Přidat komentář

Já už normálně nic odbornýho nečtu. Vadí mi to pak v tom, že neposlouchám svůj instinkt, nedokážu oddělit to co cítím od toho, co se ode mě požaduje a co se furt dokola radí. S odbornýma radama mám takovou zkušenost, že jednou platí, podruhé už ne. Stejně jako všechno, co bych i vymyslela já. Ono totiž je nakonec nejlepší reagovat pokaždé jinak, podle situace, je třeba mít přesně přehled proč se vlastně začlo vztekat, co dělalo předtím, jestli je unavené, a podle všeho (tisíc okolností) se v danou chvíli zachovat. A tolik okolností vyhodnotíš jedině vlastním instinktem. Máme ho všichni, jenže jsme ho téměř pohřbili pod masou odborné literatury a rad, i nevyžádaných. A i když se nedostaví úspěch?? No a co? Však ono se dítě nakonec vztekat přestane i bez mojí reakce.
Když chvátáš, je to vždycky zkouška nervů. Ale jinak, osobní zkušenost je taková, že jsem se styděla, když se vztekal před ostatníma. Všichni akorát čumí a začnou rádoby chytračit, že kdyby to udělali kdysi oni, tak by jim táta dal (sto let do historie) a bla a bla, každý se začne montovat a tak. Dneska už vnímám jen svoje dítě a čím víc se situace na veřejnosti hrotí, tím víc jsem kupodivu klidnější a míň vnímám okolí. Jsem tak klidná, až to sama nechápu. A když to jde, malého odnesu někam do samoty a tam si promluvíme, aby nikdo nečuměl, on o samotě vždycky zkrotne.
PS: a ještě k těm odborníkům, taky jsem četla, že to vzdorování je v určitým věku tak normální, a žádoucí, protože to je součást vývoje. A když mu to zablokujeme a nenecháme ho se vztekat a prosazovat, tak prý mu zakrní nějaká část v mozku a jednou nebude mít rozvinuté to centrum pro určitou sociální dovednost. Už nevím přesně jakou. Ale jestli je to fakt nutný vývoj, přirozený, tak důležitější než vyjít z těch "soubojů" jako vítěz a autorita je určitě jednoho dne odhadnout, kdy už to není "normální" a kdy už je to náznak vadného zvyku něco si vynutit...

Kliknutím vložíte smajlíky:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka