české buchty

28.03.2013

Ahojky hoky.Nemáte některá osvědčený recept na Honzovi buchty? Nebo české buchty? Je spousty názvů.Prostě myslím klasiku plněný tvarohem,mákem....Díyk moc. :kiss:

Kliknutím vložíte smajlíky:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

dukátové dělám jakože malé kuličky, dávám je kousek od sebe do pekáčku (aby se mi podařilo je promastit i mezi) a jak to vykyne, tak jsou to ty kostičky ;) a záviny myslíš z kynutého těsta? Je lepší, aby bylo dvakrát překynuté - když v míse nabyde, tak ještě obráti vařečkou a nechat znovu vykynout, no a taky ho dostatečně nechat vykynout před vlastním strkáním do trouby - když to rychle nabývá až v troubě, tak to rádo praská, capí se to navzdory spáře dole :00: Jo a to těsto zkus s menším množstvím tuku než obvykle, to taky pomáhá

Tak jsem dělala podle kotrmelinky...až dole a doporučuji.Jen nemám domácí pekárnu.Tak sem dala na 500g mouky celé kvasnice a super.není cítit po kvasnicích a vůbec se nelepí!!! :kiss:

? Nedáváte nějak moc droždí všichni? :) Tak kostka na kilo mouky, jinak ty buchty chutnaj "kvasnicově".

V deci teplého mléka s lžičkou mouky a lžičkou cukru rozdrobit kvasnice a nechat vzejít kvásek. Mouku( kilo hladké, nebo půl na půl s polohrubou), dva vanilkový cukry, 200 gramů cukru, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru promícháme, uděláme důlek, do něj dáme kvásek, 4 žloutky, vééélikou lžíci medu, dvě lžíce rumu, 200 gramů rozehřátého( ne horkého! aby se nespařil kvásek)másla a 3 deci teplého mléka, důkladně zpracujeme, necháme vykynout-zdvojnásobit objem, naplníme buchty, naklademe do máslem vymazaného pekáče s tak centimetrovými mezerami, potřeme rozehřátým máslem( nepřilepí se k sobě při dalším kynutí a pečení) a necháme ještě vykynout. Upečeme. Ještě horké buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným se lžící rumu, po vychladnutí pocukrujeme. :a:

In reply to by Evik...

Ta vůně je pak šílená, vždycky je šoupnu zchladit na balkon a trápím tím sousedy :s: ( jinak s tím mlíkem záleží jak jsou velký vajíčka a jak velký máte lžíce na med a rum :s: ) Je možná lepší dát trochu víc mlíka a pak kdyžtak ještě dosypat mouku, kdyby těsto bylo řídké a moc se lepilo.

Ahoj, já dělám odjakživa tyto:
400 g hladké mouky
1 kostička droždí
8 dkg cukru
mléko cca sklenička, podle tuhosti
8 dkg másla, nebo Hery
sůl
v mouce udělám ďůlek, do něj dám droždí, cukr, zaleju teplým mlékem, nechám nakvasit (cca 10 min) sůl- tak 2 špetky okolo do mouky, aby se nesetkala s kváskem, přidám zbylé mléko, rozpuštěný tuk a zpracuju, nechám kynout, plním, peču - jsou moc dobré ;)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Vendulko, zítra se chystám na dukátové buchtičky, tak hned vyzkouším. Také děkuji za tip a za "přiživení se" v této diskuzi.:-) :a:

Ahojky ja take hledala receptik a nasla vsichni si je chvalily tak tady je receptik: 1kg hladke mouky,0,5 l mleka,pulku masla rozehrat,cukr dle libosti sladkosti,a spetku sole,a davam 2kosticky drozdi na 1kg mouky, a 4 zloutky,
Postup:mouku zloutky cukr sul ,
rozpustene maslo, a pak mleko ohrej tak aby bylo vlahe a dej do toho drozdi ,
Pockej az vykvasi aspon trosku pak nalej do smesi a vyhnetej testo (ja to davam do robotu )a je to ok ,potom testo dej na teple misto a nech tak 1h,kynout.Pak vyvalim testo a udelam ctverce dam do toho napln a na pekac ktery mas pripraveny dej do nej olej a pokazde kdyz tam das buchtu tak ji namocim v oleji a tak postupujes az do konce .Nakonec buchty jeste namazu vajickem a dam do vyhrate trouby na 180stupnu a pecu je asi tak odhadem 20-30minut ja mam horkovzdusnou troubu tak tech 20minut +-5 minut, (
(Tento recept je na velky plech muzes si dat i polovicni davku)
Preju dobrou chut

já dám na dno mísy trošičku soli, vyklepnu na to dvě až tři vejce a 1dkg cukru krupice a vyšlehat do pěny. Mezitím v jednom kastrůlku rozpustím 15 dkg tuku (máslo nebo Hera), ve druhém ohřeju cca hrnek mléka. Z ohřátého mléka odliju třetinu hrnečku, přidám dvě lžičky cukru a rozdrobenou kostku droždí a nechám v teple vzejít kvásek. Do té utřené pěny v míse pak přidám trochu polohrubé mouky, naleju tam to rozpuštěné (ale ne horké!) máslo a zamíchám, pak přidám ten kvásek a pak postupně další mouku a zbytek mléka. Nic nesmí být ani studené ani horké. Tu mouku s mlékem postupně na střídačku, abys to zapracovala. Většinou celkem spotřebuju kolem třičtvrtě kila mouky. No a hnětu dokud těsto nepřestane lepit na stěny mísy a je takové jakoby lesklé na povrchu, pak přikreju utěrkou a dám na teplé místo kynout. Pak vyválím palcku, nakrájím rádýlkem čtverce a plním náplněmi - to najdeš na netu dost receptů, co máte rádi. U nás frčí švestková povidla, tvaroh utřený s vajíčkem, cukrem a rozinkami (do vaničkového někdo přidává pudinkový prášek, aby netekl), jablková povidla...Buchty pořádně zavři, narovnej na vymaštěný pekáček kousek od sebe, potři je nejlépe sádlem (budou pak křupavé :one: ) a po chvilce vykynutí dej péct.

0067. honzovy plněné buchty od Uursik

foto: droběna
0067. buchtyAutor: Uursik - další recepty - Přidat recept k oblíbeným
Hodnocení: 100%

Suroviny:
250 ml vlažného mléka
150 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
50 g krystalového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce citronové šťávy (nebo citronky)
strouhaná kůra z jednoho citronu (nebo 1 lžička sušené citronové kůry)
500 g hladké mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Nastavení pekárny: ProgramTěsto

Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále, těsto se nelepí a nemusí se podsypávat, rozdělíme na cca 24 ks nebo postupně odkrajujeme stejné kousky těsta, které rukama roztáhneme tak, aby se daly naplnit. Plníme tvarohovou náplní (tvaroh smíchaný s cukrem, rozinkami, zahustíme 1 – 2 lžícemi vanilkového pudinku v prášku nebo 1 žloutkem), povidly, makovou náplní, džemem, Nutelou apod. (různé typy náplní pod receptem č. 515).
Kraje spojíme a vytvoříme bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby nám náplň nevytékala. Spojem dolů skládáme nejlépe do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem a vždy každou ze všech stran pomašlujeme rozpuštěným máslem. Říká se, že každá buchta by se v másle měla „vykoupat“. Neskládáme moc vedle sebe, ještě nakynou! Necháme cca 45 minut kynout pod utěrkou, pak potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do vyhřáté trouby při 190°C / cca 20 minut.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka