Přidat komentář

In reply to by betynkajanule

Jak byl měl test správně probíhat?
Test by neměl být proveden v době akutního onemocnění (viróza nebo jiné infekční onemocnění, úraz atd.). Den před testem neomezujeme příjem cukrů a neprovádíme extrémní fyzické výkony.

V den testu žena přijde ráno nalačno (je nutné alespoň 10hodinové lačnění) do laboratoře. Pak ji čekají 3 odběry vzorku krve. Vzorky musí být vyhodnoceny do 1 hodiny po odběru, jinak může být výsledek zkreslen. Proto je vhodný odběr přímo v laboratoři. Odběry musí být z žilní krve. Test provedený z kapilární krve (z prstu) je zcela nespolehlivý.

Nejdříve se odebere krev nalačno. Vzorek by měl být ihned vyhodnocen a pokud je hodnota v normě, v testu se pokračuje dále. Pokud je zvýšená již hodnota nalačno, v testu se nepokračuje a žena by měla přijít na kontrolu následující den. Pokud je lačná glykémie znovu vyšší, je diagnóza těhotenské cukrovky potvrzena, je-li tentokrát v normě, pokračuje se v testu.

Pokud je lačná glykémie v normě, žena vypijete roztok s glukózou (75 g), který se může dochutit šťávou z půlky citrónu, čímž se částečně zmírní silně sladká chuť tekutiny. Další odběr krve následuje hodinu po vypití roztoku a třetí za další hodinu. Teprve pak je možné se normálně najíst a napít. Po celou dobu testu je nezbytně nutné zůstat v klidu sedět. Fyzická aktivita by zkreslila výsledky testu, které by pak mohly být "falešně v normě".

Stanovení cukru v moči v průběhu testu se již neprovádí. Jedná se o překonanou metodu, pro diagnózu jsou rozhodující výsledky z žilní krve.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka