Maminky starších, téměř pubertálních dětí, poraďte prosím :)

18.03.2013

Máme doma 11ti letou slečnu, žije s námi půl roku a pořád přemýšlím, co po ní vlastně můžu chtít. ze začátku jsem měla předsatvu, že by taky mohla trošku pomáhat, sama se přihlásila o vyndavání nádobí z myčky (nápady se cení, tak jsem to odkývala), ale skutek utek...pak jsem si řekla, že asi bude nejlepší, aby se nejprve naučila svým povinnostem a pak na to nabalíme. povinnosti beru školu a mít v cajku pokojíček....půl roku uteklo jak voda a my se pořád pereme s "povinnostma".
už si moc nepamatuju, jaký to bylo, kdy mi bylo 11 let, ale nevěřim tomu, že by mi máma stála za prdelí buzerovala, ať si napíšu úkol, nachystám věci do školy nebo uklidím v pokoji - to byla samozřejmost. když to nebylo byl to můj průser. za šklu poznámka, za bordel v pokoji seřváno a zarach.
už mě to nebaví. 100x nic umořilo osla a denně se mordujeme, když jeden den nezkontroluju nebo aspoň nepřipomenu, tak se to prostě neudělá. (tresty netresty, najít správnou motivaci je docela prekérka, funguje snad už je zabavení notebooku)
jenže mám pocit, že dítě v jedenácti letech by mělo mít taky nějaké jiné povinnosti v domácnosti - vysypat koš, uklidit nádobí, zalít kytky atp. a to ne za cenu odměn a trestů, prostě jako samozřejmost.
chápu, že leze do puberty, ale stropit pomalu hysterák, že má jít 15kroků k popelnici a vysypat koš, všechno desetkrát připomenout a po jedenáctý z ní stát a počkat dokud to neudělá mi nepřijde adekvátní.nebo toho chci opravdu moc?

Jak to máte vy?

Kliknutím vložíte smajlíky:

ahoj, synovi je 9 let, chodí do třetí třídy, letos začal chodit sám do školy /bez doprovodu/, má to hodně daleko přes město
doma pomáhá s mladším bráchou, hlídání, vynáší si svůj odp. koš a uklízí svůj pokojík /někdy musím zasáhnout :00: /, připravuje si tašku, věci na kroužky, oblečení, někdy připraví všem snídani či večeři, občas luxuje a uklízí hračky po mladším bráchovi

Máš pravdu, že my jsme byli trochu jiní než dnešní děti, nevím čím to je, jestli přímo výchovou v rodině, nebo jinou dobou, každopádně mezi svými známými neznám nikoho, kdo by měl pracovité děti. Já mám dvě holky 18 a 16 let, jsou moc hodné ve smyslu škola, sport, nechytají se žádných partiček, jsou jim cizí cigarety, alkohol atd. za což jsme moc ráda, co se týká pracovitosti a pomáhání doma tak mají ale ručičky dozadu, je to boj s větrnými mlýny. Pokud jim o něco vysloveně řeknu, tak to většinou udělají ale sami od sebe ani ťuk.Jejich pokoje neřeším, je to jejich teritorium a jestli chtějí být v bordelu, jejich volba. V pátek jsme byli nakupovat nějaký nový nábytek- podotýkám, že pro ně. V sobotu nebyl chlap doma, chtěla jsem s tím nějak pohnout, začala jsem rozdělávat krabice a jednotlivé díly vynášet do patra, obě na mě koukaly z gauče a ani je nenapadlo vstát a jít pomáhat a to jsem v sedmém měsíci. Až jsem na ně křikla, že jsou spratci, tak se zvedly a šly pomoct ovšem s komentářem: ty máš náladu mami- takže tak. Já si myslím, že nakonec z toho vyrostou a až budou mít svoji domácnost začnou fungovat, ale teď se asi nedočkám, mám ještě čtyřletou a teď čekám další, tak si dělám naděje, že teď se mi to třeba podaří líp :-)

In reply to by Petyna

taky jsem si říkala, že pokoj nechám být, ale na to je ještě asi malá (nebo určitě nezralá)...jenže pak tam začalo něco smrdět,...po několika dnech jsem nevydržela a jen tak podotka, jestli tu něco nesmrdí. odpovědí mi bylo že jo, ale neví co :? ve školní tašce jsem našla téměř pohybující se svačiny...pak taky hledám spoustu věcí, které v pokojíčku končí - od drobností po nádobí - a to mi pak chybí. no a poslední věcí, proč pokoj sleduju je špinavý prádlo - z čista jasna je koš na špinavý prádlo plný (a bohužel nejen špinavýho, ale taky čistýho, který bylo vyzkoušený a hned sundaný a byla lenost ho složit).
kolikrát si taky řikám, že to řešit nebudu - je to její problém - až nebude mít co na sebe...jenže pak nastává můj problém, že dva dny peru jak poš.k.
asi ani tak nečekám, že se sama od sebe zvedne a půjde vysypat koš a jsem ráda, že se mi to potvrdilo :s: , ale na požádání by to jít mohlo....
kdybych neměla ještě ty dva malý, tak bych nechala klidně domácnost týden plavat, aby sama viděla, jak to pak vypadá, když se na to člověk vyprdne a nehne prstem (odhaduju, že za den by došly hrnky a skleničky, za dva ostatní nádobí apod), jenže maloši by v tom byli celkem nevinně.

ale jak píšeš, je to boj s větrnými mlýny. sem tam se snaží a to je pak pohoda,bohužel to je výjimečně

díky za přípěvek

In reply to by Tesa

Ahoj, takže manželova? Nebo ji máte v péči?
U nás občas přebývá manželova 10ti letá a je to úúúplně to samé... naprosto.. akorát k tomu všemu ještě poslouchám drzé připomínky, když po ni chci např. jen aby si umyla ruce, když přijde z venku... :///: A ještě tu je jeden malý rozdíl - všechno co jde, za ni dělá manžel :one: a potom když ho 3,5letá poprosí o pití, vyjede na ni, že on přece nebude dělat služku.. Takže na zbláznění. Já bych ti poradila prostě zavést tvrdý režim a hlavně neustupovat.. Tak držím palce a pevné nervy. :a:

In reply to by Barcitko

manželova.
:s: je tvrdý režim a tvrdý režim. osobně bych ještě přitvrdila, jenže to bysme doma jen řvali a zlobili se. a to taky nejde. takže si říkám že budeme volit postupnou cestu, jen se nám žaba "zasekla" na tomhle levelu a moje představa je ještě tak dva, možná tři levely výš :s:
když k nám jezdívala na víkendy, tak to měla taky jiný. nechtěli jsme po ní nic, ale taky přijela na víkend, viděli jsme jí párkrát do roka. i když taky někdy bylo divění se na mytí rukou, čištění zubů...ale někdy mám pocit, že to jen zkouší, jestli se "to" musí všude :s:

In reply to by Tesa

:///: já nemyslela,že na ni musíš řvát či bůh ví co... Měla jsem na mysli zavedení a dodržování pravidel.. Sama vím, že to je hrozně těžké.. jenže já už jsem taková zásadová asi od přírody.. a manžílek mi to furt kazí a kazí :s: taky chudák nemá žádný respekt :n: no, uvidíme za pár let, buď budou děti poslušný, nebo já budu někde v Bohnicích :dance:

In reply to by Barcitko

tož to já su taky taková zásadová a režim držim doma já (a nedej bože, když mi to někdo kazí :s:)
ale někdy jsem fakt v koncích. hlavně u malejch jsem zvyklá na 3x a dost, tak tady mám smůlu...dát jí po zadku mi už fakt nejde. když je vychováváš od mala, tak si je už od začátku "děláš" k obrazu svému, když ti pak přijde skoro hotovej člověk a hodně jiný hzvyky, jde to už hůř...třeba se v těch bohnicích potkáme :s:

In reply to by Tesa

No ona taky puberta je puberta a to i když je vychováváš od mala, najednou máš doma někoho jiného, jednoho dne ti večer odejde spát tvé roztomilé, hodné a poslušné děťátko a ráno ti vstane cizinec.To jsme s kamarádkami nestačily divit, je to všeobecný jev.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka