recept na rajskou a koprovou omacku pro rocni dite

18.05.2011

ahojky,prosim muzete mi napsat jak delate tyhle omacky,aby je mohlo jist i rocni dite? Diky!

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahojky, rajskou dělám buď z kořenové zeleniny nebo i bez, takže osmažím cibulku a maso, (mrkev, petržel, celer), rajčatové pyré, bobkový list, hřebíček, celá skořice, nové koření, celý pepř, přisladit třtinovým cukrem a s mírou osolit...podlít vodou a nechat vařit než změkne maso...až změkne maso, tak ho vyndáš(pokud dáš i zeleninu, tak přecedit)a zahustit moukou.
Koprovka: osmažit cibule a maso, podlít, když změkne, tak zahustit moukou, přidat kopr, osladit, přisolit, můžeš dát klidně trochu vinného octa nebo citronové šťávy a nakonec smetanu.

Rajská: cibulka, na to hovězí maso - plátek, do sítka na čaj vložit pár kuliček pepře, nového koření, bobkový list (podle množství, kolik vaříš...) - podusit. Můžeš přidat i trochu hovězího vývaru, který sis třeba už někdy dřív udělala na polívku - já to dávám na menší porce do mrazáku, pak jen vložím do omáčky. Asi po 35 min. přidat cherry rajčata (nebo domácí rajčátka, až budou...). Podusit do měkka, přidat cukr, trošinku citronové šťávy. Vyndat koření a maso a rozmixovat.
Koprovka: cibulka, maso (případně trochu vývaru) - podusit, na konci přidat trochu kysané smetany a rozmixovaný kopr, trošinku másla, ochutit cukrem a citronovou šťávou (nebo trošinkou převařeného octa - ten nevím, od kdy se dává, ale je ho malinko, tak to nemůže vadit...). Lze i dolít plnotučným mlékem a zahustit hladkou moukou nebo jíškou.

In reply to by Dejmalka

Není. Pepř je celý v kuličkách a ten tam pak nebude. Jinak od roka může většinu koření - i když já ho nedávám - jen takhle ty kuličky...Ocet - to je na každém...Někdo dával. Já dávám raději tu šťávu z citrónu...

Já jsem rajskou dělala klukovi asi od 11 měsíců a dělám jí normálně jako pro nás. Zpěnila jsem na másle cibulku, přidala bobkový list, pepř celý, nové koření, trochu osolila přidala protlak, podlila vodou a vařila 15minut. Pak akorád zahustila moukou rozmíchanou ve vodě, trochu citronky a cukr. Koprovku nevařim, nikdo jí u nás nejí.

Ahoj, my už vaříme tradičně, Matěj má 27měs., u vás záleží:
- máte už zavedený lepek ? - tzn. můžete používat pšeničnou mouku na zahuštění
- nemáte problém s kravským mlékem (u koprovky) ?
Matěj neměl potíže a ani cibule v jídle mu nevadila, takže
rajskou: předem udělat propasírovaná rajčata (oloupeš, uvařiš doměka a propasíruješ, aby to byla hladká kaše), předem vývar z hovězího masa + můžeš zeleninu, kterou máte ozkoušenou (kořenovka, ...), olej, cibulka a na to trochu třtinového cukru, nechat zesklovatět, následně hladkou mouku, jako na jíšku, pak ten rajčatový protlak a pak zalít vývarem z masa a min. 20min provařit - koření dle chuti - my jsme dávali trochu saturejky, trochu tymiánu, divoké moc nemusíme, skořice by taky šla, maso si nakrájíš nebo pak do majdy mixneš
kopračku: v podstatě základ stejný jen bez protlaku a pokud nemůžeš dát smetanu, tak bych tam hodila sunar, ochutit jak máte rádi (já obyčejně jen kyselím citrónem a sladím) ...
Myslím, že takhle si pochutnáš i ty a nemusíš vařit nadvakrát.

Lištička Kačka + Matýsek

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce
Duch na testu?
Čekáme páté miminko

Ovulační kalkulačka