Máte někdo zkušenost s anestezií u dětí?

16.06.2014

Ahoj maminky,
chci se zeptat, máte některá zkušenost s anestezií u dětí? Nám bude za týden 5 let a máme teď ve čtvrtek jít na ošetření zubů v anestezii, protože mu minulá dr zuby zanedbala tak, že i když syn spolupracuje, nejde to ošetřit jinak. Chtěla bych vědět co mám očekávat, jak na to děti reagují, popř. jak dlouho vaše děti v anestezii byly, nám totiž řekli 2,5 hodiny a mě to přijde strašně dlouho :-( Moc všem děkuji!!

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj
tak jsem slíbila, že napíšu jak to probíhalo a tak činím. Měli jsme jít na řadu ve 12:30, ale vzali nás déle, protože rodiče chlapečka co byl před námi si jeli nakupovat a nestihli se vrátit do 10 minut, když je sestra volala :00: tudíž chlapeček ne brečel, ale řval jako když ho na nože berou, bylo to jak po anestezii, tak tím, že ho tam konejšila cizí sestřička, kterou nikdy neviděl. Pro mě nepochopitelné, protože já se nehnula dál než o ulici od té budovy, klepalo se mi tělo jako když mi vyrvali srdce :r: No nic...takže nás vzali po jedné hodině, anestezioložka velmi příjemná paní, vše vysvětlovala, Lukymu řekla, že mu dá masku jako kosmonautovi, on se těšil. Jakmile jsem ho položila, začal dýchat z masky, ale pak začal různě kroutit nožičky, pak ručičky a máchal kolem sebe a pak ještě z posledního vědomí vyslovil: Já jsem moc statečný! :-) No to mě dostalo maximálně, rozbrečela jsem se jako blázen. Pak už nám řekla, že nás nevnímá a my odešli, já na záchod kde jsem asi pět minut brečela a pak že si půjdeme dát něco k jídlu. Podruhé jsem viděla manžela brečet, resp. měl slzy v očích. Poprvé když se Luky narodil a včera. Šli jsme do restaurace, manžel si dal jídlo, já do sebe vpravila jen trochu polévky, nešlo to. Pak jsme chvíli chodili kolem budovy a šli tam zpět, kdyby to náhodou bylo dříve. Opak byl pravdou. Pod narkózou byl 3 hodiny a 10 minut. Pak nás anestezioložka zavolala, takové obavy co uvidím, jsem ještě nezažila. Ležel na posteli, v pusince měl ještě trubičku, ale po chvíli jí sám vykašlal, v ruce ještě kanylku, očička měl zalepený protože nefungují slzné kanálky, tak tam měl mastičku. Hladili jsme ho a mluvili na něj, už vnímal, ale nekoukal. Pak jako miminko co se snaží pást koníky zvedl hlavičku a byl zmatený, tak jsem mu chytla hlavičku a nasměřovala na mě a pořád opakovala že dlouho spinkal a vše je v pořádku, že je náš šikulka. Díky tomu ani nebrečel, hned jsem mu vyndala nová autíčka, měl radost a jelikož měl vyschlý krček, tak jenom zachraptěl, že je chce rozdělat a to už jsme věděli že je vše dobré. Pak si ale všimnul kanylky, tak jsem na ní držela ruku, aby to neviděl a manžel volal sestru, jestli to může vyndat. Hned mu to vyndala a byl klid :-) Pak jsme tam byli asi půl hodiny a jeli jsme domů. Nic mu netrhali, opravili 7 zubů a vytáhli 3 nervy. Prý to byla makačka. Po cestě domů měl ještě takové nekontrolovatelné pohyby, i večer doma, to si chtěl stoupnout a levá nožka ho moc neposlouchala, ale jinak v naprosté pohodičce. Večer už se krásně smál a pošťuchoval mě, ale já byla ta nejšťastnější máma na světě, že už mě zase zlobí :-)
Všem co dočetli, máte můj obdiv a hlavně děkuji za podporu a cenné informace, díky kterým jsem se mohla připravit na různé situace! Díky!

záleží, jestli anestezii myslíš jen lokální umrtvení při vědomí, nebo celkové uspání po dobu zákroku. Každopádně mu určitě pro něj srozumitelnou cestou vysvětli, co jej bude čekat - před samotným zákrokem, po něm, jak to bude po probuzení, co se asi bude dít a že bude mít třeba v puse krev nebo někde hadičky. Ujisti se, že chápe, co to znamená a zvládne to. Pokud by měl třeba nějak velký strach, tak je dobré jej třeba namotivovat - pokud to zvládne bez breku a bude dělat, o co jej zubařka požádá, tak třeba dostane nějakou drobnost nebo tak něco.
Když mi bylo 8 let, čekala mě operace srdce, proběhlo to v pohodě už z toho důvodu, že mi mamka kompletně vysvětlila, co a kde mi budou dělat a hlavně proč, co mám čekat před operací - na ekg, ultrazvuk a odběry jsem byla naučená od mala, ale tady jsem poprvé měla napíchané ruce na kanyly, všechna ta předoperační vyšetření, to, že se nesmí před operací jíst a pít. Taky jsem dopředu věděla, že se probudím na přístrojích, zaintubovaná a že mám čekat, že to bude bolet a budu muset brát hromadu různých léků. Výsledek byl, že během dvou týdnů v nemocnici jsem řvala jedinkrát, a to když mi tahali drény (1 cm tlusté hadičky), které vedly až k srdci a zarostly mi do masa. V anestezii jsem byla asi 8 a půl hodiny, po probuzení a vytažení hadičky z krku jsem měla šílenou žízeň, ale vždycky mi řekli, že ještě nějakou dobu pít nesmím (nevím, jestli se to týká i operace zubů, ale tohle osobně pro mě bylo dost nepříjemné). Byla jsem trochu zpomalená, prostě oblblá tím vším, co do mě nacpali, ale rozhodně se to dalo zvládnout.

Čauky,neboj,to zvládnete,není to dlouho-viz.níže.Určitě pak bude plakat,neví,co se dělo,pokud mu budou trhat-tak možná bude plivat krev-přichystej si plín´ku a kapesníčky do kabelky a na doma Nurofen nebo něco,ať ho to nebolí.Asi ti pak bude spinkat,držím palečky.

moji dceru to ceka 7.7. a mame pocitat prej hodinu az dve na sale a to ji budou trhat dva mlecnaky a jedno malicky vrtani..je tak zvane neosetritelna.. rekli, ze trhani jednoho zubu je za dve minuty v ordinaci, bohuzel se mala nenecha..ale na sale mame pocitat takovou dobu, taky jsme z toho vyplasena:/ Minuly tyden mala narkozu mela chvilkovou kvuli gastroskopii zaludku, tu zvladla perfektne..ale te u zubu se bojim, nesmi mit ani rymu, kvuli intubaci nosem, my uz to dvakrat prelozili, kvuli nemocem a ted zas zacina kaslat rymovat, tak nevim :( Ale mam z toho desny bobky, ze takovou dobu to bude trvat a jak to pak bude :(

S anestezii v souvislosti se zuby zkušenost nemám, tak tu nebudu spekulovat, co a jak je "správně". Nicméně oba synové byli v celkové ve zhruba pěti letech (nosní mandle) a probouzení není hezké. Oba byli zmatení, plakali a prali se se mnou. To trvá tak tu půlhodinku, pak už mě Kuba vnímal a byl celkem v pohodě a Honzík spinkal ještě asi 2 hodiny, ale už v klidu. Nezvraceli, neměli teplotu, nekrváceli, takže za mě, až na tu půlhodinku, zvládli narkózu dobře.

...... a to jak s celkovou anestézii tak přímo s klinikou RADNO. Byli jsme tam odeslání, protože dceři vyrostly všechny stoličky "zdeformované". Neměla tam tu plosku, ale ... ale celá stolička byla taková kráterovitá. Již při prvním prořezání nás naše Mudr. upozorňovala, že díky této "deformaci" se může stát, že se stoličky budou kazit, protože budou nevyčistitelné! Proto by bylo prý vhodné stoličky zbrousit a "zalít" nějakou vytvrzovací hmotou. Musím se přiznat, že do takového zákroku se nám nechtělo, a tak bohužel došlo k tomu, před čím nás varovala naše zubní lékařka a to přes to, že jsem zubní hygieně věnovali maximální pozornost. Po zvážení pro a proti, jsme navštívili kliniku Radno. Paní dr. byla velice úsečná a nepříjemná, každopádně nám vypracovala plán léčby. V našem případě šlo o vrtání všech stoliček - 8. Máme vzp a anesteziolog byl hrazen , my jsme platili výkon zubní lékařky + veškerý materiál. Cena zákroku byla stanovena na bez mála 10tisíc korun. Délka anestezie byla 2 a půl hodiny. Dceru jsem doprovodila přímo do ordinace, kde byla připravená sestra, včetně anesteziologa a samozřejmě zubní lékařka a zubní sestra. Dceři přiložili nejdříve masku s plynem ....... po probuzení měla kanylku v ruce- na hřbětě ruky a byla zaintubovaná. Intubace neproběhla asi nejlépe, protože měla hodně poškrábané hlasivky a několik dnů hodně špatně mluvila. Reakce při probouzení byla šílená! Víc než půl hodiny plakala! Nechtěla bych to zažít znova! Paní Dr. všech 8 zoubků ošetřila a museli jsme do 10 dnů na kontrolu. Tentokrát né přímo k ní , ale k jejímu zubnímu hygienistovi. Tyto kontroly se pak dále stupňovaly. Nejdříve po 10 dnech od zákroku, pak za měsíc, pak za 3m a ..... . Jelikož zubní hygienista neměl jedinou výhradu k našemu čištění a nebylo co nás učit, tyto kontroly probíhaly velice rychle, ale částka 500kč musela být uhrazena vždy. Ještě bych měla dodat, že dceři byly 3 roky, v období zákroku a nyní je 2 roky po a plombičky krásně drží, zoubky má krásně čisté a zdravé. Kdyby jste měla ještě nějaký dotaz, ráda ho zodpovím. Dohady a polemiky nejsou na místě zda čas 2,5 h je pro takový zákrok v pořádku. Věřte, že já jsem tam byla po celou dobu a nehla jsem se od dveří ordinace a to i přes to, že vás bude paní dr. posílat pryč. Přeji Vám, a hlavně synovi hodně štěstí! Ať vše proběhne tak jak má a vy na tuto událost už jen vzpomínáte a pokud možno v dobrém. Olivia

In reply to by Olivia

Ahoj,
moc děkuji za vyčerpávající komentář. Mám z toho strach a zároveň milion otázek proč a nač. Třeba o tom, že ho budou intubovat, to nám vůbec neřekli, o kanyle nám sestra řekla že jí mít nebude :? Takže tam teď manžel volal, má si zavolat za 10 minut, až nebude mít paní doktorka pacienta. Strašně mě to štve, protože syn krásně spolupracuje, tak nechci aby měl jakoukoliv špatnou vzpomínku, zážitek. Nejraději bych si tam šla lehnout místo něj :r: Jinak nám to spočítali na 12 tis., 2500 už jsme platili zálohu. Jdeme na řadu až ve 12:30 cca, ještě nám čas zítra potvrdí, tak chudák nebude celý den jíst a pít. Což o to jídlo, ale to pití mi nesedí, on je zvyklý hodně pít a teď celý den nic? :?

In reply to by monlik

.... musím se přiznat, že i pro nás to byl docela stres, ale k vůli dceři jsme se rozhodli k tomu přistupovat tak nějak ..... s nadhledem a z vesela. Celková anestezie .... museli jsme mít i předoperační vyšetření od našeho pediatra. To spočívalo z odběru krve a potom prohlídky. Do Radna jsme toto potvrzení nesli v den zárkoku a nesmělo být starší 3 dnů. Dcera musela být v perfektní zdravotním stavu. Teda, žádná rýma ani kašel ... . Paní Dr. nám vysvětlila, že celková anestezie je pro ní jako pro "operátéra" daleko příjemnější, protože se své práci může věnovat na 100%.Životní funkce dítěte jsou kontrolovány anesteziologem a monitoring je prý velice důležitý, kdyby došlo k něčemu nepředvídatelnému. Byli jsme také ujištěni, že celková anestezie je i pro dítě bezpečnější než nějaká částečná, kdy právě životní funkce monitorovány nejsou a dítě může během zákroku něco vdechnout .... . Intubace a zavedení kanylky, probíhalo až po té, co si dcera dýchla plynu z masky. U toho jsem už nebyla. Dceru jsem držela za ruku pouze než usnula a pak jsem byla vykázaná z ordinace. Paní dr. nás s manželem posílala pryč, ať se jdeme projít do města .... já ať se kouknu na boty, .... . Přišlo mi to naprosto nemístné, ale z odstupem času paní dr. chápu, nebo jsem se o to snažila. Každopádně, jak jsem psala výše. Z čekárny jsme se nehli a ... a hned jak zákrok skončil, předali nám jí v mini místnůstce, která je hned vedle ordinace. Bylo tam pouze lehátko a židlička. Intubaci už neměla, ale na obličeji byly stopy lepících pásek, kanylka ve hřbětě ruky zůstala ještě hodinu, prý z preventivních důvodů. Probouzení bylo ... nechci tě strašit, ale je dobré vědět co se dá čekat. Plakala, kopala nohama...... bylo to opravdu šílené.... . U nás to byly pouze plombičky, bez trhání, takže krev z pusinky netekla a bolest prý taky cítit neměla. Po hodině nás propustili domů, s tím, že nesměla ještě nějaký čas pít a jíst. My jsme měli podobný čas zárkoku, jako vy, takže jsem dceru časně z rána vzbudila a dala jí napít a lehkou "snídani".Dobré jsou RAW kaše, které jsou lehce stravitelné a dodají energii. Pak si šla ještě lehnout. Před samotným zákrokem nejedla a nepila tak jak bylo uvedeno. K úplnému procitnutí došlo až v autě, při cestě domů a už ani do konce dne nespala. Měla pouze problémy s hlasem. Téměř dva týdny dost chraptila a stěžovala si na bolest v krku. Jinak ... je dobré si vzít sebou náhradní oblečení. Při samotném zákroku zůstává dítě v tom, v čem ho přivezete. Ať je to pohodlné a máte něco náhradního sebou, může se stát, že se počůrá. Dále je dobrá i nějaká deka. Venku panují sice letní teploty, ale i tak na ně může přijít lehká zimnice. Taky oblíbená hračka je fajn. S tou jí "uspávali" a s ní se vzbudila. Ze samotného zákroku si nepamatuje nic. Díky tomu, že vše zaspala ... tak rozhodně žádné trauma ze zubařů nemá. Spolupracuje ukázkově ..... chodíme spolu i na dentální hygienu, ale už né do Radna. Je to prostě veselá holčička, která nemá žádné děsy, tak se nebojte, že by to nezvládl ten váš šikulka. Jen ho na to připravte. Je dobré být k dětem upřímný a nelhat jim. Stejně tak se "dejte" do pohody i vy s manželem. Stres je z vás cítit a .. a když to pojmete opravdu z vesela.. a jako vlastně dobrodružství, které pak bude kamarádům vyprávět a plombičky ukazovat a .... bude to dobré :-). Ještě malá poznámka na závěr. Jelikož jde o zákrok v dutině ústní, není potřeba relaxace. Ta se dělá pouze při operacích, kde je nějaká svalová tkáň, která může být "stáhnutá" právě stresem a napětím. Hlavně v oblasti břicha. Takže tady to není na místě. Držíme pěsti a myslíme na Vás :-). Kdyby ještě něco.... ráda pomůžu alespoň odpovědí v podobě vlastí zkušenosti .

In reply to by Olivia

Moc ti děkuji, ráda vím do čeho jdu a co můžu čekat, takže ti jsem vděčná!
Jinak po nás chtěli předoperační pouze jen vyjádření dětské lékařky, zda je na něco alergický, jestli nemáme v rodině krvácivost, jinak krev mu nebrala. Poslechla ho včera, prohlédla krk,uzliny a řekla že je ok. Včera když tam manžel volal, tak mu řekli, že dle situace mu buď dají dýchnout, ale to že je silnější a nemohou ovlivnit dávku, nebo mu píchnout injekci, po které usne hned. Teprve potom ho intubují, ale přes nosánek, zavedou kanylu, ale že se nemusíme bát, že už to má sestra v oku, že jakmile uvidí, že se probouzí a nic mu nehrozí, kanylu vytáhnou, než si toho stačí všimnout, intubaci po zákroku při probouzení. Napít mu dám okolo sedmé, to může,jinak jídlo raději ne, to on vydrží, s tím nemá problém. Pak vezmu něco lehčího sebou. Náš syn je trošku nerváček, takže je lepší, když do poslední chvilky neví co se bude dít. Takže jsme připraveni mu říct, že pojedeme do Prahy za tou hodnou paní doktorkou, že se podívá, jestli má správně vyčištěné zoubky. Ona ho tam položí a já mu řeknu, že se mu bude chtít spinkat a je to v pořádku, že jsme u něj. Po probuzení už to budeme odvádět pozornost na novou hračku, kterou budu mít připravenou :-) tak uvidíme. Musíme to zvládnout, před ním se usmíváme a říkáme jaký je to šikula a velký chlapák,že to nic není, ale uvnitř ve mě je jen malá dušička :( No, zítra na nás myslete, dnes nám ještě potvrdí čas a já až přijedeme napíšu, jak to probíhalo u nás. Ještě jednou moc děkuji!!

In reply to by monlik

... v Radnu jsou profíci :-). Paní dr. je, nebo alespoň na nás byla... dost nepříjemná a její chování zavánělo arogancí. Přes tohle se člověk musí přenést. Jde o to dítě a .... to si člověk nechá líbit snad vše. Určitě je to odbornice, která má bohaté zkušenosti. Po odborné stránce a přímo ze zákroku opravdu strach nemějte!!! Nám při uspání nebyla nabídnuta žádná varianta, hned se přistoupilo k tomu dýchnutí z masky. Ordinace bude vypadat jinak než jak jste jí viděli při poslední návštěvě. Anesteziolog tam bude mít kompletní vybavení, budou tam 2 sestry a 2 doktoři. Lehátko bude rovnou napolohované, do lehu a ... a syna tam budete muset položit. Moje představa byla, že budu mít dceru v náručí a s maskou to zvládneme společně. To bohužel nešlo, takže slzy a...... a ty oči neštastný, to si budu dlouho pamatovat. Opravdu se připravte na to, že to není příjemný zážitek. Pokud tohle psychicky nedáváte, tak ať s ním jde do ordinace raději manžel. Já jsem dělala hrdinku, ale jakmile zavřela oči, tak jsem se rozbrečela. Na jednu stranu je fajn, že vám umožní doprovod a vůbec to být s ním až do úplného uspání, ale na druhou stranu..... pohled to hezký není!!! Já vás nechci nějak děsit, to vůbec ne, jde spíš o naše pocity, pocity mámy.

Co u nás ještě fungovalo, tak byl příslib návštěvy dinoparku . Za tu statečnost a ať je to se slzama nebo bez nich. Dceři byly, jak jsem psala v době zákroku 3 roky, takže když se pak v autě po cestě domů začla ujišťovat, zda to dobrodrůžo platí, měli jsme už nachystané prospekty a obrázky dinosaurů a .... a bylo zase veselo a usměvavo :-). Děti jsou úžasné bytosti, pro nás mámy je samozřejmě nejúžasnější zrovana to/ty naše. Obavy nás rodičů, jsou naprosto na místě, ale buďte statečná! Zítra večer už si budete společně prohlížet v zrcátku plombičky a budete na něj hrozně pyšní :-).

Opatrujte se, přejeme Vám jen to nej a ... a ráda si zítra či pozítří.......... přečtu, že je vše tak jak má být :-). Odvahu!!!

Olivia

In reply to by Olivia

Moc děkuji!! Teď mám velké obavy, protože synovi jak už dlouho nepršelo, se včera večer spustila alergická rýma :-( vůůůbec netuším, jestli i ta vadí, ale to je tak něco náhodného, že to by ho neodoperovali nikdy :-( tak jsem na to zvědavá :-(

In reply to by monlik

jestli půjde do celkové anestezie,kanylu mít musí!!Minimálně po dobu zákroku a i pak,kdyby se vyskytli nějaké komplikace.Bohužel,před narkózou se nesmí jíst a pít minimálně těch 8 hodin,je to proto,aby se to nevrátilo ze žaludku a nezaspiroval to do plic,to je klasika u každé operace.Bohužel i to pití :(

In reply to by lucininenka

Přesně tak a zaintubovat ho taky musí,když jde o operaci v puse,intubuje se přes nos,ale až bude spinkat,to samé s tou kanylou,dají mu dýchnout a až usne,tak mu dají kanylu-aspoň tak jsme to dělali mi.A s tou intubací-kdyby ho nezaintubovali-neudýchal by to,protože celé tělo i svaly jsou zrelaxované,musí za něj dýchat stroj-jako u každé operace.Neboj,on se probere už bez rourky-max.ho pár dnů bude pobolívat nos nebo krk-to není nic strašného,neboj,to zvládnete.

In reply to by luciemili

počkej,tak u operace puisy se snad nerelaxuje,ne?U nás teda relaxovali pouze na operaci břicha,kde musí povolit ty břišní svaly,jinak je to bez relaxace,jen s uspáním... kanylu jak kde,u nás už při převozu na sál museli mít kanylu,ale to je podle zyvklostí,nicméně mít jí musí určitě.

In reply to by lucininenka

Čauky,tak ta kanylku dáváme dospělých před operací, u dětí až poté,co si dýchnou,ať to pro ně není trauma.Jinak u celkové anestezie se přece aplik.myorelaxans+opiáty apod.,ať tělo "spí",ať se nehýbe,je v klidu, nic necítí apod.,tudíž celé tělo je zrelaxované.Proto se i intubuje,protože tělo přestává ovládat svaly apod.To bychom nemuseli udýchat.

In reply to by luciemili

no tak docílit se nehýbání lze i bez relaxace pokuď vím ;) ale asi pracuješ přímo na sále,tak víš o anestezii více,já jsem teda myslela,že na zákroky typu vrtání zubů,trhání mandle a podobně se prostě nerelaxuje :n: taky nevím,co používáte,já dělala na JIP a pokuď jsme relaxovali při ventilaci,tak myorelaxans odcházel z těla několik hodin,než se dítě začalo hýbat,proto mi není nějak jasné,jak se může zrelaxovat a pak být za hodinu po výkonu v pohodě a dýchat sám :///: ale asi používáte jiné přípravky ;)

In reply to by lucininenka

Čauky,na sále nepracuju,dělala jsem na zubním-tam jsme uspávali,pak na neurochiře Jip,traumačce apod.Vím,že na zubním u dospělých jsme dělali jen v analgu,ale na děti analgo působilo přesně opačně,takže jsme je začali dávat do CA.Nevím,jak je to teď,ale anesteziol.jsem chystávala Sufentu,Dormicum a občas právě i Sukcík,ale samozřejmě v mini dávkách.Někdy stačilo i jen Dormicum-asi to každý dr.dělá jinak.No a na Jip-to je samozřejmě o něčem jiném :-D

In reply to by luciemili

tak Sufenta a Dormicum,to je jasné,ale tím je nezrelaxujete,jen tvrdě uspíte.My jsme na ventíku relaxovali Pavulonem,ale ten je asi na dlouhodobější relaxai a stejně mi říkala kamarádka,že už mají něco jiného ;)

no ja nevim, ale copak mlecne zuby maji nervy? Nerv vede korenem a mlecny zub koren nema. To je nejake divne. Jinak anestezie u takto malych deti byva tak max oblbovacim plynem, jinak anestezie celkova se dava vetsinou u indikace vytrzeni vsech zubu. Moc nechapu, na jaky zakrok tedy jdete. 2,5hodiny je tak anestezie pro dospeleho cloveka na cele patro zubu. Doufam, ze ti sem napise nejaky stomatolog.

In reply to by muf20

Čauky,musím tě opravit-neber to špatně,ale nic o tom asi nevíš,samozřejmě,že mléčné zoubky kořeny mají i s nervama,které je inervují.Ta délka zákroku je zcela normální,než se člověk uspí a vše se nachystá,trvá to minim.1/2 hodiny-to platí jak u dospělých,tak u dětí,to samé platí o extubaci a probrání pac.,které trvá taky 1/2 hod.Jinak pořádné opravení celého patra,jak píšeš a ještě v celkové anest.-klidně i 6 hodin-záleží co se dělá.

In reply to by luciemili

Ahoj, no prave nevim, mela jsem za to, ze mlecny zub nerv nema. Tak jsem se aspon poucila. Jinak ano, klasicka operace s intubaci, tak je zdlouhava, mela jsem synka na operaci se strevy.....TAkze tyto casy registruji. Kamaradka byly jen na oblbovaku a dcerka byla do 40 minut venku a prevezli ji na pokoj. CO se tyce mlecnych zubu, tak nastesti jsme nemeli tu cest a snad ani nebudem, deti maji, musim zaklepat, zoubky zatim v poradku.

In reply to by muf20

Taky jsem si to myslela, že mléčné zuby nervy nemají, ale mají. O tom už nás přesvědčila doktorka, když mu jeden zub trhali :-( teď má jít na spravení 6ti hlubokých kazů a tahání 3 nervů. Tak nevim :00: :?

In reply to by muf20

Ten nerv je uvnitř zubu,sice srkz kořen mini kousek ještě vystupuje,ale to je na delší vysvětl.Když vypadne,tak odumře-ten nerv.
Nerv může potichoučku odumřít,aniž bychom o tom věděli-např.když máš velký kaz,zasahující do nervu,buď pociťuješ bolest,nebo ti odumře,aniž bys to věděla,pozná to buď zubař,zub nereaguje na studené nebo kolem kořene se udělá váček-pozná dr.na rtg.No a pak se čistí kanálky apod.

"mu minulá dr. zuby zanedbala..." Jedinej, kdo může zuby zanedbat je rodič, milá maminko. Nicméně dítěte je mi líto.

In reply to by menyk

Omyl maminko,
poctivě zoubky čistíme, chodíme na prohlídky od půl roku. CCa ve třech letech se mu udělal JEDEN kaz, který ona měla vyvrtat, ale aby ho to nááhodou nebolelo, vrtla jen na povrchu a nechala být. Dnes nám v Praze řekli, že to byla profesní chyba, že je to na žalobu, že se mu kaz šířil dál.

In reply to by menyk

no počkej,pokuď mu zuby řádně neošetří a s dítětem chodili co půl roku na kontrolu,tak asi něco zanedbala,ne?Nebo mi chceš říct,že šest zubů na opravení a z toho vytáhlé tři nervy je "práce" rodiče za půl roku???

Máme zkušenost také s operaci zubů, malé bylo devět a byla tzv. neosetritelna, takže Motol, nastupovali jsme v neděli,operace v pondělí. Po první oblbovacce strašně plakala,odvezli ji na sál, stále plakala,za chvíli ticho. Byla tam nejvíc 30 min a hned ji probírali. Pohled nic moc,ale dala se dohromady velice brzy! Propouštěli nas ve středu. Držte se! :a:

In reply to by monlik

no dobře,le to nebude dělat 2,5 hodiny ;) to si myslím,že asi bude celková délka pobytu,tudíž s přípravou,uspáním,probráním a pak propuštěním.Ale určitě nebude 2,5 hodiny v narkoze,to je snad delší než operace střev :s: nicméně uvidíš,předpokládám,že to bude jen nějaké přispání bez ventilace,takže nenáročné,nicméně zvracet může a může být i chvíli mimo po narkoze,ale určitě to nebude nic náročného ;) tak držím palce :one:

In reply to by lucininenka

Já tomu právě také nerozumím, protože se platí anesteziolog a my platili za 2,5 hodiny. Jestli u něj bude i po tom, já nevím. Manžel říkal, že tam pro jistotu ještě zítra zavolá a přeptá se. O peníze mi nejde, jen je mi ta doba také divná. Kamarádky syn mě 5 spravovaných zubů a 7 mu jich trhali a bych tam půl hodiny :-/

In reply to by monlik

jo jo,anesteziolog musí být přítomen už při uspávání samozřejmě,takže je tam pár minut před a pak samozřejmě po celou dobu probouzení,oni je po anestezii nechávají min. hodinu na dospání na tzv. ARO-pokoji,kde se jim kontrolují funkce a vědomí.Takže to bude všechno v tom,myslím,že to bude zákrok na pár desítek minut max. ;)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky