zavařování příkrmů

24.08.2011

Ahojky, nemáte někdo zkušenosti se zavařováním příkrmů pro dětičky :-) ? Jedeme do chorvatska a pořád jsem řešila, jak přikrmy dovézt, abych tam nemusela tolik vařit. Pak mi známá navrhla zavařování. Dělala jste to některá? Budu vděčná za každou radu. Můžu zavařit i třeba rizoto, když tam dám víc vývaru?

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj já zavařuju jídlo běžně na dovču pro mě a přítele a dělám to, že si naplním láhve masem a nezředěnou omáčkou, nesmí tam být mouka a sklenice musí být plná takže ji dolívám sádlem, dá tomu pak výbornou chuť. když už to mám naplněné tak otřu povrh sklenice a zavíčkuju, dám to do zavařovacího hrnce na 90 stupňů na 2 hodiny, pak to vytáhneš a dáš to víčkem dolů. necháš to tak do vychladnutí nejlépe druhý den a pak zase to samý dáš to do hrnce na 90 stupňů na 2 hodiny a až to bude opět to položíš víčkem dolů do vychladnutí a jídlo ti vydrží hodně dlouho. Když nesníme neotevřenou sklenici tak jí dávám do lednice a tam vydrží i půl roku :) pak to používám jako nouzovku když nestíhám vařit nebo jsme někde na horách, je dobrý to mít po ruce :)

čau, zavařovala jsem 2x a pokaždý mi to zkvasilo. nejesem tedy nějaká zavařovací mág, ale jako vysvětlení mám to že v tom nebyly žádný konzervační látky a prostě se to nechytlo. do ovocných přesnídávek jsem vždycky dala aspoň trošku cukru a s tím problém nikdy nebyl (dělala jsem zavařeniny na celou zimu), ale jakmile jsem udělala masozeleninové příkrmy, tak to nedopadlo dobře. osobně bych si koupila hotový skleničky.

tohle jsem minule vygooglovala, když jsem taky chtěla zavařit na dovču. já ale naštěstí jela jen do čech nedaleko, tak jsem nakonec zamrazila (volala jsem tam a mohla jsem si dát těch pár skleniček do mrazáku v kuchyni)
:a:

Zavařování masozeleninových příkrmů má ale jedno úskalí. Jedná se totiž o potravinu snadno zkazitelnou s pH téměř neutrálním, na rozdíl od ovocných příkrmů, i čisté ovocné dřeně (bez špetky cukru) za 5min na 90°C vydrží půl roku . K přípravě masozeleninové konzervy s možností uchovávat mimo lednici až 1 rok by se musela použít dvojí sterilace, 60 minut při 100°C první den a po 24 hodinách opakovat 30 minut.
Snadnější je připravit polokonzervu, tj. sterilovat jen jednou (30 až 40 minut při 95°C), ale nutností je hotový pokrm skladovat v lednici při +5°C a spotřebovat do 1 měsíce.
Ještě jedna věc, pokud budeš používat twist-off (šroubovací) víčka. Je naprosto nezbytné po celou dobu sterilace nechat víčka lehce nedotažená, aby mohl při zvyšování objemu ze sklenic unikat vzduch, a dotáhnout je ihned po dokončení sterilace (nejlépe ještě ve vodní lázni - ta sahá cca do 3/4 výšky sklenic). Pokud bys je utáhla nafest už před sterilací, šroubovací víčko by nepustilo vzduch ven a po ukončení sterilace by se nepřicuclo dostatečně. Takové výrobky se pak brzy zkazí.

Ahoj, nebo si těch pár skleniček na dovču kup :-) ty už jsou zavařený a nemusíš nic řešit a ušetříš nějakej ten čas pro svýho broučka :-)

In reply to by zenta

no ona je dcera zezačátku jedla.. a pak jsem měla hrozný problém jí přeučit na domácí, tak se trochu bojím, abych si to nezkazila zase.. i když už baští dobře :-) nějak to zvládnu zavařit, snad :-D děkuju všem moc za tipy :-)

ahojky, já jsem běžně malýmu jídlo zavařovala. Nandala jsem do skleniček a pak nechala ve vodě vařit tak 20-30 minut. Nikdy se nám nic nezkazilo.

já normálně skleničky sterilizovala v horké lázni, uvařila jídla, narvala do skleniček, ty obrátila dnem vzhůru a nacpala do ledničky... vydržely nám týden - tj. celou dovolenou (v Českém ráji)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka