Vaření - pomůžete mi? :-(

19.11.2012

Ahoj maminky, čekatelky, prostě všechny co sem chodíte. Asi si budete myslet, že jsem jiná, ale opravdu potřebuji pomoct, poradit. Hrozně ráda bych vařila, ale asi na to nemám nadání :00: Do teď se naše jídla skládali z těstovin se šunkou, kuře na kari, se sýrovou omáčkou, kuřecí řízky,přírodní kuře - nebo se šunkou a sýrem, ananasem a sýrem, vepřové rizoto, nebo maso s omáčkou Uncle Bens (nevim jak se to píše), přírodní rybí filé,palačinky. A tím končím. Polévky to je jediné co mi jde, ale to ostatní :r: Když se o něco pokouším, jako třeba teď jsem jenom dělala přírodního lososa, lehce ho okořenila kořením na ryby, dala na pánev, ale udělal mi takovou tvrdou krustu :( Prostě já neumím vařit :( Manžel toto zásadně neřeší, zastává názor, že vaření je ztráta času, je lepší si něco objednat. Takže u nás věčně jíme kupovaná jídla. Což o to, vaří dobře a i relativně zdravě, ale já si připadám hrozně blbě :( Chtěla bych být prostě manželka a máma jak se patří, i z toho mám pak radost když jim chutná, ale fakt mi to nejde :00: Můžete mi písnout nějaký receptík, který nezkazím? Nebo radu? Podotýkám, že žádný kuchařský kurz zde není, už jsem se dívala a dojíždět bůhví kam, to mi doma neprojde...manžel prostě raději objedná :? Děkuji všem a omlouvám se za román.

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj,tak já jsem taky dost dlouho vařit neuměla. Doma sme neměly moc věcí domácích,knedlík se koupil,věci z prášku frčely a taky sme braly jídla ze školky. Dokud sem se tak nějak nestěhovala k přítelovi,tak sem se o to moc nezajímala. Pak sem si ale uvědomila,že donekonečna u tchýně jíst nemůžem. Měla sem z toho noční můru,nepřiznala sem,že vařit neumím,bylo mi trapně,že holka ve 22 letech neumí vařit. Něco málo sem zvládla,jako špagety a takový ty jednoduchý věci. Manžel byl z domova zvyklej na poctivou domácí stravu,takže koupeným knedlíkem bych ho neoslnila,koupenou sekanou už vůbec ne! Tak sem koukala po receptech na internetu,skoušela čím dál složitější jídla a světe div se,už dlouhou dobu si mě jako kuchařku miláček všude chválí. Zvládnu kynutý i bramborový knedlíky levou zadní,svíčkovou,skvělou sekanou,...můj kynutý koláč s povidlama a drobenkou všichni milují a ani tchýně takový neumí a to ho dělá stejně. :s: Tím se nechci nijak vytahovat,jen chci říct že i z takovýho nemehla jako já je snad docela dobrá kuchařka. Takže prostě skoušet a skoušet a ono to půjde

:a: neřekla bych,že neumíš vařit,ale spíš sázíš na jistotu.Nic si z toho nedělej,holky už doporučily knihy,časopisy i okdazy na stránky,které jsem chtěla napsat i já.Určitě se toho neboj,když nebudeš vařit ve dvacetilitrových hrncích ale třeba jednu,dvě porce na zkoušku,tak se nic nestane když to pokazíš ;) vaření a pečení je príma,za chvíli už budeš vymýšlet vlastní vylepšení a recepty.Tak s chutí do toho a držím palec :one:

hele, já vařila fakt hrozně... můj chlap odrostl na poctivé domácí stravě a pak si nabrnkl mě :D - těstovinový salát stokrát jinak, těstoviny s rajskou, zapečené těstoviny... no, dusno doma kvůli jídlu skoro denně... u nás doma se nevařilo... s bráchou jsme jedli ve škole a večer byl prostě chleba s něčím...
a o víkendu se vařili špagety s rajskou, vepřo-zelo-knedlíky z prášku, květákový mozeček a brambory - a tím to haslo...
- nějak před 2 lety mi manžel přivezl hrníčkovou kuchařku... pro začátečníka ideální... od té doby si stěžoval tak 1x týdně :D
- letos jsem šla hodně do sebe... kromě rozšiřování sbírky receptů jsem si pořídila Vaňkovu super kuchařku Poklady klasické české kuchyně... a klobouk dolů - kuchařka napsaná čtivě, jednoduše a recepty prostě chutnají tak, jak mají :D
- od té doby, co vařím podle ní, nejen že si doma nestěžuje, ale ještě mě všude vychvaluje :D - všechno je tam prostě skvěle popsaný... už jsem dokonce schopna sestavit jídelníček tak, že nemusím polovinu lednice po týdnu vyházet :D
- jsou tam veškeré základní recepty s postupy, rady a tipy... proč a jak ... nedám na ni dopustit :D

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

přesně :D - ale najdi si na zbozi.cz, kde ji mají levnější, přímo na Prakulu je totiž docela drahá...

In reply to by Kytiii

Ahoj,
díky moc za tip, už o ní tady někdo psal,jdu hledat, kde jí seženu, v knize mají samé kuchařky řekla bych pro "pokročilé". Já to fakt musím mít pro blbé, něco jako: vezmi čistý hrnec, natoč vodu :s: :s: Díky!

In reply to by monlik

dnes jsem nakročila na třetí level - už jsem zvládla i domácí houskový knedlík (doteď jsem ho kupovala - po dnešku vlastně nechápu proč jsem se toho bála :D ), dávám i takové věci jako tvarohové/makové/povidlové koláče, pečivo, o omáčkách ani nemluvě (ty mám docela zmáklé už z předchozí kuchařky), a hlavně silný maso-zeleninový vývar je základ :D

Strašně jste mě potěšily, tolik reakcí jsem nečekala, hrozně moc vám za ně děkuji! A taky za to, že jste si neřekly,hele, nějaká trubka, ale snažíte se mi pomoct, vážím si toho! :€s€:

Tak za prvé, já myslím, že to s tebou není tak špatný, docela slušnej výčet jídel náhodou :s: S tím lososem jsem se spálila podobně jako ty, pro příště jsem ho zabalila do alobalu s bylinkovým máslem a plátkem citronu a dala na 20-30 minut péct do trouby a ten byl!:-) Ale kolikrát jsem vyhazovala plnej hrnec nepovedenýho hokusu pokusu slepicím...tak to má asi každej. Třeba jsem si jednu dobu hodně kupovala Pošli recept, takovej ten časopis za 5 Kč a z toho jsem občas něco zkusila, co se povedlo, tak jsem si schovala recept, takže už mám takovou menší sbírku toho, co nám chutná.

In reply to by monlik

omlouvám se, že jsem vpadla.... já to máslo dělám takto http://recepty.vareni.cz/bylinkove-maslo/
ale častěji takto máslo, česnek, italské bylinky(v sáčku v obchodě se dá v pohodě koupit, trošku soli, dle toho, jak jste zvyklí solit - my skoro vůbec, možno trochu Podravky, já dávám Naturu bez glutamátu
na rozpečený toustový chléb super, v lednici vydrží normálně dlouho
syn normální máslo odmítá v jakékoli podobě(na rohlík, na brambory....), ale tohle mu chutná...
lososa také dávám do alobalu a pod a na něj plátky pomeranče, zakápnu oliv.olejem, peču tak na 150, k tomu šťouchané brambory smíchané s nějakými zelenými bylinkami, nejčastěji pažitkou....

bud v klidu :) bohuzel pocatky jsou pokus/omyl :D
taky sem zacla z niceho a behem par let sem se vytahla temer k dokonalosti ;) hlavne co se tyce variability pac mame doma alergika ;) i zakusky a dorty uz umim :s:
neboj se toho
par receptu ti hodim do zprav..nebo mi napis co by si chtela do zacatku zvladnout ;)

In reply to by martina2105

Ahoj, moc děkuji! Já právě nevím co zkusit vařit, my jsme domácnost, kde se nejí knedlíky a jí se jenom libové maso :( Takže rýže, těstoviny,brambory - ty miluje náš malej. Já třeba mám ráda zapečený věci, manža ne. Ale lasagne!! Na ty podrobný postup nemáš? :-D díky moc!

Ahoj, parkrát jsem viděla videa od této slečny - má tady web: http://www.menudomu.cz/ -má tam i videorecepty, takže si myslím, že by jsi podle toho uvařila. Jsou tam i různé speciality, ale i obyčejná klasická česká jídla. Srovnává restaurace za kolik to prodávají a ona prezentuje, že se to dá vlastně uvařit za babku :-)

ahoj a co koupit nějakou kuchařku?? já mám teda ještě z učnáku od Runšutka receptury teplých jídel a tam jsou přesné váhy na 10porcí + postup receptu opravdu pro každého :-)

Já ty klasický jídla taky neumim - svíčkovou, kynutý, nic. ale vařim ráda, recepty si vymejšlim,.akorát teda vařím veganský jídla, filé a vejce na tvrdo :s: a nejradši máme nevařený - syrový

In reply to by turbet

nejsem vegan, jen mám trochu dietu, nemůžu mlíko, tučný jídla a lepek. takže vařim kořeněnou zeleninu :s:maso jen u babiček, občas tu rybu nebo vejce. kazy mám celkem dva, vepředu nahoře z těhotenských lízátek... :)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ahoj,
mamku mám, je super, co může poradí, ale spíš jen napíše jeden rychlý recept, je hodně vytížená, navíc se stará o tátu, tak já jí nechci ještě zatěžovat nějakým vařením,nehledě na to, že by pátrala,co jsme tedy do teď jedli a kdyby věděla že objednané, to by bylo čóro :s: Rajskou mě právě naučila ona, protože jí moji chlapi milují, takže i jíšku umím, ale jinak nemám absolutně fantazii, jak píší maminky, že si tam tohle přidají, nebo něčím nahradí,dochutí podle svého...to já prostě neumím a hrozně bych chtěla!

ahoj nejlepší je kuchařka nebo když vidím někoho jak to jídlo vaří přímo...já se učila z kuchařky neuměla jsem nic odstěhovala jsem se od rodičů ale něco jsme jíst musela takže kuchařka mě zachránila :-) a pak taky guláše ty jsme nikdy nechápala, stačilo pak ale jednou vidět jak to vaří kamarád a už si pamatuju postup..to samé s jinejma jídlama když sem byla u mamky tak sem ovbčas kukala jak avřčí a fakt se to snáz naučíš a zapamatuješ...chce to prostě jen cvičit a každej den nebo obden vařit pak ti to pujde jako po másle :s:

A to třeba špenát? Koupíš zmaržený protlak v obchodě.Nakrájíš cibulku,necháš lehce osmahnout,přidáš ten zmražený špenát a necháš zorpustit.Když je skoro rozpuštění,přidáš 2 kostky smetanita a ještě povaříš.Mě to většinou ta hustota vyhovuje.Někdy dohustím máslovou jíškou....máslo rozp a přidám hl.mouku,lehce opražím a vmíchám do špenátu....
A to že neumíš vařit? Tak to neřeš,všechno jednou příjde.Každá jsme se to učila a ne vždy se to povedlo...Ale to půjde,uvidíš...Já bych teda neobjednávala.Mě to příjde stráta peněz. :h:

In reply to by Ja.Zandysek

se špenátem naprosto souhlasím :-)
jednoduchá rychlovka, která chutná.
dvojčata ho milují smíchaná s gnochi či obyčejnými těstovinovými mušlemi, případně s nadrobno nakrájeným osmahnutým kuřecím masíčkem.
zvláště, když ráno kouknou na Pepka námořníka.... to oběd do nich padá sám.

Ahoj, asi bych spíš začala tím, že bych zašla do knihy a koupila kuchařku pro začátečníky. Každá jsme nějak s vařením začali. Jednou se to povede líp, někdy hůř. Z chyb si vezmeš ponaučení pro příště. Vypsala jsi nějaká jídla, ale nenašla jsem tam žádná obyčejná a rychlá jídla, na kterých se nedá nic zkazit. CO třeba rajská omáčka, bramborový guláš, plněné bramborové knedlíky.... :a:

Ahoj,
každá jsme jednou začínali.Hlavně se toho nesmíš bát a nesmíš vařit s tím,že se to nepovede ;) .Zkus vařit podle kuchařky,kde budeš mít vše na váhu.Já třeba měla vždycky hrooozně ráda svíčkovou a ted mám recept,kde mám přesně napsané množství a fakt je moooc dobrá.Věřim tomu,že kdybych ti ho napsala,dokázala bys ji také a manžel by čubrněl.Tak jestli ji chceš zkusit...písnu ti recept :s:

In reply to by NikolŠ.

Můžu taky poprosit o recept..? Svíčkovou milujeme, přiznám se, že vždy jsem ji pekla, ale poslední dobou to všechno nahážu do papiňáku a uvařim. Potom vyberu koření, nějaký ten pepř tam nechám a tyčovým mixérem rozmixuji, dochutím, zadělám smetanou a je hotovo. A nejlepší k tomu houskový knedlík z mikrovlnky..jinak tedy dobrá kuchařka je od Romana Vaňka - Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila..Doporučuji :one:

In reply to by NikolŠ.

Já se vtírnu, já mám svíčkovou taky moc ráda, ale netroufnu si ji vařit, protože se bojím, že se mi nepovede a nebude se to dat jíst..
Tak jestli mužů o ten recept poprosit. Jinak nemám problém vařit cokoliv, ale ta svíčková je pro mĕ takový az skoro tabu :?

In reply to by suldinka

Ahoj...tady je slíbená svíčková,dělám ji přesně jak napíšu a je fakt moooc dobrá,nikdy předtím jsem ji nedělala.

Do skleněné zapékací mísy(pekáča)dám:
4 na kousky nakrájené mrkve
3 na kousky nakrájené petržele
1 velkou na drobno nakrájenou cibuli
1 velké halali i se štávou(nebo 2 malé)
4 lžíce oleje
6 ks bobkového listu
9 ks celého pepře
9 ks nového koření
všechno to promíchám a do toho vložím osolené maso (králíka,vepřové,hovězí)a maso v tom pěkně obalim a nechám do druhého dne přikryté v lednici rozležet
Druhý den ráno v 8:30 dám péct na 180st asi 2,5 hod.maso se pak krásně rozpadá.Když je maso měkké,vyndám ho,vyberu z toho koření a zbytek rozmixuju(robotem,ruč.mixere...co prostě máte)Dám rozmixované do hrnce a doleju vodou,dávám tak max.litr,aby to pořád krásně vonělo a povaříme.Podle chuti ještě přidáme sůl,masox citron(ale já už z toho nedávám nic,je to pro nás akorát)Zahustíme hl. moukou a dochutíme trochu cukrem.Povaříme a nakonec do ni vlévám max.půlku smetany.
Výborné jsou na talíř přidat brusinky :one:
Vypadá to možná složitě,ale věřte mi,je hrozně jednoduchá.Kdyžtak písněte,jak se vám povedla.
DOBROU CHUT :a:

In reply to by suldinka

já dělám jednoduchou svíčkovou a doma si to nemůžou vynachválit. Cibulku nechám zesklovatět, přidám na plátky nakrajené hovězí. Opeču ho z obou stran. Pak přidám nastrouhanou mrkev a celer (petržel doma nemívam), bobkový list, nové koření a 3 kolečka citronu. Dusím vše, až je to měkké. Pak maso vytáhnu, koření vyhodím a zbytek zmixují. Maximálně rozředím vodou. Není třeba zahuštovat. Pouze dosolím. A všichni doma chválí.

In reply to by turbet

:a: taky dělávám svíčkajdu podobě.Prošpikuju kousek hovězího (a ani to nemusí být pravá svíčková,z té si děláváme spíš tatarák :hu: ) a opeču ji na tuku,aby se zatáhla (idelání je sádlo,i když ne každý to má rád).Pak přendám na talíř,na ten tuk dám cibulku,storuhanou kořenovou zeleninu (pro zjednodušení kupuju mraženou směs pod svíčkovou),dvě kolečka citronu,celý pepř,nové koření,bobkový list a zasmahnu.Pak přidám maso,podleju a dusím (používám papiňák,takže maso je vždycky krásně měkké a netrvá to dlouho).Pak vyndám maso,citron a koření,omáčku rozmixuju,případně rozředím trochou mléka a dochutím.Na závěr přidám smetanu a pak už jen :a\|: :a\|:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka