je to normální?!

17.04.2013

Máme již delší dobu problém u syna (3 roky 4 měs). Jedná se o polykání jídla, když si vezmě do pusy větší kus, tak jakoby nebyl schopen ani né tak kousání, jako polknutí. Zkrátka to vyplivne, já netuším jaká, dáli se tomu tak říci, velikost třeba brambory na vidličce, je pro takto staré dítko přirozené, příjde mi že maso mu krájím tak na 0,5 cm, ale normální mi to nepřijde. Tak mi, prosím, někdo řekněze, jak ta děcka vůbec jedí, já tomu asi nerozumím, protože se mi už několikrát stalo, že se mi u jídla dusíl a já u každého chodu sedím nervozně a čekám, co zase bude.

je to úplně normální,malá měla taky něco přes 3 roky kdy tohle začala dělat,jedla krásně všechno,zeleninu,ovoce,cokoli,pak z ničeho nic jí začala vadit slupka od rajčete...začala se dávit,málem se poblila...a už to šlo...došlo to tak daleko že přestala jíst všechno kromě jogurtu,měla strach že se začne zas dávit takže psychicky jí to nedovolilo sníst nic co má kousky,zhubla nám půl kila museli jsme k dr...samozřejmě to bylo psychikou,dostala nějaké prášky aby se rozjedla ale ani ty nepomáhaly,musela se prostě překonat,ale trvalo to dlouho,snad přes 2 měsíce...no a teď už má o kilo víc,jí krásně všechno,ale taky jsem byla na nervy když měla tohle období,taky jsem byla nervní u každého jídla...dr nám říkala že co jde rozmixovat,polívky a tak,aby se ten malý človíček dal dohromady,důležité je aby jedl,je jedno jaké konzistence...tak ať vás to brzo přejde,nemá cenu si s tím lámat hlavu,ono to samo přejde..

In reply to by verča 2

Ano, stejně tak je to i u nás a já jsem už na netu hledala nemoci polykání a nechtěj vědět, kam až jsem se dostala :D Každopádně si myslím, že píšeš přesně to, co má i náš malý, také si myslím, že u nás hraje roli psychika, jak se ho furt ptám, zda ten kus nebyl veliký, zda kouše pořádně, furt kolem dokola a on už asi chudák, taky sám neví co je dobře a co ne a já jsem z toho o to více na nervy.

In reply to by Petra2807

pokud se mu stalo že se dávil nebo jídlem dusil tak si myslím že to bude největší problém,má prostě strach že se to zase stane,takže bych jen radila nechat tomu volný průběh,a jídlo co nejmenší kousky,a klidně i mixovat a netlačit na něj,já jsem taky na malou byla sem tam hnusná,neuvědomovala jsem si že to nedělá naschvál,ale pak dr řekla že to chce klid že to má v hlavě,tak jsme polívky mixovaly a co snědla snědla,a jedla i klidně ty 3 jogurty denně,jen aby něco snědla a nehubla dál,aby potom neskončila v nemocnici a samo se to nějak upravilo,i to rajče jí ze kterého se málem poblila...

Ahoj, u nás to taky malá takhle plive.. Už jí budou 4, ale občas se jí to stává. Musí jíst pomalu. Jinak máme ráno problém i s čištěním zubů, to se jí zvedá žaludek dost.. Snad to přejde, nebo se s tím alespoň naučí dětičky pracovat :a: :a:

Ahoj tak moje malá to taky dělá,když si veme větší kus do pusy tak se jí hned zvedá žaludek,zuby si normálně vyčistí,prostě jí dávám menší kousky a déle papá ale dá se to :)

In reply to by Petra2807

Ne reflux, ale reflex ;) Matěj taky nemá problém s kartáčkem, ale jak mu něco polechtá krček správným způsobem a na správném místě, tak už koulí oči. Dříve letěl klidně celý oběd ven. U nás to bylo tak, že jsem ještě skoro ve 2 letech mixovala :00: Hlavně to s ním moc neřeš, pak bude mít i to co neměl. Určitě je v pořádku a vyroste z toho.

In reply to by Lištička

:s: aha, reflex ... to budu muset progooglovat :))) já nevím, on mi zvracel jen při střevní chřipce, jinak mu dělá dobře i to, že si strčí prst až do žaludku, což dělá s oblibou i předemnou a ani při tom nezvrací :n: asi se na to vyprdnu a když bude jíst, tak si sednu na sedačku a nebudu se ho zkrátka všímat, mě znervozňuje pes, když u jídla na mě kouká, nedokáži sama polknout, tak třeba to je něco podobného, že ani on sám při pohledu na mne se nedokáže najíst...smutné to :(

A jak mluví? Mluví dobře? Jakou má mimiku obličeje? Nedýchá pusou? Mohlo by se jednat o dysartrii :a: Malá právě taky nechce moc kousat a má ochablý svaly obličeje a jazyk, takže cvičíme. Ale s tím kousáním nemáme tak velký problém jak vy, něco ukouše :-)

In reply to by Nesquicek

Ne, nic z toho, dýchá nosem (i když má rýmu :D),kecá furt a pusu nezavře, spíše mě napomíná, ať nic neříkám, že mluví on :) kouše, to vím určitě, ale spíše mi přijde, jako by něco rozkousat zapomněl a šel to rovnou polknout, pak je ten problém :( Já vlastně ani nevím, jak ten "problém" pořádně popsat :( Příjde mi to takto razantní až cca 3 měs zpět

Mě teď zase holka neskutečně vytáčí s tím, že to má v puse 3/4 hod. Dá si sousto do pusy a převaluje ho klidně 5 min. Už jsem zkusila lecos i ji vyhodit od stolu. Nic. Nedokážeš si představit, jak mě neskutečně se..K tomu jí trvá hodiny, než se oblékne a svlékne, protože dělá milion věcí okolo. Všechno jí musím říkat na 3x, dokud neupozorním potřetí, kašle na mě. Zkoušela jsem úplně všechno! Pozitivní motivaci, negativní motivaci - NIC! Je to hnusnej ignorant!Omlouvám se za výrazy, ale dneska mě tak vytáčely obě děti, teď malej řval přes hodinu, protože neměl na spaní svoji krávu, kterou si hodil do záchoda. Mám toho dneska fakt pokrk a přála bych takové dny všem úžasným lidem, kteří se na ženský na MD koukají jako na flákače nejvyššího kalibru! Věřím, že jeden týden by jim stačil! - naše děti mívají vždycky jednou za čas zlobivý týden - nechápu, ale mají to tak. To je pak celý týden opravdu očistec!

In reply to by DenyPu

Ano, znám a chápu a to mám jen jedno dítko. Dokáže mě přes den tak vycucat psychicky, že večer si sednu unavená k telce a už na ni nevidím, doslova. Malý má milovanou hračku na spaní krtečka a hodil ho do vany s vodou, my ho sušili na topení a on nedokázal pochopit, že s mokrým spát opravdu nemůže, včera dostal záchvat, protože se ve vaně namočilo mýdlo :D Ale tak nějak tohle přecházím s prazvláštním klidem, rozesmívám ho, pak neví, zda má brečet nebo se smát, pak mi nadává, že ale brečet chce, ať ho nechám být, tak ho nechávám být :D

In reply to by DenyPu

Mě to naučil malý, protože bych ho asi musela neustále plácat atd., buď počítám do 3 a pak ho pošlu do pokojíku a nebo jsme zavedli tabulku s tečkama a za 5 teček je večer bez pohádek a za 5 modrých dostane Kinder a tak nějak to občas funguje, já se nerozčiluji a zkrátka píši tečky a on to moc dobře chápe, pak mi tvrdí, že je ale hodný atd. Zkrátka smlouvá :) Ale důležité je vydržet. Také má období, že je týden úplně na hlavu

In reply to by Petra2807

Přesně to, co popisuješ, dělám taky. Já se ale na rozdíl od tebe bohužel často vytočím... :( Ty odměny u nás fungovaly asi 2x a pak už se mi vyprdla i na to. Řve na mě, že tu odměnu chce a že se bude snažit, ale v zápětí zase skončí u lelkování. Prostě to je asi povahou. "Na zabití" :dance:

In reply to by Jablotro

Ano, také mu furt dokola říkám ať nepospíchá a pořádně kouše, pak to dostane do druhého extrému, že 3/4 hodiny trnu, kdy se mi začne dusit bramborákem. Já už fakty nevím, já když jí, tak si ani na záchod nedojdu, protže se ho bojím s jídlem nechat o samotě ... zkrátka bláááázen

Ahoj,
měli jsme stejný problém, jsme skoro stejně staří. Ale všimla jsem, že jsme občas, když si vzal velký kus řekli "není to velké?" a on hned dávil. pak dávil u malinkatých kousků. nakonec jsem ho trochu seřvala, dala mu větší a řekla, ať toho nechá, ať to pořádně pokouše, že to bylo malinké. Párkrát to na nás ještě zkusil, a od té doby už jí normálně. připomínej mu, ať hodně kouše. a že už je celkem velký. měl by si normálně poradit i s jablkem. Petík snědl jablko na podzim, normálně na zahradě úplně v pohodě. ale přes zimu mu ho musím nakrájet zbavit slupky, protože vymýšlí lump. zkus to, u nás to zabralo :)

naše malá nemá ještě ani rok, má jen 4 zuby a rozkouše si co potřebuje, včetně masa :? asi to malého natahuje, jak si pošimrá mandle :s: musí víc kousat, to přejde :a:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky