Rozdíl mezi - spinální a epidurální anestezie?

23.02.2014

Ahojky,poprosím o radu, jaký je rozdíl mezi spinální a epidurální anestezií???Čeká mě plánovaný císařský řez, tak nevím, do čeho jít...první porod v celkové an.nebyl nic moc.Předem děkuju za komentáře. :a:

Kliknutím vložíte smajlíky:

CS se provádí ve spinální anestezii :///: rozdíl mezi spinálem a epidurálem je pouze v použití anestetik a v délce podání,epidurální anetstezie je taková,kdy jsi pod anestetiky jen částěčně,můžeš spolupracovat,cítíš,i když méně a poku´d je potřeba,anestetika se dodají-z páteře máš vyvedenou hadičku,do které se anestetika dávkují.spinální je taková,kde už nic necítíš,jsi totálně umrtvená,nechodíš a může se v tomto stavu operovat-je to jednorázový vpich anestetika ;) pokuď budeš mít císař plánovaný,určitě doporučuju spinální anestezii oproti celkové-je to lepší pro miminko i pro tebe,lepší regenerace,mimčo vidíš hned a je méně komplikací.Jediná nevýhoda je,že musíš 24 hodin po zákroku ležet,ale po tom císaři je to teda spíš výhoda-neumím si představit vstávat ještě dříve :///:

In reply to by lucininenka

tak v tom článku dole píší, že se při sekci provádějí oba typy anestezie - spinální i epedurální (spinální v 70% případů, epidurální ve 30.. případně se kombinují)..každé má své pro a proti.. většinou jedno pracoviště nebo anesteziolog preferuje jedno nebo druhé.. (a podle mě většinou dají vybrat mezi jednou s těchto možností a celkovou anestezií)..
jinak mě po obou sekcích vyhnali z postele už po 12 hodinách.. (vstát, dojít se vyčůrat, nebo alespoň udělat pár krok a pak zas do postele) asi zase záleží na pracovišti :-)

In reply to by janullka79

no myslím si,že je to spíš tak,že pokuď má matka epidurál už zavedený (myslím tím z průběhu předchozího porodu),zvolí to a pokuď ne,píchnou spinál... nikdy jsem neslyšela,že by dávali vybrat mezi přímo spinálem a epidurálem,navíc,když rodička může těžko posoudit,co je pro ní lepší ;) protože ten rozdíl je fakt minimální.Prostě obě jsou to anestezie do páteřního kanálu,rozdíl je v použití anestetik a ve způsobu podání-spinál je hned,kdežto epidurál se dávkuje postupně hadičkou a nechává se i po sekci,právě kvůli možnosti další analgezie ;) možná,že Brno nebo kde to bylo sepsáno je světlá vyjímka,ale v drtivé většině porodnic dají vybrat mezi spinálem a celkovou.Epidurál je spíš pro probíhající normální porod,kde se použije jako analgezie při bolestech ;) po nápichu páteřního kanálu by jsi měla ležet 24 hodin,protože jinak hrozí dlouhodobé bolesti hlavy,vstávat po 12ti hodinách je hrubá chyba :( po celkové je to něco jiného,tam ten intervl samozřejmě není,někde jsem slyšela,že je nutí vstávat už po šesti-osmi hodinách po operaci,což je teda pro mě strašný :(

In reply to by misicka 11

po celkové jo,tam je to v pořádku... myslím,že jizva bolí stejně,pokuď vstáváš po 12ti nebo 24 hodinách :///: jde o ten první pohyb prostě,tam si myslím,že ležet těch 24 hodin vůbec nevadí-teda aspoň mě nevadilo :///: chodit pak musíš co nejdřív,to je fakt,jen tím se to lepší,ale třeba u mě byl první císař skoro v pohodě a druhý teda,to jsem myslela,že sebou šlehnu ještě za dva dny,když jsem vstávala :00: to samý,když mě manžel vezl domů,to jsem tady při tom skákání na těch šutrech myslela,že vyplivnu duši :00:

In reply to by lucininenka

tak mě tedy vyhnali z postele po 12 hodinach (dost nekompromisně:-)) jak po spinální, tak po celkové narkoze.. a po tom prvnim cisaři (po spinalni narkoze) tam byla nějaka kra*a sestřička, která mě po těch 12 hodinach pomahala zvedat přímo (ne přes bok) a když jsem upadla zpět do postele (fakt to nešlo), tak mě strašně seřvala, jeslti ji chci jako ublížit a zničit záda.. ale až na tento incident s touto sestrou byla celá péče sester (hlavně těch dětských) i doktorů úžasná

In reply to by misicka 11

no hele,malovat v růžových barvách ti to nebudu :///: druhý byl pro mě daleko horší než ten první a to byl první akutní,byla jsem nevyspalá,po 16 hodinovém porodu... já myslela,jak ten druhý bude v pohodě a až pak jsem si přečetla,že bývá horší co do bolestí je to způsobeno především zavinující se dělohou :00: u těch prvních porodů totiž se ta děloha až tak rychle nezavinuje,což u těch druhých je prý daleko horší a taky bylo :00: první léky na bolest jsem neměla kvůli jizvě,ale kvůli zavinování,byla to hrůza :( jenže to bys měla i po normálním,to se nedá nic dělat :///: a celkově prostě ta rekonvalescence byla horší :( ty nemáš možnost normálního porodu?

In reply to by lucininenka

No páni, normálně rodit nemůžu, mám za sebou 4xoperaci očních sítnic, nesmím "tlačit", na druhou stranu si říkám, že když jsem vydržela 30minut vrtání do oka při vědomí, tak už dám všechno :s: :s: a navíc, tady bude bonus v podobě malého broučka :dance:

In reply to by misicka 11

jo no tak to je jasný,to jinak nepůjde :( jasný,to dáš,já měla tyhle dva císaře jako první svoje operace :///: ale ty oči nebolí nebo jo?Já si to teda nedokážu představit,musí to být hrůza,ale mám kamarádku na očním a ta tvrdí,žeto nebolí :///:

In reply to by misicka 11

mezi celkovou a spinálem dávají běžně,naopak u toho plánovaného se přiklánějí právě ve většině případů spíš k té spinální,protpože má méně komplikací a je šetrnější pro dítko.Pokuď by tě to nenabídli,určitě se ptej a říkej,že chceš rodit ve spinálu.Pokuď by ho tam nedělali (což pochybuju,dnes už je to běžný typ anestezie),tak by tě doporučili jinou porodnici,kde to určitě dělají ;) já měla oba císaře ve spinálu a bylo to super ;) navíc není pak ani taková spotřeba léků na bolest,.protože to k sobě přichází postupně,ne jako u celkové,kde to cítíš hned :(

In reply to by lucininenka

A můžu se tě ještě zeptat,jak to pak bylo s šitím??necítila jsi nic?Myslím, že prvotní euforii,kdy mi vyndají miminko a já budu na něho natěšená,atd. překleneme a pak si nedovedu představit, že mě budou třeba hodinu šít...

In reply to by misicka 11

ne vůbec... navíc oni tě nešijou hodinu,celé to trvalo od prvního říznutí cca dvacet minut ;) viděla jsem na hodiny,tak to vím přesně :///: a fakt necítíš nic celou dobu-teda jo,jak hýbou s tím břichem,když mimčo vyndávají,to je docela sranda :///: navíc ten náš druhý tam byl zapasovanej hlavou pod žebrama,tak jim vůbec nešel ven,tak tahali fest :s: ale nic nebolí ;)

Ahoj,mam za sebou Cs v celk nark, a dva ve spinalni analgezii. Epidural se na Cs pokud vím nepoužívá, spinalni se pichne a jde se na věc,vse vnimas,ale necítís VŮBEC spodní čast tela,epidural je něco jiného. Nezažila jsem ho,tak nepopišu přesně. Za me Cs ve spinalu super,celková nark silenost!!!! Hodně štěstí!!

In reply to by misicka 11

no, pokud nebudeš rodit ve velké nemocnici, kde mají dostatek anesteziologů.. a větší možnosti, tak na výběr dostat nemusíš.. já si nejsem přesně jistá, jestli jsem měla spinální nebo epidurální, ale dělali jen jednu z možností a na výběr jsem dostala jen mezi tímto a celkovou narkózou..

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky