Krátké cykly a úspěšnost IVF

16.07.2013

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat těch co podstoupili IVF a měly krátké cykly (26 dní a méně), jak to u vás prosím bylo s vajíčky, kolik jich bylo k odběru a kolik se jich podařilo oplodnit? Proč se ptám, dočetla jsem se, že u žen s cykly 34 dní a delšími je téměř dvojnásobná šance na úspěch při IVF než u cyklů o délce 26 dní a méně. Sama ovuluji kolem 12. dne cyklu, cyklus mám cca 25 - 26 dní a nemohu otěhotnět už přes 3 roky. Moc děkuji předem za odpovědi.

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj Lidus, málem sem Tě nepozanla, nová ikonka :€s€: No já sem po prvním IVF a nedopadlo to. 2.8. jdu na konzultaci k doktorce tak uvidíme a sestra mi říkala, že další IVF nejdřív za 3 měsíce a já nemám čas čekat }:) Jinak práce dopadla?

In reply to by lidus84

Ahoj Lidus, jsem tu pořád a ještě asi dlouho budu :r: Foliku bylo 6, vajíček taky 6, ale žádné se neoplodnilo :( Ještě se to dozvěděli v práci, že se snažíme a nutí mš do skončení dohodou, nebo porušení pracovní kázně (když chtějí tak si vždy něco najdou..) když mi to řekli, tak sem 2x zkolabovola v práci a sem teď na neschopence. Takže budu hledat novou práci, nebo se prostě musí zadařit :€O: :€O: a budu pokračovat do mateřský na neschopence, kéž by to tak vyšlo :dance: :€s€:

In reply to by lus11

tak tohle je mazec, na to snad ani nemají právo ne? To by mě teda zajímalo jakou kázeň jsi porušila - ještě jsem neviděla, že otěhotnění by bylo porušení pracovní kázně. Já bych spíš řekla, že je to z jejich strany určitá diskriminace a vyhrožování - to je spíš na žalobu na ně...jak se to tam dozvěděli?
Já jsem v práci naštěstí měla podporu, na kontroly v Brně mi dávali volno a podporovali mě. Neuvěřitelné, jak se někde dokážou zachovat k cizímu "neštěstí" Moje nervy.

In reply to by lus11

Teda, to snad není možný, že ještě v práci to máš takhle, fuj to je hnus :r: Co si to vůbec dovolují, z toho se mi úplně zvedl tlak :O :( :n: Ach jo. S tím že se neoplodnilo ani jedno vajíčko, to je mi strašně moc líto :r: Přišli ti na nějaký problém nebo seš jinak podle dr. zdravá?

In reply to by lidus84

Právěže na nic nepřišli a teď v pátek jdu na konzultaci k doktorce, takže uvidíme. Sestra když mě objednávala tak říkala, že min 3 měsíce čekat, tak snad to nebude tak dlouho. Jak sem se ptala tady na stránkách tak mi holky poradili si ještě nechat imunologii, endokrinologii a genetiku, takže o to skudím požádat a uvidíme. Já sem z tý práce byla a sem pořád úplně na prášky, snad to nějak skoulíme všechno s partnerem... Musím si hlavně odpočnout a pak snad se konečně zadaří. pěkný den

In reply to by lus11

A teďka už je to tedy měsíc od toho? Takže ještě dva měsíce? Určitě o nějaká ta vyšetření požádej, pokud se dá zjišťovat ještě něco víc, ať se to zkusí. To jste měli tu metodu ICSI nebo proč ti řekli že se vajíčka nepodařila oplodnit? A spermio máte taky v pořádku?

In reply to by lidus84

No odběr byl 20.7. Právěže nám embryolog říkal, že vajíčka pěkné, spermio perfekt, tak že není zbytečně potřeba ICSI, takže bez a oni se nespojili. Při dalším určitě beru ICSI!No sem zvědavá co řekne doktorka.

In reply to by lidus84

Ahoj Liduš, tak mi doktorka říkala, že prej pojišťovna to dřív neproplatí a aby si taky tělo odpočlo Já ale nemám čas čekat... Je prej možnost si vše zaplatit a to je tak 80 000 - 100 000 Kč a to fakt nemám. No takže teď to budem zkoušet přirozenou metodou zdarma a na začátku září až příjde ms tak se mám objednat na utz před začátkem stimulace. Mezitím si máme ještě udělat imunologigi páru, tak uvidíme (to sem se ptala doktorky a ona mi říkala, že u nás je to asi zbytečný, když není žádný problém, ale že mi to napíše).
V tý práci to mám do konce srpna a sem na nemocenský, dnes sem se šla ptát na pracák jak to je, když marodím a mám ukončený pracovní poměr, jak je to s placením zdravotního a sociálního, tak mi řekli, že po dobu nemoci platí přád zaměstanavatel, takže mi to stejně asi budou platit. Dnes sem byla na kontrole u doktorky a ta mi řekla, že mě bude držet na neschopence jak budu potřebovat, tak aspoň něco pozitivního :€s€:
Ještě sem zjistila, že když bych byla na neschopence od ukončení pracovního poměru do 180 dnů odcházela na mateřskou, tak je tam ochranná lhůta a pořád by mi platil zaměstanavatel, takže budu věřit, že se třebas štěstí usměje i na mě. :€O: :€O:
Dneska sem četla ve snažilkách, že prej má být změna od 1.9. a pojišťovna bude na stimulaci proplácet jen polovinu, tak možná další prachy... asi se zvencnu
Takže v září budem řádit spolu :-)
Měj se krásně

In reply to by lus11

Ahojky, to snad né s tím doplatkem, zjistila jsi něco bližšího, je to pravda nebo to byla nějaká "kachna"? :? Je to fajn alespoň s tou neschopenkou, že ti to takhle nechají, od zaměstnavatele to bylo hrozný, jak se k tobě zachoval, tak teď to má, snad ti to vyjde i s tím brzkým těhotenstvím. Září už je skoro za dveřmi :) Těch 80 tisíc mi řekli taky v caru v Čechách, když jsem si tam volala. Bez účasti pojišťovny je to opravdu šílená částka, navíc jistotu nemá člověk nikdy... Na imuno ti držím palce, ať vám to dobře dopadne, kdy budou výsledky?

In reply to by lidus84

Ahoj Lidu, tak jsme p odběrech na imuno a 17 jdeme pro výsledky, ale dle doktorky v genentu prej bude určitě vše v pořádku, když nám ostatní testy vše vychází, no uvidíme. No a teď čekám na zázrak, zpoždění 5 den, na testu lehký stín a špinění, takže nejspíš zase nic :r: :r: Já už bych tak strašně moc chtěla, aby to :€O: vyšlo, když ta práce dopadla takhle a nová práce asi nejspíš nebude, protože mi naznačují, že jsem ve věku, kdy budu chtít děti... }:)

Ahojda, já jsem o podobné souvislosti nikdy neslyšela. Tím tedy nechci říct, že to tak není, jen už se v této oblasti pohybuji docela dlouho (přes pět let) a nic o tom nevím. Je pravda, že pokud žena ovuluje později (u Tebe OK), a má cyklus kratší (Tvůj případ), tak máš krátkou luteální fázi cyklu a mimi se sice stihne zavrtat, ale tělo to nestačí zaznamenat. Ale na druhou stranu si s tím doktoři dokáží poradit a nasazují léky (např. Utrogestan), takže by to mělo být v pohodě. Nevím, co už máš vše za sebou, ale pokud už chodíš do CAR, tak by to měl mít doktor podchycené.
Jinak já mám za sebou tři IVF cykly, folikulů i vajíček jsem měla vždy dost, ale fakt si to nepamatuju a nechce se mi to hledat. Obecně můžu říct, že jsem na konci měla vždy jedno embryo na ET a dvě embrya na KET (dávala jsem po jednom). Ale zrání folikulů a vajíček je hodně individuální.
Jinak já sama jsem dlouhý protokol nikdy neměla, ale pokud tuším, tak to prodloužení je tam snad díky zrání vajíček, takže uhnízdění by snad neměl ovlivňovat. Myslím, že při dlouhém protokolu jdeš akorát později na OPU. Ale to fakt nevím přesně, nidky jsem se o to nezajímala.

In reply to by Naděnka

Ahojky, moc děkuji za odpověď, nepíšeš jaké jsi měla cykly, taky takové krátké? A jak dlouho jste se snažili, než jste šli na první IVF, jestli se můžu zeptat? U mně je problém ten že nežiji v Čechách a pokud bych se pro IVF rozhodla, musela bych si ho sama komplet zaplatit a tím pádem nepřichází v úvahu více než jeden pokus a to ještě až se nám na něj povede našetřit. Proto se snažíme už tak dlouho. Jinak soukromě jsem si zařídila co se dalo - krevní odběry (hormony vč. štítné žlázy a AMH, protilátky), vyšetření průchodnosti vejcovodů, spermiogram máme dělaný za tu dobu dvakrát, ovuluji pravidelně, přes rok jsem měřila BT, dva roky používám ovulační testy, cca 6 ovulací mám potvrzených i ultrazvukem (folikulometrie), 4 měsíce jsem brala Clostilbegyt, nějakou dobu jsem brala i Utrogestan (řekněme ve více než 6ti cyklech), 5x jsem si píchala Pregnyl. Luteální fázi mám cca těch 13 dní, takže ta je v pohodě. Menstruaci mám silnou, děl. sliznice mi roste taky pěkně. Je to u nás taková záhada hlavolamu a proto jsem napsala sem, abych našla někoho s podobnou zkušeností, kdo šel potom na IVF a vyšlo to. Protože jak jsem psala, více než jeden pokus nebude. Jinak to co jsem našla o tom na netu jak v češtině, tak v angličtině, je toto:
V prospektivní studii bylo sledováno celkem 6271 IVF a ICSI cyklů. Pacientky před IVF/ICSI léčbou zaznamenávaly po dobu jednoho roku délku svého menstruačního cyklu. Podle trvání cyklu bylo vytvořeno celkem šest skupin: méně než 26 dní, 26–27, 28–29, 30–31, 32–34 a s délkou cyklu více než 34 dní. Ze studie byly vyloučeny ženy s cyklem delším než 50 dní, neboť šlo většinou o anovulační cykly.
Co studie ukázala

Studie prokázala, že úspěšnost IVF/ICSI silně koreluje s délkou menstruačního cyklu. Šance na porod po IVF/ICSI byla téměř dvojnásobně vyšší u žen s průměrnou délkou menstruačního cyklu více než 34 dnů oproti skupině žen s délkou cyklu pod 26 dnů.

Trvání menstruačního cyklu souviselo také s odpovědí na hormonální stimulaci ovarií pomocí FSH nebo hMG (lidský menopauzální gonadotropin) a kvalitou embrya. Ženy s kratším menstruačním cyklem potřebovaly pro dozrání folikulů vyšší dávky FSH/hMG a při odběru vajíček se u nich podařilo získat méně oocytů.

Z výsledků studie vyplývá, že průměrná délka menstruačního cyklu může být dobrým ukazatelem funkce ovarií. Kromě toho souvisí také s úspěšností IVF nebo ICSI.

In reply to by lidus84

Já bych to asi takhle do podrobna nepitvala, myslím, že délka cyklu asi není alfa a omega úspěchu. Těžko říct, co s Tebou, je to těžké, když si musíte vše platit. Nemám pro Tebe žádnou radu, všechna vyšetření by byla zase jen o penězích. Ale je to vaše první IVF, třeba to bude v pohodě a embryo se chytne. Budu držet palce.
Jinak my šli na první IVF po necelých třech letech snažení. Za sebou jsme už v té době tři inseminace v nativním cyklu a dvě stimulované inseminace (a všechna dostupná vyšetření).

In reply to by lidus84

ahojky, já mám cyklus 27 dní, v dubnu to byly 3 roky, co jsme se snažili o dítě. Teď momentálně jsem 8.den po transféru dvou embryí a čekáme jak to dopadlo, v úterý budeme testovat, zda to vyšlo.
Jinak bych se spíš vrátila k tomu procesu. Samozžejmě tě nechci strašit, ani to třeba být nemusí, ale u nás to bylo úplně stějně jak píšeš. Manžel 2x na spermiogramu, měření BT, ovulace, ovulační tyčinky, hormony na podporu ovulace aj. Podle výsledků vše v normě a jsme zdraví, že prý to máme psychické.. mě to ale nedalo a šla jsem dobrovolně na invazivní metodu - laparoskopii. No a jaké bylo překvapení, když zjistili, že mám v celé málé pánvi a na podbřišnici endometriózy, fakt žůžo. Za prvé nejdou vidět ULZ pokud jsou malé, sonem a nevykazují změny, které by poznali stěry nebo odběry. Prostě si tam jen tak hnijou a způsobují neplodnost. Za rok se mi rozšířili a teď mám jednu potvoru velikosti 3x2,5cm na levém vaječníku. Žena je prakticky nepozná, samy o sobě nebolí. Díky laparoskopii jsem zjistila, že přirozeně to nepůjde a objednali jsme se do CARu a teď čekáme na výsledek prvního pokusu IVF.
Ale příčin může být samozřejmě stovky, já jsem jen konečně ráda, že vím, proč nám to nešlo.
Doufám, že u tebe to bude psychikou a miminko přijde co nevidět :-) :€s€:

In reply to by yetinka

Ahojky, ani nevíš jak strašně ti držím palce, aby to vyšlo, určitě pak napiš :k: O endometrioze jsem taky přemýšlela, ale na laparoskopii jít nechci, byly by to další výdaje a tak vrhnout se hned na IVF mi přijde jako lepší investice. Měla jsi bolestivou menstruaci třeba? Já si taky myslím že je někde nějaký problém, jen se bohužel tedy neví jaký a tak se snažím alespoň vyzjistit jak to měli ostatní za pomoci těchto stránek. Dlouho jsem tady chodila mezi snažilky, ale po té době našeho snažení a po tom co jsem byla přesunovaná z jednoho měsíce do druhého už jsem to tady tak nějak vzdala, až teď se zase vracím pro radu. Jinak s tím dubnem, taky se snažíme přesně od toho dubna, co vy.......

In reply to by lidus84

ikdyby jsi právě tu endometriózu nedej bože měla, tak IVF právě i s ní jde, oni to umí obejít, ona prý zabraňuje oplodnění, ale neškodí těhotenství. dokonce v těhotenství a v době kojení se prý lepší.
Bolestivou menstruaci jsem měla hodně a taky dlouhou, až 7 dní intenzivní, taky občas bolesti při :sex: a někdy mě hrozně píchalo v podbřišku až mě to vykřivilo jako paragraf. Kolikrát jsem byla i v nemocnici, že mám asi slepák, ale nikdy mi nic nenašli, bylo to tak asi 5 let, vždycky chirurgie, interna, gynekologie a nikdy nikde nic nenašli, už jsem si myslela, že jsem blázen. Stalo se to většinou tak 2x do roka, že jsem valila do nemocnice se "slepákem". Když mi loni našli endometriozy v tom podbřišku, tak se mi to aspoň konečně zdůvodnilo, ty příznaky tomu odpovídaly.
Laparoskopii jsem ti ani doporučit nechtěla, to určitě ne. Ale aspoň vím, že mě informovali v CARu, že pro IVF nebo ICSI není endom. překážkou. akorát jsme rovnou vyloučili IUI, které by bylo k ničemu, když by to endometrióza překazila. A jelikož děti už opravdu moc chceme, tak jsme si nakonec všech 8 zralých vajíček nechali oplodnit metodou ICSI a na IVF ani nedošlo. Chtěli jsme mít větší jistotu a navíc při tom vyberou zdravé spermie. Jedno vajíčko máme ještě zamražené kdyby náhodou nevyšel tento první pokus.
Ale věřím, že náklady jsou obrovské, my jsme zaplatili celkem 21tisíc a vím, že pojišťovna hradí dalších 26tisíc. Proč si to musíš platit všechno sama? V zahraničí nemůžeš mít nějaké pojištění? Určitě tam pracuješ, ne? Nebo proč si to nejdeš zkusit nechat udělat v ČR, nebo je to nemožné?

In reply to by yetinka

U nás to nefunguje tak jako v Čechách bohužel s pojištěním, a co se plodnosti týká, po 18ti měsících snažení jsem šla k praktickému a ten mi napsal doporučení do nemocnice - ovšem né do caru, nic takového státního u nás není, ale na normální gynekologii (na pozvánku jsem čekala dalších 13 měsíců) a tam se mnou kromě folikulometrie nemůžou nic dělat. IUI nedělají, IVF taky ne. Jediné co mi dali byl ten Clostilbegyt a sledovali mi ovulaci. Jenže to taky nepomohlo, i když jsem měla pokaždé folikuly 2. A s tou cenou, když jsem volala do HK do caru, cena za IVF pro samoplátce se vším všudy prý 80 tisíc. A za tu cenu (když bych připočetla i letenky do Čech ještě k tomu) si na to můžu jít tady :( Jinak bolestivou menstruaci mám, silnou taky a trvá 5-6 dní. S bolestí a podezřením na slepák jsem byla u doktora jen jednou, když byl dceři 1 rok. Strašně moc ti přeji, aby vám to vyšlo, určitě nezapomeň napsat, jak ti dopadl test, držím palce a moc děkuji za informace :one:

In reply to by lidus84

to má opravdu dost brutální, na 80tisíc bychom asi nenašetřili nikdy, ale i tak jsou třeba rozdíly v různých klinikách. Já byla např. na klinice Unica v Brně..tam stojí IVF pro samoplátce 26tisíc,ale to bys musela opravdu čistě jen na IVF se stimulaci, s dvoudenní kultivací, prostě jen ten základ, takže věřím, že by ses vlezla do 30tisíc pokud bys musela koupit nějaké léky ještě. Pokud bys ale šla ještě do dalších mětod, které se připlácejí, např. ICSI, prodlouženou kultivaci nebo napíchnutí embrya (hatching), tak ti to naskočí minimálně o dalších 15 tísíc...my jsme si ty mětody zaplatili všechny, připlatili jsme si ještě navíc 3 embrya a prodlouženou kultivaci, takže do mě vkládali už 5 denní blastocysty, takže jsme taky nakonec platili 21tisic, ale kdybychom si to nechali jen na IVF, tak bych doplácela do 5 tisíc, protože jsem platila léky, nerostly mi vajíčka.
A začátek stimulace po vložení embryí trval měsíc celkem, kdyrý bys asi tím pádem musela být v ČR.
Je mi líto, že nemáš možnost pojištění tam, kde bydlíš, je to velmi nepříjemné.
Ale stejně jako kolegyně mi nepřijde až tak podstatné, že máš krátký cyklus. Já mám 27 dní, ale například ovulaci mám posunutou až téměř před menstruací, a mám ji zkrácenou, praxi to vypadá asi tak, že mám dva dny ovulaci, která přejde rovnou do menstruace, vždycky jsme se museli snažit nejvíce 3dny přes MS.

In reply to by yetinka

Vzhledem k tomu že mám práci tak ani ten měsíc by nepřipadal právě v úvahu, je to všechno komplikovaný. To jak to chodí v ČR a jaká je tam péče v tomhle ohledu, můžu jen závidět. A co se toho cyklu týče, je to možné, že je problém ještě někde jinde, kdyby mi už aspoň někdo řekl kde, aby se to dalo nějak řešit. Na září jsme se objednali na soukromou kliniku, tak třeba se tam dozvím víc...

In reply to by lidus84

budu držet pěsti, aby vám to vyšlo. Máš to fakt komplikované :-( Snad vám poradí, nejhorší je nevědět. Já jsem byla nakonec ráda, že mi konečně ty endometriozy našli a já zjistila PROČ?, takže jsme se přesunuli k JAK? :-)

In reply to by lidus84

bohužel moc ne, test byl negativní, ráno jsem byla na krvi, ale výsledky budu vědět až zítra odpoledne, přišla jsem dnes už moc pozdě. Vypadá to, že se ani jedno nechytilo, takže budeme muset zkusit našeho mražeňáčka, který na nás čeká v Brně.

In reply to by yetinka

Jéjej ach jo, to mě moc mrzí :( :( :( Takové zprávy jsem tedy nečekala :( To je smutný. Tak moc držím palce ať to vyjde s tím vaším "mrazeňáčkem". Musí být mezi transfery nějaký ten měsíc pauza nebo si ho můžete nechat zavést hned v tom dalším cyklu?

In reply to by lidus84

prý 3 měsíce pauza, ale nevím jestli se to vztahuje také na rozmražení, protože u toho už se nedělá stimulace, prostě rozmrazí a pokud je ok, tak hned na transfér, takže sama jsem zvědavá jak dlouho budu muset čekat. Zítra jim budu volat výsledky, tak mi určitě všechno vysvětlí..

In reply to by lidus84

ahojky, tak to mám úplně negativní :-( ptala jsem se na tu pauzu a asi to vyjde i tak na necelé 3 měsíce. Do týdne mi přijde mrcha, další měsíc pak musí přijít spontánní mrcha už bez léků..no a u dalšího cyklu mužeme začít znovu. Takže to jsou vlastně 2,5 doopravdy..ach jo, to se to zase potáhne. Nejradší bych si ho tam nechala vložit hned jak přijde ta první mrcha..ale chápu, že tahle první je důsledek zastavení a všech těch hormonů, normálně bych ji měla už před týdnem..

In reply to by yetinka

Ahojky teda to mě mrzí, že se to ještě takhle povleče, a s těmi výsledky krve je mi to taky líto, i když po testu už to byla skoro jistota :( Takže teď ještě menstruace, pak další menstruace a můžete začít jo? A jak dlouhé máš cykly? Máš je alespoň tak nějak normální? Ach jo.

In reply to by lidus84

mám 27denní cykly,ale netuším co to teď udělá po těch lécích, měla jsem ji mít už minulé úterý, ale zastavovali to léky, ted prý příjde do týdne, takže pak netuším, jak se to posune, zda přijde normálně, kdo ví. První rok po vynechání antikoncepce mě dávali rok dohromady, než začaly chodit pravidelně, ale myslím, že teď se to už nestane :-) Jestli to počítám dobře, tak na konci září, začátkem října by to mělo vycházet na další pokus.

In reply to by yetinka

Moc přeji aby se ti vrátil cyklus brzy do normálu, 14 dní od odběru bys měla dostat menstruaci, takže určitě každým dnem. Nebrala jsi Utrogestan nebo Duphaston teďka? V září půjdeme my konečně do caru, tak to budeme doufat v úspěch tak nějak stejně, i když my bychom chtěli nejdřív zkusit iui a pak teda ivf, až na něj našetříme. Horší je, že víc jak jeden pokus u nás nebude kvůli těm financím, takže pokud do něj půjdeme, musí to vyjít, to abych se dala na modlení pak... :-)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Taky moc děkuju, moc doufám, že podzim bude konečně náš :one: A do té doby, snad se najde něco, co ti vyplní čas než dojde na "mražeňáčka".

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka