zapsání otce do rl

14.01.2011

Dobrý den,
chtěla jsem požádat o radu. S přítelem by jsme chtěli zapsat do rl jako otce. Nevíte co je k tomu potřeba? Zajít na matriku do místa narození, místa bydliště nebo do místa trvalého bydliště? A musí se to znamovat např.u lékařů, pojištovně, atd, nebo to není zas tak důležité info /samozřejmně, že asi na socialku se to nahlásit musí) ? A ještě něco-přítel chce, aby se malej jmenoval po něm i když svatbu zatím neplánujeme (i když já bych hnedka). Co si o tom myslíte? Děkuji

Kliknutím vložíte smajlíky:

URČENÍ OTCOVSTVÍ K NENAROZENÉMU, PŘÍPADNĚ K NAROZENÉMU DÍTĚTI

Toto prohlášení mohou učinit na kterékoliv matrice rodiče, pokud jsou plnoletí. V případě, že nedosáhli 18 let, obrátí se na příslušný soud.

Co musí předložit rodiče dosud nenarozeného dítěte:
rodné listy
občanské průkazy
matka předloží těhotenský průkaz
rozvedená matka - pravomocný rozsudek o rozvodu
ovdovělá matka - úmrtní list manžela

Co musí předložit rodiče narozeného dítěte:
rodné listy
občanské průkazy
rodný list dítěte
rozvedená matka - pravomocný rozsudek o rozvodu
ovdovělá matka - úmrtní list manžela

Aby mohlo být v obou případech určeno otcovství, musí od právní moci rozsudku o rozvodu uplynout více jak 300 dní, rovněž u ovdovělé matky musí od data úmrtí manžela uplynout více jak 300 dní.

Formuláře:

Prohlášení o otcovství vyplní matrika za přítomnosti rodičů

Poplatky:

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny

Lhůty pro vyřízení:

V případě, že jsou předloženy požadované doklady - IHNED

In reply to by suzzy

POkud dítě příjmení změní, tak to bude určitě třeba nahlásit všude, kde je dítě evidováno, takže určitě na zdravotní pojišťovně, na sociálce, doktorovi to stačí nahlásit až při další návštěvě, nezapomeň třeba na městský úřad (pokud je dítě hlášeno ke svozu odpadu), pokud už pro něj máte nějaké spoření, tak nahlásit změnu bance atd. :)

Aha holky, asi jsem se nevyjádřila dostatečně. Nejsem těhotná, malýmu už jsou skoro 2 roky, jmenuje se po mě a teď přítel chce být v rl.....

Můžete na kteroukoliv matriku v republice, doklady ti už vypsala maminka pode mnou, tedy rodné listy, občanky a těhotenskou průkazku, nikam to hlásit nebudete, ani doktorům, ani sociálce. Jaké bude mít dítě příjmení, záleží jen na vás, my dávali taky po taťkovi, ač jsme ještě nebyli svoji, některým maminkám se nelíbí to, že je pak doktoři oslovují příjmením dítěte, že není na první pohled do papírů patrné, že je to jejich dítě a tak. Já tohle neřešila, ani mě nenapadlo, že by se malej měl jmenovat po mně. ;)

Ahoj, tak my jsme byli s přítelem na matrice minulý týden(v místě trvalého).Potřebovali jsme s sebou rodné listy, občanské průkazky a těhotenskou průkazku.Museli jsme zadat jména jak pro holčičku tak pro chlapečka.Celkově to bylo nějaké prohlášení o otcoství+jsme uvedli že chceme aby se malej jmenoval po otci.
Jinak jsme nikam už nic nenahlašovali.Rodný list nám prý přijde poštou do týdne po narození prcka :a:

In reply to by džamča

Z toho jsem trochu jelen.Na matrice nám paní řekla, že nám to přjde do 10 dnů od narození.Když jsem ale byla zaregistrovat malého k obvodní lékařce, tak ta mi dala pokyny a tam je psáno, že dítě musím být nejpozději do 8 dnů po narození přihlášeno k pojišťovně kde je matka.
Tak asi taky budeme muset zajet na matriku dřív.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka