Přidat komentář

Ty jsi teď na rodičovské nebo nezaměstnaná? Mateřská (PPM) je dávka z nemocenského pojištění. Nárok na tuto dávku vzniká tehdy, jsi-li alespoň 270 dní v předchozích dvou letech účastna nemocenského pojištění (zaměstnavatel za zaměstnance ho platí automaticky, OSVČ si ho platí pouze dobrovolně). Na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnů před porodem a pobírá se po dobu 28 týdnů, pak se pobírá rodičovský příspěvek.
Jestliže nesplňuješ podmínku 270 dní účasti na nemocenském pojištění (nezaměstnaná, na rodičáku - ale bez platné pracovní smlouvy, popř. zaměstnaná, ale pouze krátce), pak ode dne porodu budeš pobírat rodičovský příspěvek. Od ledna 2012 nemusíš rovnou spadnout do čtyřleté varianty - za toho předpokladu, že otec dítěte splňuje tu podmínku 270 dní nemocenského pojištění. Pak on doloží své příjmy na ÚP, napíše se tam, že tím, kdo pobírá rodičák budeš Ty a sami si určíte výšku rodičáku (máte k dispozici 220 tisíc Kč, a tu si rozdělíte podle počtu měsíců, po které budeš rodičák pobírat. To můžeš každé tři měsíce měnit. Je tam ale omezení - max. může být rodičák 11500,- měsíčně a pouze při určité výšce příjmu.).
Jestliže jsi zaměstnaná, ale jen krátce, tak před porodem můžeš nastoupit na nemocenskou a po porodu začít pobírat rodičák (anebo až do porodu můžeš samozřejmě makat - záleží na Tobě). :-)

Kliknutím vložíte smajlíky:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka