Tlačenka

23.03.2011

Ahoj holky,
tak mě napadlo... V těhotěnství se kde co nemůže jíst a já se už několikátý den láduju tlačenkou. Nevíte, jak to s ní je? Děkuju.

Kliknutím vložíte smajlíky:

Hmm, pravda je, že já taky trpím od začátku těhu chutěmi na klobásu s křenem. Tak jsem si včera dala alespoň tláču s cibulí a byla luxusní. S Matýskem jsem na chutě vůbec netrpěla, jen na ostré, což mám tedy i teď. No myslím, že s mírou a dobrou tláčou nic nezkazíš.
Lištička Kačka + Matýsek

ahojky,tlačenka vůbec nevadí a dusitan je stejně v každé šunce a uzenině,takže tomu se prakticky nevyhneš,poku´d to jíš :) Já miluju drůbeží tlačenku,mňam :) o játrech víš a plesnivé sýry a majonézy nevadí,pokuď máš štěstí a není v nich listerie :) což ovšem dopředu nikdy nevíš,takže jsi měla štěstí,že jsi na ní nenarazila :) jinak jsem se plesnivým sýrům vyhýbala hlavně první tři měsíce,pak už riziko potratu klesá,já zas ujížděla na nivě,takže jsem si jí prostě občas dala a doufala,že tam ta mrcha nebude :)

In reply to by lucininenka

No, byla by to spíš náhoda, kdyby tam ta listerie byla, ale člověk nikdy neví. Játrům a výrobkům z nich se raději vyhýbám, ale i doktor mi říkal, že když se to nepřehání, tak jedna porce nevadí. (A třeba paštiky stejně většinou podle mě játra neviděly ani z rychlíku.) :)

In reply to by libbbussse

jo,paštiky jsem neřešila (stejně je moc nemusím),ale ostatní játrové výrobky-jako třeba játrové knedlíčky a zavářku jsem si hlídala,občas jsem si je teda dala,ale s játrama jsem počkala až po porodu a děsně jsem se jich přejedla,já je totiž miluju :)

In reply to by lucininenka

S tou listerií je to tak, že vysoké riziko výskytu je u zrajících sýrů z nepasterizovaného mléka. Většina našich hermelínů, niv apod. se dělá z mléka pastrizovaného a tam je riziko zhruba stejné jako u ostatních zrajících neplesnivých sýrů (včetně eidamu, ementálu, parmazánu atd.). Tam už člověk musí doufat, že ve výrobě nic nepodělali a sýr nekontaminovali. Ale to by se pak jeden musel bát jíst cokoliv ;)

In reply to by Ja_hruška

no jak píšu,vyhýbala jsem se tomu první tři měsíce (a majonézám a salátům z nich) a pak už jsem si dala :) hele a jak to,že z nepasterizovaného mléka?To znamená,že to surové mléko ze kterého se dělají vlastně obsahuje tu listerii?takže surové mléko je taky nevhodný?je mi jasný,že by se mělo převařit než se požívá,ale znám dost lidí,kteří to třeba nedělali,ne teda v těhu .)

In reply to by lucininenka

Jo, ta listerie je většinou ze syrového mléka. Ona si běžně žije v půdě, siláži, na rostlinách apod. Když se nedodržují hygienická pravidla dojení a zpracování mléka, tak se tou listerií kontaminuje. pasterace ji bez problému zničí. Jenže když se mléko nepasteruje, tak tam zůstane a protože je schopná se množit (ne jenom přežívat jako většina ostatních breberek) tak je na průšvih zaděláno. Kromě listerie může být v syrovém mléku třeba stafylokok, E. coli, viry klíšťové encefalitidy, v některých lokalitách i brucelóza a podobné breberky (něco je zase kontaminace, něco je z krávy, kozy nebo ovce). Takže v těhotenství bych si syrové mléko nedala ani omylem a mimo těhotenství jen ze známého zdroje, kde vím, jak jsou na tom s hygienou.

Ahoj. Mě třeba vůbec nenapadlo, že bych v těhotenství něco neměla jíst. Není to přeci nemoc a pokud si pochutnáš a nebo pokud nemáš pak nějaké nevolnosti, tak bych to neřešila a dala si.

In reply to by mirkaberkys@se…

No, některé věci můžou ublížit miminku, ale asi jen kdyby se to s jejich konzumací nějak přehánělo. Vím, že se nemají jíst játra, ale třeba v minulém těhotenství jsem vůbec netušila, že by se neměly jíst plísňové sýry, a vesele jsem si pochutnávala na nakládaném hermelínu. ;)

hele, mě bylo ze všeho blbě, ze všeho si mi zvedal žaludek skoro nic sem nemohla pozřít a když jsem šla kolem buřtstánku tak jsem měla takovou chuť na klobásu až jsem si jí dala a chutnala mi výýborně a ani blbě mi nebylo :s: ono je to s těma chutěma, hlavně v prvnim trimestru zajímavý ;) já věřim tomu, že tělo si do velký míry samo dokáže říct, co potřebuje ;)

In reply to by Ei.lin

Jo to mi připomíná, jak jsem někdy v 9. týdnu ráno už potřetí vyblila snídani, nakonec jsem si dala kolu a studený párek (za normálních okolností bych něco podobnýho asi nepozřela) a najednou mi bylo úplně skvěle :s:

Pokud víš, že v tom nejsou žádný sajrajty (dusitany apod.) a je dobře uvařená, tak není důvod, aby vadila. Sice se do ní někdy dávají játra, ale těch tam není tolik, aby to vadilo.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka