Normálně neporodím :-(

24.08.2012

Tak včerejší kontrola v porodnici mi nepřidala ... před dvěma a půl lety jsem malou rodila 30h, jelikož jsem se neotvírala, malá měla šňůru kolem krku a zkaženou plodovku, jela jsem rychle na akutního císaře. Tentokrát si mě pod palec vzal sám pan primář a řekl mi že neporodím přirozeně ani tentokrát, kvůli nepoměru pánve s hlavičkou. Naplánoval mi císaře na 29.8. (termín mám 28.8 podle UTZ, 1.9 podle MS). Strašně mě to mrzí, protože epiduralu se bojím a chci radši celkovou anestezii, což znamená, že malého zase neuvidím, zase budou problémy s kojením a zase budu úplně hotová, jak po prvním císaři. Když si vzpomenu, jaká bolest to byla, když jsem poprvé stávala z postele, je mi do breku, že mě to čeká znovu :( Navíc mi do zprávy napsali diagnózu: Dohled nad vysoce rizikovým ohroženým těhotenstvím, všimla jsem si toho až venku, tak si říkám, jestli se ještě do té doby nemůže malému něco stát? Holky, co jste měli naplánovaný císařský řez, může se stát, že to na mě přijde do středy ještě přirozeně (i když by mě zrovna brali na sál)? Díky

Kliknutím vložíte smajlíky:

Pro ty z Vás, které doktoři děsí opakovaným císařem,

Victoria Beckham porodila císařským řezem čtyři děti a plánují páté.

Jinde ve světě rodí ženy několik dětí císařem a bez problémů, jen u nás z toho doktoři dělají DRAMA a nutí po třetím císaři ke sterilizaci. :00: :a:

In reply to by martina2105

Jedno, to první. Bojovala jsem jako lev o spontánní porod i přes odpor lékařů a vybojovala si, díky tomu porodila další dvě děti spontánně, uvidíme, jak dopadne čtvrtý porod.

Tenkrát jsem byla ale dost psychicky zničená, protože jsme s mužem plánovali velkou rodinu a já slyšela o tom, že třetí dítě císařem se už nedoporučuje a když už, tak se po něm automaticky dělá sterilizace. Tenkrát mě právě utěšovala kamarádka, šéfka jedné z největších IVT klinik, že praxe ve světě je zcela jiná než tady, a i kdyby se to spontánně nepodařilo, tak jich klidně šest budu moc mít, i když se budu muset potýkat s nelibostí českých lékařů.

Když můžu srovnávat přirozený porod a pord císařským řezem, raději bych si uhryzala ruku, než volit dobrovolně znovu císař, ale jsou ženy- třeba právě hojně mezi celebritami(Beckham, Jolie...), které volí právě císař...

:a:

In reply to by Hypermatka

ono je to trosku slozitejsi...moc me nezajimaji slavne osobnosti,pro me je dulezita realita,ja mam za sebou dva,
prvni planovany druhy akutni,oba porody bez vetsich komplikaci,az na srusty..po prvnim se mi udelaly tak velke ze mi pri druhem museli vzit cast delohy,tim se deloha posunula nahoru a bylo by asi dost komplikovane tehu a uz na kontrole po 6 tinedeli sem mela zase srusty,jsem necely pul rok po a porad nemuzu namahat bricho jak to boli..mam az hrcky kdyz si sahnu,
kamaradka ma jinsi problem,rodila prirozene a zkoncila akutnim cisarem pac ji rupla deloha,dlouho se lecila a davala doporadku a az tetka temer po 3 letech ji dr povolil dalsi tehu s tim ze bude hodne hlidana a rovnou pujde kolem 36t na cisar a dalsi deti uz nee
takze je to slozitejsi....
me treba nikdo sterilizaci nenabidl,osobne nevim ani proc by mel ...

In reply to by martina2105

Komplikace samozřejmě můžou být u císaře i u přirozeného, nikdo nikde netvrdí, že ne. Ale konkrétně mně třeba vysloveně zakázali druhé dítě rodit přirozeně, že prej slabá jizva a hrozící ruptura a kdesi cosi. Musela jsem podepsat tisíc papírů, že za moje úmrtí nebo úmrtí dítěte při porodu nenese nemocnice zodpovědnost.

Při druhém měření jizvy těsně před porodem najednou naměřili zcela jiné hodnoty, které byly v pořádku. Oni se při měření ultrazvukem spletou při odhadu váhy novorozence i o kilo, a u měření jizvy rozhodujou milimetry- stačí se před měřením víc nebo míň napít a už vychází úplně jiný hodnoty.

Jinak mě po porodu jizva několik měsíců hnisala a v druhém těhotenství mi praskaly srůsty, že jsem měla pocit, že mě někdo páře nožem zaživa, jaké jsem měla bolesti. Ale po dvou následujících spontáních porodech jsem neměla ani steh, byla jsem kompletně fit. Paní na pokoji šestinedělí rodila přirozeně a dítě jí roztrhlo tak, že musela mít pleny, protože neudržela stolici ani moč a potřebovala plastiku, aby s plenama nestrávila zbytek života.

Je asi zbytečné se strašit komplikacemi, jakoby nestačilo, že to dělají doktoři. Prostě v západním světě se bez problémů dělá více císařských řezů- za předpokladů, že nedošlo k nějaké závažné komplikaci. Tady je běžná praxe sterilizace po třetím císaři.

In reply to by Hypermatka

strasit nee,
ono to nejsou primo komplikace,mozna to dela i tyden kdy se cisar udela,oni je maj kolem 34-36t malo ktera vydrzi az do 38,ja tohle radsi nekomentuju...
ja nad sterilizaci uvazovala pac nemuzu hormony,ale zavrhla,a mam telisko,mozna se za nejaky cas poradim s dr ze bych nam povolila i to 3 mimi ktere sme jeste uplne nezavrhli ;)ale ryskovat nehodlam...
a s tim merenim..asi zalezi na dr...u me se nesekli ;) o kilo¨?to snad neni ani realny...

In reply to by martina2105

U syna mi těsně před porodem prorokovali dle slov doktorky "hodně přes čtyři kila"...měl 3,360. U první dcery zas byl odhad tři a půl, měla 2660. U tý prostřední se sekli jen o půl. :) Ale vždycky jsem měla obrovský množství plodový vody, třeba to nějak může zkreslovat měření, kdo ví...

Co se týče porodů celebrit, taky bych se radši nevyjadřovala k těm záměrně předčasným porodům, ale uvádím jejich případy, protože případy neznámých žen nikomu nic neřeknou. Tenkrát jsem po tom hodně pátrala, třeba na amerických webech, tam jsou celé diskuze žen, které mají pět a více dětí císařským řezem.

Prostě se v našem zdravotnictví dělají některé věci jinak(třeba nesmyslné doporučení počkat po potratu 3-6 měsíců, než se člověk může začít pokoušet o další těhotenství) a doktoři záměrně zamlčují jiné možnosti... :a:

Holky, tak po dnešním studiu na internetu, jsem se rozhodla pro spinál! Snad mi ho nabídnou v porodnici a všechno bude dobrý. Moc děkuju všem za podporu, už su ve větší pohodě. Čím víc se to blíží, tím víc su s tím smířená. Mějte se pěkně a pohlaďte :€O:

Ahojky, mám taky zkušenost s epidurálem u císaře a opravdu super. Všichni se mnou komunikovali, takže jsem věděla co se zrovna bude dít atd. a hlavně jsem maličkou hned viděla v manželové náručí a to byl nádhernej zážitek. Manžel tam byl se mnou a celou dobu mě držel za ruku a taky si se mnou povídal. Za mně ti ho doporučuji :one: Já měla plánovaného císaře na úterý ale porod se mi sám rozjel, kontrakce mi začaly ve čtvrtek v 11hod večer a do porodnice jsem jela v sobotu v 6hod večer, to už mi odešla hlenová zátka a začala mi odtékat plodovka, takže jsem šla hned na sál a maličká byla na světě 18:53hod. Samotnej zákrok trval 19minut. Přeji ti ať vydržíte do termínu a hlavně ať máš vše bezproblémové a jste ty i maličký v pořádku, hodně štěstí :a:

Myško, opravdu se neboj epidurálu. Já v něm rodila a fakt špička - pokec s porodním bratrem s doktoroma, synka jsem viděla hned a mohla jsem mu dát i pusinku a pak ta rekonvalescence byla úplně fajn. Kojila jsem od nějaké 5tého nebo 6tého dne po císaři a bez problému. Mimochodem po epidurálu ti do těla pouští ještě nějakých 8 hodin proti bolesti, takže ani to břicho tolik nebolí.
Jo a kdyby se něco dělo (psala jsi že se bojíš, že by jsi byla u toho), tak toho se taky neboj. Když se domluvíš s doktorem, tak oni tě hned uspí úplně. Mě to nabízeli při šití, že jestli si nechci pospat, ale já nechtěla - byla jsem v takové euforii z malého, že mi bylo jedno, co mi tam dělají a jak dlouho to bude trvat... fakt špičkové!

Hlavně mysli pozitivně!!!

Ahoj, držím palečky aby jsi to měla rychle s miminečkem za sebou. Já začala rodit přirozeně a pak jsem měla akutní císař a tím že to tušili tak mi dali epidurál. Sice mi ho píchli až na potřetí, ale zas tak strašné proti porodním bolestem to nebylo a pak už to byl takový fofr. Během pár minutek byl prcek venku. Tak kdyby ses pro epidurál rozhodla tak se určitě neboj, hned jsem prcka viděla a pak moje ségra co byla u porodu seděla u mé hlavy a malého mi držela u hlavy abych ho měla u sebe. Rozkojila jsem se krásně a bez problémů. :a:

Ahojík, a nechceš zkusit toho císaře jen v epidurálu? Miminko uvidíš hned , jakmile ho vyndají a navíc epidurál odeznívá pomalu, ne naráz jako celková anestezie. Já si třeba na bolesti vůbec nevzpomínám, protože jakmile mě přivezli na pokoj a ještě epidurál působil, tak mi hned dávali léky proti bolesti. Rekonvalescence úplně v pohodě, 3. den jsme se rozkojili a 5. den jsme byli doma :-) Teď bych to chtěla zkusit přirozeně, ale kdyby nebylo zbytí, nevadil by mi ani císař. Když jsem tam pak viděla ty maminy, které rodili 24 hodin, totálně vyčerpané, tak jsem byla ráda za toho císaře. přeji ať to máte brzy za sebou a ať už máš mimi u sebe. Papa Katka :a:

hlavne se prestan bat!!!!!!
ja mam 2CS oba spinalem jeden planovany druhy akutni a nemenila bych,a celkovou...ani nahodou
spinal ma obrovske vyhody,rychlejsi zotaveni,vidis mimi,cele kouzlo rychlejsi rekonvalescence je ze jak zacnes citit nohy tak se hyba,hybat,hybat,nebat se rict ze chces neco od bolesti,rychleji se diky pitnemu rezimu a zavodnovani cisti telo od narkozy a dalsi
a problemy s kojem??starsi byl na jirp 3t a kojila sem castecne do 10m a u mladsiho druhy den sem mela jiz mleko a kojim maleho otesanka smetanou plne jiz 5,5m uplne bez problemu
hlavni je ze bude v poradku a ty taky a opravdu se nesmis bat,spokojena maminka=spokojene dite
drzim palecky :)

Ahoj, snaž se to brát tak, jak to je. Je to prostě nejlepší varianta, aby bylo miminko i ty v pořádku. Prvního syna jsem rodila akutním císařem, přirozenýho porodu jsem se strašně bála, teď mě to čeká v prosinci zase, ale zatím je to 50:50, jak to bude. S kojením jsem měla taky problémy, nakonec jsem mlíko měla, ale maloch se mi vůbec nepřisál, 6týdnů jsme se trápili, přikládali, odstříkávali a krmili přes stříkačku, až jsem byla tak ko a o mlíko přišla. Myslím, že plánovaný císař je trochu o něčem jiným. Přeci jen víš do čeho jdeš, při akutce jsi v šoku, že to nejde přirozeně, strach se klepeš, co se děje a co bude až se probereš. Tady je to vyřešeno. Já mám plán v případě císaře, že si pořídím homeopatika ricinus comunis 5CH, čaje pro kojící, budu tvrdě vyžadovat, aby mi malého nosili a taky si vyžádám odsavačku, abych prsa stimulovala a to by bylo, aby nebylo!!! :a:

In reply to by Kristule

Plně souhlasím, tato homeopatika jsem užívala taky a to ihned po operaci v nápoji a již druhý den se mi začalo tvořit mléko, pomohly tomu možná i kojící čaje, ale hlavně to, že jsem si vyžádala malou na časté přikládání a první přiložení bylo do hodiny od operace :) odsávačku jsem si taky pořídila, ale potřebovala jsem ji spíš kvůli tomu, že jsem třetí den měla prsa nalitá až příliš :)

ahojky,to je mi fakt líto :( ale nezoufej,holt když to nejde,tak to nejde a lepší císař než něco riskovat... nechápu,co by se malému mělo stát,když jdeš na císaře z důvodu kefalopelvického nepoměru,to je blbost,malej by byl ohroženej až u porodu,takl se neboj :) A co se týče spinálu,jdi do něj,je to daleko lepší než celková,navíc při plánovaných sekcích ho i doporučují,miminko nedostane žádné oblbováky,narozdíl od celkové a i ta rekonvalescence je o 1000% lepší :) není fakt čeho se bát,je to pro tebe o dost výhodnější než ta celková,takže nad tím jediným bych pouvažovala :) a samozřejmě porod se může rozjet i sám,i přesto,že máš naplánováno něco jiného,takže kdyby něco (odtok vody,pravidelné kontrakce),tak okamžitě do porodky :)

Myško zkus se naladit pozitivně. Pokud má malý opravdu velkou hlavičku a ty úzkou pánev, byl by pro prcka přirozený porod velkým ohrožením. Je opravdu lepší, pokud ti ho z bříška vyndají a pomůžou ti. Takže připrav odsávačku, homeopatika na rychlejší léčení a pro podporu kojení, kojící čaje atd.
Nevím, proč se bojíš spinální anestezie, já ji taky zažila u akutního císaře a není to nic strašného, navíc se pak dříve vstává a můžeš se dříve postarat o miminko a také mají lékaři více času na operaci.
Hlavní je zahodit splín a myslet na to, že aspoň víš, kdy budeš mít maličkého u sebe a že se mu nic nestane a doktoři si vás pohlídají.
Mě to za pár týdnů možná čeká taky a taky z toho nebudu nadšená, ale vím, že je 100x lepší podstoupit císaře i se všemi nepříjemnostmi které přináší, než rodit mimčo, které porodit nemůžeš.
A přijít to na tebe samozřejmě může kdykoli, jen při prvních pravidelných kontrakcích hned do porodnice, aby ti malý moc nesestoupil a mohl se ten císař v klídku udělat.

In reply to by Elukiv

Ahoj, děkuju za odpověď ... já vím, že pro mě i pro malého to bude lepší, prostě mě mrzí, že nezažiju normální porod, ale proto bych malého samozřejmě netrápila. Navíc se mi primář řekl, že po druhém císaři už bych měla uvažovat o sterilizaci (je mi 24 roků), normální porod už prostě nebude :O nedá se nic dělat, hlavně ať je to všechno v pořádku! Nevím, proč se toho epiduralu tak bojím, asi jsem na něj neslyšela moc chvály, ale proberu to s anesteziologem a rozhodnu se v úterý. Manžel nechce abych šla, prý nemám psychiku na to, abych to ustála na tom sále, nedej bože kdyby se něco stalo a já bych to měla slyšet. Možná má pravdu, sama nevím, jestli bych to zvládla a nebylo pro mě lepší to celé zaspat. On mi malý podle všeho ani nesestoupí níž, když jsem se na to ptala primáře, řekl, že je to velice nepravděpodobné, tak snad se to nijak nezkomplikuje a zvládneme to oba. :a:

In reply to by Myška

prosím tě,sterilizaci ve 24 letech???Co to je za doktora?To bych mu to asi hezky vpálila :n: :n: Samozřejmě,že dnes můžeš mít císařem i tři děti,takže to bych teda extra zvážila :n: a neboj,já jsem na tom úplně stejně,s tím,že rodím v půlce října a budu si moc přát,aby vše proběhlo normálně jenže... jakoby se malej domluvil a už od začátku problém,nejdřív se mu nechtělo otočit,teď když je hlavou dolů,tak je zase velikej,takže taky uvidím,jak to nakonec bude... každopádně i kdyby to byl druhý císař,tak rozhodně na sterilizaci nepůjdu a to je mi 31 let :) do budoucna uvžauju o třetím,takže tohle nepřipadá v úvahu :) a spinál je daleko lepší,jdi do toho,nic se nestane a je to lepší pro tebe i mimčo :) stejně ti ho doporučí při plánované sekci :)

In reply to by lucininenka

Já jsem byla tak v šoku při tom, když to vyslovil, že jsem mu to ani nic neřekla, ale před operacou řeknu, že to nechcu. Třetí sice neplánujeme, ale kdo ví, co bude třeba za deset let, možná ještě změníme názor. Jinak u nás v rodině je taková vzdálenější rodina, strašně pobožná, a paní má 4 děti císařem a myslím, že poslední to určitě nebude, ona ani nebere podle mě žádnou antikoncepci, nic ... myslím, že ti už si fakt zahrávají :O pročtu diskuze ohledně toho spinálu :-) díky

In reply to by Hypermatka

Taky jsem si říkala, že mi nikdo nemůže omezit kolik budu mít dětí, ikdybych je rodila všechny císařem! Vím, že to kdysi dělali automaticky u třetího císaře, ale takový doktor, by to draze schytal od mě! Sice neplánuji celé fotbalové družstvo, ale ty 3děti asi určitě. Možná česem 4 - zatím je mi taky jen 22 let a mám jednoho syna. Druhé tvoříme teď a třetí se uvidí. Buď zase za 3-4roky nebo až za 10let :-)

In reply to by Myška

no tak to si teda asi fakt zahrávají,na druhou stranu vidíš,že to jde :) ve tvém věku bych si fakt nechala otevřená vrtáka,nikdy nevíš,kdy se ti ještě zasteskne po miminku :) každopádně držím palce,ať je vše OK a nesmutni!!Dobře vím,jak se cítíš,na druhou stranu je zdraví tvé a miminka určitě přednější než přirozený porod :€s€:

In reply to by Myška

Mě je 25 a taky čekám druhé - doma holčička, v bříšku chlapeček :-)
Po dvou císařích se další těhotenství nedoporučuje, ale pokud přijde, tak je jasný 3. císař, každé další těhotenství je pak už opravdu zahrávání si s osudem.
My se rozhodli pro dvě děti, které nám budou stačit, ale chápu tvé obavy a myslím, že sterilizace je krajní řešení, jak se chránit před případným těhotenstvím.
Ten spinál není příjemný z toho důvodu jak píšeš - víš co se kolem tebe děje, ale přes to vše nepříjemné, co to sebou může přinést je to obrovská výhoda, že hnedka prcka vidíš a slyšíš, navíc co mi přivezli ze sálu, tak mi malou přinesli ukázat :-) Já se ze sekce ve spinálu sbírala docela dlouho, měla jsem fakt hulváta doktora, který asi neovládal základy slušného chování a nad mým otevřeným břichem se s kolegou bavil tak, jakobych tam nebyla. Hulvát no. Ale ta pozitiva převážila - věděla jsem, že je malá venku, že Apgar score je naproti očekávání 10, že je krásná a jen maličko zmuchlaná atd. Já se spíš bojím celkové anestezie, že nebudu vědět, co se se mnou a prckem děje, to by mi asi dost užíralo, přeci jen si ty prcíky 9 měsíců vymazlujeme v bříškách a pak nebudeme ani při vědomí, když přijdou na svět? To bych nedala zase já. CO mám dcerku, tak moje pocity jdou stranou, je pro mě nejdůležitější to, abych tu byla pro své dítě, i když se o ně v tu určitou chvíli nemohu postarat.

In reply to by Elukiv

ahojky,není to pravda,dneska už je běžné mít tři děti i přes císaře-jen se teda rovná,že dva císaře,tak každý další taky :( každopádně tři děti už se rodí běžně,někdy snad i čtyři-no ono tě na potrat nutit nebudou,když otěhotníš i počtvrté :) ale risk už to tam samozřejmě je u toho čtvrtého :(

In reply to by lucininenka

Luci však já píšu totéž, jen s tím rozdílem, že téměř každý lékař řekne, že po dvou císařích je další těhotenství rizikové, což je pochopitelné a automaticky se mimčo rodí dalším císařem. Ale jasan, nikdo tě do potratu nenutí, jen máš prostě zvýšenou péči.
Upřímně, do 4. těhotenství po 3 císařích bych opravdu já osobně nešla, i kdybych více dětí chtěla, ta děloha je už opravdu "poškozená" těmi předcházejícími operacemi a takhle riskovat je vůči již narozeným dětem dost nerozumné.

In reply to by Elukiv

no tak já už čtvrtý ani nestihnu,takže o tom fakt nemusím ani uvažovat,ale to třetí je v pohodě :) myslím,že u každýho je to jinak,záleží i na tom,jak se pak vyvíjí jizva během těhu a za jak dlouho je další těhotenství,jak se to celkově hojí... navíc největší riziko ruptury je stejně u porodu a ty poslední týdny před,kdy už je děloha největší,takže si myslím,že kdyby u čtvrtého se pak řízlo dřív (třeba ve 36. týdnu),tak by ani tak problém být nemusel... ale samozřejmě těžko předpokládat tohle zrovna :) každopádně doporučovat sterilizaci po druhém císaři ve 24 letech je blbost :( tři děti se dneska nepovažují za rizikové-samoztřejmě s vyjímkou porodu :)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky