Jak jsem pekla beránka...

24.04.2011

Beránka jsem naposledy pekla s babičkou. Měla krásnou kameninovou formu a vždycky se u toho zlobila. Vysvětlovala mi, že to neni žádná sranda, nikdy nemůžu vědět, jestli správně "vyběhne" a nejhorší je, že mu občas padá hlava... ale mám pocit, že se babičce vždycky beránek povedl, kolem krčku mu omotala pentli a on se krásně vyjímal na podnosu.
Už několik let žiju bez babičky a od té doby, co jsem se od ní odstěhovala jsem beránka nepekla. nebyl důvod. Uhňácala jsem mazanec, proč se patlat ještě s beranem, že? Stejně jsem to jedla jenom já protože manžel neni (nebyl) na sladký.
Jenže čas běží a my máme doma dvě dítka a beránek by se jim určitě moc líbil. Připomněla jsem si toho babičinýho beránka s mašličkou kolem krku a zatoužila po formě na berana. Vybavila se mi ta po babičce. Ale už tam nejezdím, vlastně ani nevím, jestli už není v jiné kuchyni a nepeče jiný beránky. Moc se mi líbí kameninové formy, jenže jsou neskladný, beránka přecejenom upeču jednou za rok, tak jsem zakoupila formu silikonovou (která je vlastně podobně neskladná, protože silikon sice můžu smotat, ale tu kovovou kontrukci ne, takže je to fuk. akorát je asi tak o kilo a půl lehčí). Zrovna měli ve sparu akci, tak jsem měla radost, že je koupě levnější.
Dneska jsem vytáhla ze skříně červený silikon a kovový stojánek. silikon dle návodu umyla, pro jistotu ještě vymázla máslem....já vím, silikon se nemusí vymazávat, ale co kdyby, peču to přece jen jednou do roka... a vzala do ruky stojánek a ejhle....ulomila se mi jedna nožka! No snad to nebude vadit, nestojí sice tak pevně, ale drží, to bude v pohodě ... a dala jsem se do přípravy těsta. Chtěla jsem mít dokonalýho beránka. Třela jsem těsto podle návodu a dávala si fakt záležet. Těsto bylo nádherný, tak pěkný (a dobrý) se mi snad ještě nepovedlo. Mladší dítko už mi plakalo pod nohama, protože mojí radost ze tření těsta nesdílelo, starší dítko chtělo zase všechno vidět a chutnat a nestkutečně se mi pletlo pod nohama, ale vše jsem s podivem zvládla v úsměvem a beránek už byl v troubě. Ještě jsem nařídila budíček, abych na pečení mohla zapomenost a mohla se věnovat dětem...
Asi za půl hodiny zvoní budíček a já jdu zázrak zkontrolovat do trouby. Těsto ukázkově vyběhlo, ale bohužel ne v krásné silikonové formě, ale na dně trouby. Ta zpropadená ulomená nožička prostě chyběla.
Už nikdy si nebudu myslet, natož říkat, že beránka peču jednou do roka. ulomenou nožičku naštěstí nahradila forma na dort, která statečně podpírala (a asi ještě spoustu velikonoc podpírat bude) zázrak moderního pečení, i druhé s láskou třené těsto, krásně vyběho a beránek už chladne na tácku....jen doufám, že mu neupadne hlava, protože na třetího už nemám ingerdience.

:c: ahoj teto, s chutí a přiblblým úsměvem (a trochu smutným povzdechem, když jsi psala o babičce) jsem si přečetla Tvůj deníček. Jsi šikovná, fakt, že jo. Já pekla beránky letos taky poprvé a musím říct, že jich bylo hned 8. (Tři na trénink, jeden na velikonoční jarmark do školy pro dítě, a čtyři pro nás a rodinu). Ten první byl úžasný. Smradlavou kuchyň po spálenině větrám ještě dnes.
Našla jsme dobrý recept, naložila ho do kameninové formy, kterou jsem přiklopila druhým dílem a za 7 minut jsem se nestačila divit. Hrnečku vař hadr. Kýpal a kýpal snad 3/4 doby pečení a dole se připíkal - já to kontinuelně seškrabovala... S vidinou sama sebe, jak na jarmark peču několikerého berana hodinu před začátkem školy inkriminovaný den, mě děsila nejednu noc. Nakonec se ten školní úžasně poved.
To samé se nedá říct o těch pro rodinu. Měli hlavičky porůzně připevněné párátkama, špejlema a mašličky kolem krku akorát tak maskovaly nedokonalosti :c: Kecám - jeden z těch 4 byl dokonalý...!
Teto moc Tě zdravím :) Pošlu ňáké fota večír na mail ju? A čekám to samé! Páá :k:

No vidíš, poradila sis... a stejně tě obdivuju, asi bych neměla náladu péct znovu, když by mi první várka vyběhla z formy ven... určitě ne hned ten den...
Jinak sem přihoď i recept na toho třeného beránka... formu na beránka sice nemám, půjčila jsem ji kamarádce a ona mi už třetí rok tvrdí, že ji ode mě nikdy neměla půjčenou, ale udělala bych bábovku... třené těsto dělala vždycky moje babička a bylo to mňam... ale recept už nemám a není nad tyhle vyzkoušené, co už někdo prověřil, než zkoušet něco z internetu... asi jsem trochu konzervativní ;)

In reply to by Blue Jane

konzervativní nejsi a nebo jsme konzervy dvě :s: já vařím z kuchařky, podle který vařila babička (jak jinak :-) ) - Vaříme zdravě, chutně, hospodárně.... no a recepis je na jemný třený těsto:
120g másla, 180g cukru, 3 vejce, 250g polo mouky, 1 a 1/4 dcl mléka, citr. kůra, vanilka a cca půlka kypř. pr.
máslo utřeš, pak postupně přidáš cukr a třeš do pěny, pak přidáš žloutky a zase třeš opět do pěny. pak po troškách přidáváš mouku a mléko (mléko pokoj. teploty) no a furt třeš a vařečkou tam naháníš vzduch (dělám to stejně jako když zadělávám kynutý těsto). trošku mouky si necháš bokem a smícháš s kypř. práškem a ušleháš pevný sníh. do těsta přidáš sníh, pomalu vpracuješ a pak vmícháš zbytek mouky s práškem. no a šup s tím do vymazaný formy....čím vyšší těsti tím nižší teplota při pečení. toho berana jsem dělala na 150 cca hodinu
ale prostě důležitý je to tření a přidávat ingerdience postupně a pomalu. já to vždycky dělala tak, že jsem hodila do mísy cukr máslo žloutky a trochu je zamíchala a pak tam vrazila všechnu mouku a mlíko, ale když se s tím fakt třeš, tak to těsto vypadá uplně jinak...a chutná taky jinak :-)
takže zdar bábovkám a beranům........stejně je jedno jak to vypadá, hlavně že se to dá jíst :s:

jo, vanilku a cirt. kůru přidávám k tomu máslu uplně na začátku, ať se to tam stihne proležet

In reply to by Tesa

Díky moc... zdá se, že máme všechny potřebné ingredience a večer si dám kakao a bábovku... :c:
Jo a babička taky třeba, hrála si s tím, dokud nebyla spokojená, jak to těsto vypadá, vždycky říkala, pořádně třít a neuspěchat... a bylo to výborné...

:kiss: Ty seš tak ukázková máma! Jednou budou děti vzpomínat na každoroční krásné beránky od maminky, kterým hlava nikdy neupadla :ww:..Já chtěla taky péct beránka. Nemám sice žádný vzpomínky na úžasnou babičku a mašličku, moje velikonoční vzpomínky na beránka začínají a končí koupí někde v jednotě a rozbalení z potravinové folie, ale letos mě to popadlo stejně jako tebe! No ale formu jsem v Bille nesehnala, do špáru jsme (zdá se, že naštěstí!) nejeli, takže těsto se nalilo do formy na bábovku a stal se zázrak! Má první povedená bábovka!! On to teda nebyl žádnej zázrak v pravým slova smyslu, těsto bylo asi to nejjednodušší, co jsem kdy četla (možná proto mě ta touha péct popadla), ale bábovka vypadala exklusivně!
Už je sežraná...moje dítě neochutnalo, není na buchty. Vzpomínky nebude mít žádné, pravděpodobně už dneska neví, že se tu včera máma plácala s mixérem a že tu ještě ráno byl na stole pahýlek čehosi pečéno. Ať žijí Velikonoce!!!

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka