Prosím o radu:-)

16.06.2010

Holky, mám 9měsíčního chlapečka, teď jsem zjistila, že jsem těhotná. Na první mimčo beru rodičák 7600Kč od narození(nevznikl mi nárok na mateřskou) a mám 4leto variantu. Vím, že rodičák beru vždy na nejmladší dítě v rodině, takže to mám jít pak řešit na sociálku až se mi narodí druhé miminko???Vím, že budu mít zas 4leto variantu, která se mi sníží. Jen by mě zajímalo, kdy to mám jít řešit, abych pak státu nemudsela vracet třeba nějakej přeplatek..jsem z toho zmatená..děkuju moc

Kliknutím vložíte smajlíky:

já dostala od dr. papíry na mateřskou, neměla jsem na ni nárok, tak jsem je posílala na sociálku, co mi platí rodičák. Odtud mi pak volala paní a ptala se, kdy mám rodit. Já jí to řekla, ona na to jen, že mi stopne vyplácení v tom měsíci, kdy mám porodit, aby nedošlo k přeplatku. No a až se malej narodil, tak jsem posílala žádost o RP na něj, a zas jsem jela dál(stihla jsem to tak, že jsem ani neměla vynechaný peníze.)

Na ten 1. rodičák se to vztahuje osmidenní oznamovací povinnost o změně, takže až porodíš musíš do osmi dnů oznámit že máš další dítě a zažádat si o nový rodičák. jinak by ti ho taky nemuseli přiznat. lepší bude když tam pár dní před porodem zavoláš a řekneš jim to a oni se s tebou domluví kdy máš přijít, nebo jim to poslat.a máš to. ten papír si ale vyzvedni dřív, nebo si ho stáhni, hpo pak za tebe může podat manžel, maminka nebo pod když jim napíšeš plnou moc
www.prckoviste.cz/valentinkademo

ahoj, tak v prvé řadě gratuluju-vzali jste to pěkně hopem :///: . 6týdnů před porodem stačí, když na sociálce stopneš pobírání rodičáku na první dítě. Potom budeš postupovat stejně jako při žádostí na první dítko...jen si ohlídej aby ti opravdu rodičák na první dítě zastavili. Já jsem si to neohlídala a musela jsem 7600 vracet :a:

In reply to by JaMiOn

Dobře děkuju za radu, no nebylo upně plánované, ale dvě děti jsem chtěla, tak jsem ráda, že budou rychle po sobě...užiju si je...a pak už do práce:-)No jo jsem mladá maminka....:-)život se má žít...a pro mě jsou děti vším...a pak se už budu moct víc sostředit na svoji práci:-)

In reply to by JaMiOn

kamarádce se to stalo taky, že jí už chodila mateřská, ale zároven přišel i rodičák i když ho stopla. ale 7600 nebo 7600 jestli na první dítě nebo na druhé to v podstatně nehraje žádnou roli. jen jde o byrokracii. kdyby zažádala později, tak bch se vůbec nedivila, kdyby ona musela vracet ten rodičák na starší dítě a oní jí zpětně doplatili rodičák na mladší...

In reply to by Dejmalka

no roli to hraje, protože každá dávka je na jiné dítě. I když jde o rodičák. Takže by vtom byl akorát zmatek. Jasně je dáno že je dávka na nejmladší dítě. Tím pádem když se narodí druhé, tak nemůže pobírat rodičák první dítě. Bohužel vše je dle rodného čísla....takže tak.... :a:

dnem porodu ti zas začme běžet mateřská na 4 roky na to mladší dítě. až si půjdeš s rodným listem požádat o porodné, nahlásíš zrovna změnu. budeš brát do dvou let toho mladšího 7600 a pak 3800 do jeho 4 let. rozhodně ti 2 rodičáky nepříjdu, to se neboj takové omyly úředníci nedělají.

In reply to by Dejmalka

takové omyli nedělají, ale ona musí sama zrušit rodičák na první dítě. Jinak jí vznikne přeplatek. Já jsem sice vše udělala včas, ale pani úřednice jaksi zapomněla změnu zapsat do PC a tak mi přišel rodičák na první dítě + PPM na druhé dítě. Následně jsem rodičák musela vracet ....

In reply to by Dejmalka

To vím taky, že mi to nepošlou dvakrát:-)))))), jen jsem myslela, abych to třeba nemusela nahlašovat už teď, protože ty zákony se tak mění, aby se v tom čert vyznal...ale dík myslela jsem si, že to asi bude tak, jak říkáš, ale pro jistotu...však oni nám to zachvilk sníží, tak už třeba ani nic pobírat nebudem. Janota už navrhl snížení o 17%...tak se uvidí..

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka