, ale jen tak jako na rychlovku a znám dokonce jednu, která se do teď stravuje způsobem, jakým jsme jedli kdysi na intru. To znamená polívka z pytlíku, párek, těstoviny s kečupem a nebo pomazánka a tím končí. Mě se z toho dělalo šoufl už na intru, ale tam se člověk musel smířit, ale jí teda moc nechápu. No ale je to každého věc. :)

In reply to by olikola

Tak teď jsem se musela chytnout za nos, vařím podobně jako ty... takže se polotovarům vlastně tak extra nevyhýbám :00: Musím uznat, že ta s ananasem je chuťově výborná - sama ji teď nejím, ale přítel by se po ní utloukl.
Gnocci nevyrábím, ale těstoviny už občas ano :) Dostala jsem od mamky strojek na jejich výrobu, dcerka u toho chce vždy asistovat, aby "pomáhala" :dance:
Mexické placky také kupuji, stejně jako různé arabské chleby. Používám sójovou omáčku a příteli nějaké druhy pikatních.
Ale ráda pro nás peču doma (včetně chleba, makovek, různých kynutých koláčů apod.). Maso - polotovary jsou tabu.
Když paštika, tak domácí - stejně se jí chuťově žádná jiná nevyrovná ;-)
Bylinky si pěstuji a suším (plus mrazím)sama. Váhám, zda se pustit do jogurtů, ale bílý jím v rodině prakticky jen já.
A těším se, až teď dostanu od známé recept na žervé.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no, když je v receptu vývar, tak uvařím vývar, ne? libeček je sice fajn, ale silný maso-zeleninový vývar ti nenahradí :D

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

:€[€: Na libeček mám "alergii", tři roky jsem chodila s klukem, jehož matka cpala libeček totálně do všeho. Snad jen do bábovky ne. Takže libeček má na mne efekt jak česnek na upíra.... :s:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

To ne, ale třeba si Tvoje kamarádka vzala mého ex. :s:
To by mi jí ale vážně bylo líto 8) :s:

Tak já se postavím pranýři čelem, já to jako správná emancipovaná a pracovně dost vytížená žena používala (ne pořád, ale často), ale od té doby co jsem doma s malým, tak vařím z čerstvého pro sebe i pro něj.

Pečící sáčky používám- ale ne ty "polotovarové", jen čistě sáčky(5 ks za 29kč) a do nich dávám čerstvé suroviny.

Nepoužívám masoxy, kořenící směsi s glutamátem a jinými dobrotami, tekutá dochucovadla- s vyjímkou sojové nebo rybí omáčky- hlídám si složení a kupuji kvalitní bez chemických složek. Kupuju třeba kečup nebo majonézu, nedělám domácí, ale i tam hlídám složení.

Kupuju těstoviny, domácí dělám jen nudle do polívky. :)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Shoyu- půl litru za stodvacet korun, takže není o moc dražší než nějaká pseudosrajda od Vitany. :s:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Mezi Tamari a Shoyu? Chuťově nevím :s: Nejsem takovej znalec, obě jsou dobrý. :)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky