Co je v dnešní době vůbec zdravé??

06.03.2011

Dioxiny v mase,antibiotika v kravském mléce,chemie v ovoci a zelenině...........Bio u nás ještě není moc dostupné,tady max. jablka,banány a kuřata,něco máme ze zahrádky,králíka od souseda......Jak to ty tělíčka našich dětí do budoucna poznamená :?

Kliknutím vložíte smajlíky:

Omlouvám se, že můj příspěvěk nebude přímo k Bio jídlu, ale spíše k životnímu prostředí... Kousek do nás se za komunistů vyrostla tzv. halda, kam se sváželo to, co se nevypotřebovalo, nebo co zůstalo z výroby ve Spolchemii, k tomu přidávali místní i komunální odpad a bůh ví, co všechno tam bylo.... pak přišla revitalizace, sledovala jsem to z dálky, takže nedokáži přesně posoudit, ale z mého pohledu se to přikrylo plachtou a zahrnulo hlínou a zasázeli stromy a hned vedle toho se napouští obrovské jezero - zatopený důl, budoucí konkurent Máchova jezera..... co v tom asi bude za vodu???? Takže bohužel patřím už částečně patřím mezi skeptiky, ale sama si pěstuju s mamkou v létě zeleninku a jsem odběratelem bio-bedýnek, snažím se číst složení výrobků a radši si připlatím za kvalitu....

In reply to by Janinkaa

to je teda dost děsivé, co se u nás pořád děje. Komunista byl navíc prase jako hrom, ono stačí jen koukat na večerníčky s krtkem, spousta dílů odehrávajících se na skládce, smetišti nebo mezi odpadky, na blití. On ten igelit by to měl zakonzervovat a zabránit prosaku, ale že u toho staví jezero, to mi hlava nebere...snad nebude na pitnou vodu. :-D s.

:hu: drahé ženy,předně pro stále skeptické , připomeňme,že BIO,neznamená automatiky vždy zdravější,ale pokud se dodrží vše co se má,tak je to rozhodně pro organismus přínosnější. To je ta otázka, je zdravější křivá biomrkev ožraná od slimáka,nebo výstavní megamrkev,na kterou slimák nejde,protože je nacuclá insekticidy? ještě k bio z Čech,ne vždy je kvalitnější,když už kupuju bio. V ČR je sice přísná kontrola na podmínky bio,ale vzhledem k poloze se tu nemůžou praktikovat jinde běžná opatření,jako třeba zrovna ta mrkev,která se v jiných státech BIO pěstuje na kopcích,kde silný vítr nedovolí uchytit se třeba plísni a každá plodina má takhle svoje specifikum,tudíž rakouská mrkev bude prostě kvalitnější. Sice už je to bazírování,ale když za to dávám ty prachy...taky ta půda a spodní vody jsou v jiných státech míň poznamenaný pesticidy..ale jinak podporujem ČR..:) a taky k domácímu "BIOpěstování" pokud nebudu hnojit sajrajtem atd,ale dám přes zeleninu fólie,aby byla dřív,nebo líp,nebo bude zrát jen ve stínu...tak sice bude BIO,ale stoupne tam obsah dusičnanů o 300% a ve finále bde zdravější ta megamrkev ze sámošky ošetřená proti plísni....takže ono to neni jen o hnojení a kyselých deštích... jinak k řečnické otázce,co bude z dětí,co se budou cpát pesticidy dále....no ve 30 se začnou vymlouvat na civilizační nemoci,že to mají všichni a je to normální,jako všichni teď. Lenost,laxnost,výmluvy,nezájem a řeknou,že rakovina,křivý záda,plochý nohy,žaludeční vředy a karcinomy střev jsou normální.. Mrkvi zdar

In reply to by umpopo

No, já částečně souhlasím, ale s těmi civilizačními chorobami to vidím trošku jinak. Je fakt, že životní prostředí obecně jde den ode dne k šípku. Když si vezmeš jen to množství odpadů, který někam musí jít a rozkládá se to třeba 200 let...(mj. - i já používám jednorázové pleny, že...) Hážou svinstva do oceánů, o kvalitě potravin ani nemluvím...Z toho člověk snad ani zdravý být nemůže :00: To, že se na to někdo vymlouvá, to je pak jeho problém, ale je pravda, že ať se budeš snažit sebevíc, to špatné prostředí a strava se někde podepíšou...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ta bolest zad bývá většinou ze špatného nebo nedostačujícího pohybu, ale ta únava může mj. souviset i s nějakou nemocí. Takže ne vždy to je jen výmluva... :)

In reply to by umpopo

no co se týče zrovna toho bia-to máš pravdu,že ne vše co jwe bio je zdravé-třeba nedávno jsem narazila v obchodě na bio šunku a protože to normálně nekupuju,tak jsem si ze zájmem přečetla složení.Ta šunka měla 70%!!!!! masa a takových modofikovaných škrobů a konzervantů,že jsem to ani nespočítala :) Takže hlavně,že je o půlku dražší než normální a možná je z nějakého bio vepříka,v konečné fázi to byl ovšem ten samý humus jako ta klasická pultová nebio :) Mě to přijde hodně podobné tzv. výrobkům pro děti-dětské šunky,paštiky,okurky,kečupy-je to úplně stejný humus jak to normální,jen to má navíc obrázek a je to o půlku dražší.Fakt paráda,kam jsme se dostali :)

In reply to by lucininenka

no počkej,ale 70% je fakt nejvyšší,co může šunka bejt,to je z kejty od kosti...i když nechápu,proč to neni 99 ...tuhle jsem četla,že to má jenkaždá od kosti a šunka mandolína ..
s těma dětma,to prostě je marketingovej tah na blbý lidi...nakreslej tam panáčka a je vymalováno.Nakonec zjistíš,že jogurt z reklamy neni jogurt ale "dezert" z mlíka a ztužovače,hlavně,že v tom stojí lžíce... paštiky pro kluky a holky,modrý a růžový...já bych z toho blila.tuhle bylo v Albertu časopise,jak se vyrábí dětská šunka.tak byli hrdý na to,že tam dají míň soli a koření,než do normální a to bylo vše.koupila jsem sýr pro děti z lakrumu,slanej jak prase a to solim dost...
kámoška kupuje malýmu nějaký italský jídlo,všechno. Tak jsem to zkoumala,to jsou takový prasárny.třeba přesnídávka 6m - složení-lískový ořechy,tresť,cukr,mouka,vejce,med,8%jablka,těstoviny 4m -vaječný omáčka 4m-rajčata,bazalka,kopr... a drahý je to jak prase...

In reply to by umpopo

hehe, ja jsem ta maminka z italie :s: :s: :s: Tak by me zajimalo, kdo to "radoby" italske jidlo pro ty deti vyrabi?! My teda deti krmime jinak, ne jenom sklenickama. U nas se vyrabi a prodava zvlast maso ve sklenickach a zvlast zelenina, kase se delaji do zeleninoveho nebo masoveho vyvaru a do toho se pak prida ta sklenicka masa a strouhany parmezan. Ovoce ve sklenickach mame, opet sklenicky bud 80 g nebo 120 g, vetsi tady neprodavaji, nebo ja pak kupuju primo kelimky 100g jen 100% strouhane ovoce bez cukru a bez konzervacnich latek. Ovoce se u nas dava po obede a po veceri jako druhy chod. Jinak ke svacine jogurt ci UM (nebo kojeni, kdo koji, ale takove deti, ktere se uz prikrmuji, tady koji malokdo - materska u nas konci 4. mesicem ditete, RD neexistuje, takze nastup do prace a dite k babicce nebo do jesli). Testoviny u nas delaji pro deti uz od 4 mesicu (nevim, kdo by ale dal, takove dite potrebuje kasi) a jsou ryzove. Jinak pak normalni bezvajecne (ja treba kupuju normalni polevkove nebo cous cous, nevim, proc bych za ty detske testoviny 250g mela platit jako 2 euro a vice?!)... :a:

In reply to by umpopo

no já kupuju šunky s 90% obsahem masa-mají je v Lidlu i v Albertu (nějaká královská) a je pravda,že je to úplně jiná šunka,než ty hnusy prakticky bez masa.Prostě to poznáš.o příkrmech vůbec nemluvím,italský teda neštuduju (nakonec tady od jedný maminky,co žije v Itálii vím,že tam mají prostě trošku jiné stravovací zvyklosti a dost se to liší i ve složení stravy kojenců,třeba doporučují parmezán už od 6. měsíce :)),ale i ty naše byli občas teda síla-jsem koupila špenát od Hippu,od 4. měsíců a byla tam přidaná smetana!!!jsem myslela,že mě omejou.V ovocných je normálně cukr,to samý kaše,fakt nechápu,i to nepřislazovaný je sladký jak cecek,tak nechápu,proč těm nejmenším už musíme cpát cukr :( A když chceš bez cukru a 100% ovoce (což je podle mě normální),tak za to dáš pomalu dvacku za 100g kelímek :( A to to nechci vidět,jak to vyleze,až zvednou DPH-jsem ráda,že malej je už velkej a nemusím to kupovat.Občas teď vezmu nějakou kaši v akci nebo malej má rád to mlíčko s kaší,ale jinak už to nekupuju,jí s námi :)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no a tady je právě potřeba ten selský rozum. ;) Bio šunka je bio proto, že je z biomasa. To, že tam můžou být ty samé sajrajty jako v běžné, je nasnadě. Dnes jsem ale třeba koukala pro zajímavost na biosalám (nekupuji z výše uvedených důvodů) a ten měl dochucovadel a ostatního minimum a masa 92%!!! Takže jsem ho výjimečně koupila. Takže opravdu chce především číst složení, u všeho. ;) s.

U Vás nefungují BIO bedýnky? Hodlám je nakupovat, protože dostupnost bio zeleniny je v obchoďácích na mizerné úrovni. Sami jsem vyrostli převážně na bio potravinách, všechno se dřív pěstovalo doma a kdo tvrdí, že bio je móda, tak nesouhlasím. Dřív to bio bylo a my se k němu vracíme, jen sme líní si ho vypěstovat sami a tak ho kupujeme :-)
Ovšem myslím, že i na běžně dostupných potravinách se dá užít, jen je třeba vybírat, procházet složení a nedávat dětem dreky, párky, paštiky, čokoládu nutela v roce na snídani apod. :-)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Děkuju. Koukala jsem na to a to je na moravě. Já jsem z Mariánských Lázní. Zkusím si najít jestli je to i tady,ale pochybuju :(

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

My sme si ovoce a zeleninu pěstovali sami, převážně i zvířata na maso, takže já převážně vyrostla na bio :-) Ono stačí ochutnat rajčata z obchodu a rajčata doma ze skleníku a rozdíl jasně cítíte :-)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

když sme byli my malý, všechno sme si pěstovali..hnojili sme kravincem a slepičincem a něčim to nastříkat, tak by nám upadly ruce.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

ale největší podíl chemikálií sou ty, který sou použitý při pěstování. to je jako kdybys řekla, že je ti jedno, jestli si uřízneš prst, nebo celou ruku...:-) například u pěstování kávy a bavlny se prej používá tolik chemikálií, že dělníci umíraj hojně na otravu. to asi neni srovnatelný s kyselejma deštěma, ne? chudáci lidi. a je mi líto i těch, co pijou kafe třikrát denně..

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

to nevim, možná letadlem. že jo. já kafe nepiju, ale kdyby jo, tak se o to budu zajímat, co v něm je. a bavlně nevěřim, stačí si někdy čuchnout.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

já koupila holce například trička z biobavlny a dostala obyčejný od příbuznejch. a ty obyčejný se už dávno rozpadly! je to hrozný..

hlavní je nekupovat to, co si myslíme, že je špatný. a naopak podporovat jakoukoli snahu o dobrou věc! protože pokud nebudeme kupovat ekologicky šetrný a pěstovaný věci, za pár let stejně všichni chcípnem:-). snažte se zachránit, co se ještě dá, každej musí začít u sebe, dav se skládá z jednotlivců.. co se kupuje, to se vyrábí. ne naopak. já kupuju bio a eko a fair trade co existuje. škodliviny přicházej z různejch směrů, když člověk dopřeje děcku čerstvej vzduch, bere ho do přírody, udělá podmínky k nějaký tý psychický pohodičce a vroucný lásce, nematlá ho chemickýma mastičkama a mejdlama, nekupuje zbytečně plastový hračky na baterky atd... tak myslim, že to malý množství chemikálií v zelenině přežije. naopak když budeš cpát do dítěte léky, necháš ho před televizí, celej den zavřený doma a nebudeš se mu věnovat, tak ho můžeš krmit čim chceš a stejně bude nemocný.

Já se obávám, že ani s tím bio to není tak růžové. Kolikrát čtu výsledky rozborů z bio potravin a nestačím se divit. Občas se něco taky stáhne z prodeje...Takže ať se člověk snaží asi sebevíc, nic s tím nenadělá. Můžeš si max. pěstovat zeleninu a ovoce (ale zase musíš vědět, co máš v půdě...). Pokud bys byla hodně velký aktivista, můžeš si nabrat polnosti a tam si pěstovat všechno od brambor počínaje a kukuřicí konče...ale...kdo na to má v dnešní době čas, že? Já se přiznám, že si ani nejsem jistá, jestli je rozdíl mezi výrobky v supermarketu a v klasických obchodech - zelenina, maso. Když jdu do zeleniny, taky bohužel nevím, odkud ta zelenina je a pokud je z Maroka, stejně jako v tom supermarketu, nedělám si iluze, že by v ochodě měli speciální várku... :n: Taky mě to strašně štve, protože bych řekla, že potraviny mohou za spoustu alergií a nemocí, kterými lidi trpí, ale kde vzít to zdravé jídlo bez éček a dusičnanů... :?

In reply to by DenyPu

to sice možná jo, ale jak tu už rozebírá jedna mamka dole, je potřeba přebírat, co čteme. takže například ony testy biopotravin, které nedávno prošly médii a udělaly takové haló, byly totálně dezinterpretované, protože se jednalo např. o rezidua pesticidů, která mohou vzniknout opylováním včel, které předtím opylovaly konvenční pole. A ta jsou úplně zanedbatelná, resp. v porovnání s konvenčními potrvinami směšná. Odborníci pak sice tyhle testy na odborných webech uváděli na pravou míru, ale škoda, kterou takovéhle "hurá" zprávy udělaly biopotravinám, je obrovská. s.

In reply to by sol

Já se přiznám, že já už jsem fakt skeptik a už jsem opravdu naprosto dezorinetovaná. Nevím, čemu věřit a čemu ne :n: Pokaždé přijdou s něčím jiným. Vědci bádají a bádají a stále vyvracují již probádané...Takže já si zkouším pěstovat aspoň hrstičku své zeleniny (ale jsem bídný zemědělec :€): ) a víc už neřeším. Musela bych se z toho zcvoknout :)

In reply to by sol

No, já nevím, já už jsem dost stará. Je mi přes třicet :s: Ale zemědělec asi ze mě prostě nebude...Snažila jsem se asi 3 roky pěstovat rajčata, ale vždycky mi na ně vlezlo padlí nebo plíseň. Já to totiž nechci stříkat sajrajty, tak mi to pak většinou chcípne :€\€: Co mi jde dobře, to jsou fazole (a ředkvičky). Když se ale na ně vrhnou slimáci, moc mi tam toho nenechají :s: Nestíhám je sbírat, mršky...Mám fazolky jen kolem 5 tyček - tokový jsem velký pěstitel :s: :s: :s:

In reply to by DenyPu

:-D Já to beru podle svý mamky, taky se vypracovala, pořád jsi dál, než já, mně je taky 30 (a jsem vyřízená... :-D )...chci říct: a zatím nemám vlastní zahradu, takže spoléhám na máminu, ale už se těším, že taky začnu. Myslím, že tak kolem 50ky to budeš mít vychytaný. ;) ... S rajčatama to je blbý, moje tchýně se též snaží pěstovat nestříkaný, ale protože jsou v nížině, kde je vlhko, taky hodně hnijí. :( s.

In reply to by sol

Já jsem se svým ignorantstvím nadmíru spokojená :) . Nicméně PET lahve nekupuji a co se zaručených informací z článků kolujících po internetu týče, ty beru s rezervou (není to narážka na nic, co zde proběhlo, myslím to obecně). Jak jsem psala níže, podobných článků napíšu kýbl, chce to pracovat s informacemi.
Viz např. velmi nebezpečný dihydrogen monoxid... http://technet.idnes.cz/nebezpecny-dihydrogen-monoxid-siri-hruzu-studen…

In reply to by femme.fatale

To nebyla urážka, jen druhý pohled. ;) Já se taky nepovažuju za hrotiče ničeho, jenom o věcech čtu a přemýšlím, což by měl dělat každý. Ani není třeba číst články o vodě, tahle jednostranná interpretace je v každých novinách a televizních zprávách, člověk už musí mít něco načteno nebo odžito, aby v tom dokázal vidět druhou stránku věci. Jenže většina lidí prostě chce přijmout to, co jim někdo naservíruje a dál to nerozebírat, a na tom je všechno založený. Jednu dobu bylo třeba hodně zajímavý sledovat zprávy na asijské Al Jazeeře (Tv stanice), kde podávali světové dění viděno blízkovýchodní optikou a nestíhala jsem zírat, protože to taky dávalo velký smysl a tudíž kdybych žila jen tam, masírovaná ne západními médii, ale naopak jejich, viděla bych věci úplně jinak.. No ale to už jsme odbočily. :) s.

In reply to by sol

Já myslím, že se v zásadě shodujeme. Pokud chci o něčem něco vědět, je třeba pracovat s informacemi a ne věřit prvnímu textu, který napsal bůhvíkdo bůhvíkde ;)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

jasný. Není nad vlastní studnu s dobrou vodou. :) Asi to chce nějak kombinovat. s.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Nebo si ji můžeš už zas koupit i ve skle, ne? :-D

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no tak já si myslím,že když se mrknu na složení té coly,tak ta pet láhev už jí tolik neuškodí :s: :s: :s:

řešení je - dívat se na složení a podporovat ekozemědělství. Než někdo vynese soudy o "podvodech", radila bych přečíst si kousek fundovanější literatury o ekologickém zemědělství a trvalé udržitelnosti. Pokud má člověk selský rozum, dokáže (ale je to náročné samozřejmě, není to tak jednoduché jako nechat si něco naservírovat pod nos v Bille) poznat rozumné ekovýrobky (i ty neeko) a vybrat z nich to, co je člověku dobré. Co se týče norem, ty jsou relativně přísné a půda před použitím pro ekozemědělství prochází několikaletou očistnou karanténou. Dioxiny v biomase nenajdete, protože ekochovy mohou být průmyslovým krmivem (z něhož se nakazila německá konvenční prasata) dle zákona sice krmeny z 5% (chystá se změna zákona na 0%), ale zemědělci v českém Svazu eko zemědělců se zavazují je nepoužívat vůbec, zrovna tak antibiotika v kravském biomléce. Navíc biomléko je mnohonásobně hodnotnější než to konvenční a to i v zimní sezóně, kdy je kvalita průmyslového mléka ubohá. A tak dále. O co jde ale především, je návrat k původnímu, čistému hospodaření. Vše souvisí se vším. Například ani povodně by nebyly v tom rozsahu, jak je známe teď, protože kdyby byla půda rozdělená tradičními remízky a obdělávala se neinvazivní technikou (kterou používají ekozemědělci), nedocházelo by k erozi. A taky ke znehodnocování půdy, o které se začíná ve velkém psát, protože naše půda je "vytěžená".

Příslovečné české ignorantství typu "je to podvod" a "ekozemědělci v noci tajně hnojí pesticidy" jsou jednak nesmysl a jednak klasická ukázka české malosti a pohodlnosti, nechci rovnou říkat pokleslého rozumu. Samozřejmě všude se najdou podvodníci, ale na tohle povětšinou stačí číst složení a mít selský rozum, jak jsem psala. Většina našich ekozemědělců jsou zapálení lidé, kteří tím žijí a mnohdy to dělají na úkor vlastního pohodlí či výdělku. Jestli si myslíte, že to je nějaká "rejže", tak není. Pokud ale budeme podporovat ekozemědělství my, spotřebitelé, nakonec se snad i ceny zvrátí v náš (a celkový) prospěch.
Někdo tu píše, že se nestříkané potraviny rychleji kazí - no jasně. :) Je třeba změnit styl života, naučit se zase vařit z čerstvého a kvalitního, ale taky umět potraviny dobře uchovávat. Mně třeba nevadí, že mi biojugurt vydrží o polovinu méně, protože se - logicky a dle přírody - brzy zkazí. Zkrátka nakupuju tak, abych ho spotřebovala v datu.

Když nic jiného, na farmu si můžete zajet a podívat se na vlastní oči, vtěšina farem to uvítá a ráda Vám vyjde vstříc. Stačí namísto lamentací a odsuzování bez znalosti faktů začít se raději snažit být součástí té změny a zajímat se o to, co jíme a kam to s tou naší přírodou jde. ;) s.

In reply to by sol

Napsala jsi to moc hezky, dělala jsem agronomku, tak vím o čem mluvíš :-) Nikdo si nedovede představit, jakou šílenou kontrolou si tito biofarmáři musí projít a není lehké začít na kde jakém stanovišti a pěstovat a chovat bio na zamořené půdě. Alespoň v ČR to tak je. Biofarmářům moc fandím!!! :one:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

nechci reagovat na Tvůj příspěvek, jenom se mi strašně líbí ta fotka, co máš v ikoně, takže jsem Ti musela napsat, že je fakt parádní! :) s.

No tak tohle zacinam taky dost resit, vcera jsem se o tom prave bavila s manzelem... Rozhodli jsme, ze maso se bude kupovat jen u reznika, zadny supermarket, s tou zeleninou je to prekerni, bydlime ve meste, ale ja stejne nejcasteji kupuju tu mrazenou. Ovoce se snazim kupovat sezonni, ale syn mi ovoce moc nechce a to ani v lete, skoda no... Dcera ma 9 mesicu, tak ji prevazne presnidavky (misto ovoce), zeleninu ji kupuju mrazenou a maso ze sklenicek. Mame zas na druhou stranu vyhodu, ze tady u nas v Italii mame vice ovoce a ruzne druhy zeleniny, ted je treba obdobi artycoku, tak je kupuju o sto 6... :s: V sobotu mame ve meste trh, tak pokud muzu, nakoupim primo tam od soukromniku. Pres tyden v supermarketu... Holt je to v dnesni dobe boj...

In reply to by Principessa

tak to je velká výhoda,že tam máte větší a pestřejší výběr. třeba i ty mořské plody,ale hlavně to tam máte z první ruky,sem se to včechno dováží a to taky není zrovna "ono". Vždyť co a jaké množství jsou ještě schopni češi vyprodukovat,když stát dovoluje upředňostňovat obchodníkům levnější potraviny ze zahraničí :00:

In reply to by jajinka.k.x

no o tech morskych plodech by se dalo polemizovat, vzhledem k tomu, ze bydlime ve vnitrozemi, tak taky nic moc (i kdyz nejblizsi primorske mesto je od nas hodinu a ctvrt autem). Nejlepe se ryb najime v lete, kdyz jsme na baraku u more, to jsem ryby kupovala skoro denne v pristavu, primo od rybaru. Vyber nic moc - koupis to, co rano nalovili. Zato je to chutnejsi :one: Vecer jsem je pak delavala grilovane na grilovaci panvi, k tomu michany salat a hotovo :one: Jinak o tom ovoci a zelenine z dovozu je to fakt nekdy des, protoze jsem si vsimla, ze treba bile hroznove vino z italie stalo mene v CR nez v Italii??? Ale to bude asi tim dph, u nas je 20%, u vas to asi bylo na ovoce a zeleninu mene... No nevim. Kazdopadne nejlepsi je koupit primo na tom trzisti, kvalita je se supermarketem nesrovnatelna (teda aspon ta chutova kvalita, zbytek jsem nezkoumala - tj. jak to osetrujou, cim to strikaji a tak...? ). S tim reznikem, je to prekerni vec, no, je fakt, ze je drazsi, ale zas na druhou stranu je to maso opravdu maso. Pokud ale clovek zaradi do jidelnicku i lusteniny, dost zeleniny, syry, ryby a vejce, tak zas to maso tolikrat v tydnu neji... Jasne, ze se na to divam z pohledu toho, kdo primo setrit nemusi...

In reply to by jajinka.k.x

no jo no,na to je zase spousty pohledů.a myslím,že po drastickém zdražení DPH na potraviny se levnějším potravinám ze zahraničí bude dařit ještě lépe.Na druhou stranu máme jakousi demokracii,tak si můžu vybrat,zda budu kupovat levná polská jablka a nebo drahá česká-ošetřovaná dle mého úplně stejně :) Já jsem třeba z těch,co se na potravinách snaží ušetřit,jistě vyberu si kvalitní jogurt (a že zrovna značka neznamená kvalitu si ověřiš přečtením složení),ale zase abych kupovala maso u řezníka,na to prostě nemám :( Stejně tak na bio zeleninu,která se notabene,jak už bylo řečeno,pěstuje ve stejné zemi a zalívá se stejným deštěm jako ta nebio :) Na to,abych si objednávala týdně biobedýnku rovnou domů fakt nemám :) Myslím,že zásadou je číst složení potravin,nekupovat úplné humusy,samozřejmě,kdo má možnost,ať si pěstuje svoje a myslet na to,že zdravý životní styl není zdaleka jen o potravinách,ale taky o pohybu,péči o psychiku,kvalitě ovzduší a přírody obecně :) ne vše stojí jen na potravinách a když do sebe nebudeš cpát zbytečná barviva,konzervanty,modifikovaný škroby a nevím co ještě,tak ten kousek nebiomasa denně taky přežiješ :)

Snažila jsem se první měsíce dbát na kvalitu všeho, ale přiznám se, že je to velice obtížné (jsem z malého města), takže zeleninu už kupuju normálně v obchodě, ale těším se až si letos vypěstuju vlastní, nestříkanou, chutnou. Maso nechováme, takže jsem občas koupila skleničky, a jinak mám králíka od rodičů a hovězí jsem koupila od místního chovatele. Bohužel kuřecí nemůžu bio sehnat a to kupované jsem ještě nedala, sama vidím, jak se nepřirozeně rozpadá když ho porcuju syrové:(.

Dítě ještě nemá takové čistící a detoxikační mechanismy, aby si s chemickými přísadami poradilo, proto si myslím, že alespon první rok by se to mělo tak nějak dodržovat. Samozřejmě by se mi líbilo krmit ho jen bio, ale vím, že skončím na kvalitě jídla, co máme my. Budu se tím snažit předejít vypěstovanou zeleninou, kterou uskladním na zimu, abych nemusela kupovat bio nebo nebio. A také si myslím, že je dobré dbát na výživu obecně. Kupovat bio je sice super, ale pokud dítě nemá živiny, které má mít, jsme na tom stejně, takže určitě je dobré nepřetěžovat organismus dítěte potravinami, na které není organismus připravený apod. Ale na to tady už byla spousta diskusí...

In reply to by Slunko

Já jsem z vesnice a město taky není nijak velké,takže to znám. Nějakou zeleninku a ovoce pěstujeme,ale není toho moc. Maso už ne,můj táta je dost nemocnej a já bych to asi nezvládla,manžel je pracovně dost vytíženej :(

No dobrý postřeh.....všchno je chemie a hlavně éčka v jídle ve všem....je to smutné...Já se snažím pokud to jde malé dávat BIO je to určitě lepší než klasické věci s náhražkama, ikdyž u zeleniny a ovoce je to těžší, nevydrží tak dlouho protože není stříkané ale zase mám klid že nejím co nemám. Já jsem na toto téma hodně ujetá a hlavně na složení výrobků, než něco koupím tak pořádně přečtu, tady jsou i jedny fajn stránky - konkrétně diskuze http://www.zdravapotravina.cz/diskuse-nazory

In reply to by wicca29

Já jsem nikdy moc nic nestudovala-byla jsem přesvědčená o tom,že je to v pořádku,ale viděla jsem Sama doma,nějaký odborník na výživu tam o tom mluvil,tak jsem docela zklamaná. Bydlíme na vesnici a ve městě máme jenom Kaufland,Penny a lidl,takže o nějakym výběru potravin nemůže být řeč. je tady malý krámek se zdravou výživou,kde občas malýmu koupím sojový jogurt,nebo nějakou mlsku,ale to je tak všechno. Táta mi pořád předhazuje,že dřív jsme jedli všechno,pomalu i guláš v půl roce,ale tenkrát jsme měli skoro všechno domácí-krávy,prasata,ovce,kozy,slepice,zeleninu.......to je taky o něčem jiným :00:

In reply to by jajinka.k.x

Nedávno se mi do rukou dostal tento článek. No, nevím..je asi třeba to brát s nadhledem, ale jen pro info vkládám.
Sója.
Minulý pátek byl na MTV rozhovor s profesorem Istvánem Csákym o účincích sóji.
Už víc jak před rokem si v Anglii všimli, že nejen u dospělých sportovců, ale i
mezi dětmi kolem 13 -14 let se vyskytla 3 - 4 úmrtí na sportovištích v důsledku nepravidelné činnosti srdce.
Protože příčinu selhání srdce při pitvách neobjevili, začali hledat společné znaky u obětí.
Jediným společným znakem bylo, že se v jídelníčku vyskytovala sója.
Poměrné množství sóji – ne jen mimochodem – obsahuje 4-5x víc ženských pohlavních hormonů ( nebo stejně působících alkaloidů), než obsahuje jedna antikoncepční tableta. Tato skutečnost je pro muže ješte nebezpečnější než pro ženy.
Po těchto zjišteních američtí vědci povedli testy na 30-30 myších. ( 30 vzorků, 30 kontrolních zvířat) Všech 30 testovaných myší, které byly krmeny sójou, zahynulo na selhání srdce. Myši krmené normální stravou nevykazovaly žádné nesrovnalosti.
Profesor po přezkoumání výsledků navrhl zkoumat stravovací návyky i u zemřelých sportovců.
Mimochodem, jedna zajímavost - začátek obrovského nárůstu všech alergických onemocnění se signifikantně shoduje se všeobecným počátkem používání sóji jako potraviny.

V nedávné minulosti oběhl svět také článek o margarínu, jako o umělé potravině – ropný produkt.
Zde sója vystupuje též jako produkt vynalezený potravinářským průmyslem, ze kterého se dá lacino vyrobit velké množství potravin. I když jsou z ropy a z rychle se rozmnožujících sójových bobů. A když se sója ještě geneticky upraví..... hotová katastrofa.

Nejezte sóju a místo margarínu používejte máslo!!!

Vyplatí se o tom popřemýšlet.

In reply to by korelová

Tak to je teda dobrej článek. Fuj,úplně jsi mě vyděsila. Co potom alergici,co smí jen ty sojové jogurty. Já to dala malému jen jednou a tedy už radši ne. Jinak sojové maso u nás nejíme,mě nechutná a v jiných potravinách jestli se soja vyskytuje běžně ani nevím :? A Jinak u nás jedině máslíčko,margarin máme v lednici adáváme jen do pomazánek na půl se sýrem,ale ne prckovi :n:

Těžko říct a bohužel nam to neřekne nikdo. Ja si nemyslim ani to, že BIO je to nej. Akorat nejsou používane chemikálie, tudíž zelenina není chránena proti plísním a jiným breberám, což je vidět - když koupím biomrkev, druhej den je "načnuta" a třetí den letí do koše shnilá. Myslim, že problem je částečne i v tom, že se o všem dnes moc píše a moc řeší, spousta věci, viru a dalších škodlivin tady byla už dřív, akorat se o tom nevedělo.

In reply to by sycatko

BIO by mohlo být to nej,je ale otázkou jak moc je to u nás v ČR hlídaný,tady se na všechno hází bobek. V Německu maj mnohem přísnější normy na všechno. Já koukám i na tu známku "klasa" ale taky je otázka,jestli si jí různé firmy nemůžou "zaplatit" :?

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka