recepty na levný oběd
přidejte recept na jídlo s co nejmenšími finančními náklady.
Zapečená cuketa se sýrem - letní lehké jídlo pro čtyři osoby
1 velká nebo asi 4 malé cukety. Ideálně zadarmo ze zahrádky v létě max 20kč
4, 5 rajčat - v létě cena max 10kč
1 vejce max 3kč
cca 4,5dcl mlíka max 7kč
15dkg obyč tvrdého sýra max 30kč
Příloha vařené brambory max 15kč
cena jedné porce 22Kč (plus troška oleje, koření, voda a energie)
musíme mít zapékací pekáček s poklicí (nebo dva do sebe padnoucí) jedno jestli smaltové či skleněné... (ten standartní rozměr malého smaltového pekáče či podobné).
Dno pekáče polijeme trochou oleje,poklademe na kolečka nakrájenou cuketu (u velké jen půlměsíčky, velké pecky vykrájíme a zahodíme). tuto vrstvu posolíme. na cuketu dáme kolečka rajčat, popepříme, na rajčata dáme plátky sýra. takto vrstvíme dle hloubky pekáčku.poslední vrstva je cuketa, dojde li nám zrovna tato ingredience nevadí :-) není nutností.
do odměřovací misky vyklepneme vajíčko, zalijeme mlíkem do do objemu 0,5l, osolíme, opepříme, popř. přidáme další oblíbené koření jako do fr. brambor. rozmícháme a směsí zalijeme cuketu.
Pečeme přibližně 45min na 220 stupnů pod pokličkou.
jíme teplé s vařenými brambory, nebo vychladlé jen tak jako koláč v parných létech. k večeři moc nedoporučuju, odvodnuje, budete běhat jako po melounu.
:a:
Náš dnešní oběd:
brokolicová polévka - brokolici uvařit s masoxem, rozmixovat tyčovým mixérem, podle chuti přidat zakysanou smetanu. (taky to ráda dělám z růžičkové kapusty nebo hrášku)
maso: plátky vepřového osolot, opepřit, osmahnout na oleji (já to dělám nasucho), naskládat do pekáčku, nasypat najemno nakrájenou cibuli a zalét smetanou na vaření. Zapékala jsem to na 180, horkovzduch asi půl hodiny. Nakonec jsem to posypala najemno nastrouhaným sýrem.
Jako přílohu jsem udělala šťouchané brambory - brambory vařené ve slupce, trochu mléka, máslo, bylinky ze zahrádky (koriandr, pažitka, petrželka).
A chlapovi to moc chutnalo, ještě nám zbylo i na zítra.
Ahoj, tak my milujeme zapékané brambory tzv. šup se vším do pekáče a za hodinku hotovo :-) Takže si umyju brambory a i se šlupkou nakrájím na plátky. Pokladu na dno pekáčku třeba 3 vrstvy, průběžně osolím, okořením, na to hromadu cibule na kolečka, na to buď maso (kuře, králík) - dražší varianta nebo nějaký sýr (mozarella, niva) - levnější varianta, na to čerstvá rajčata nakrájená na kolečka a nahoru zase třeba 3 vrstvy brambor. Celé můžeme (nemusíme, ale je to lepší) zalít malým kelímkem šlehačky nebo smetany na vaření. Je to mńamka. Koření používám podle nálady - buď bylinkové am. brambory, nebo jen sůl a pepř, nebo kari, atd... Je to rychlé, jednoduché a moooc dobroučké! :-)
Aojky,tak já se taky přidávám.
Dělám zapečené brambory(asi tak kilo) tak, že je oškrábu, překrojím na půlku a dám vařit do osolené vody. Mezitím si osmažím na pánvi cibuli(místo oleje použiju tuk z konzervy), na kterou až zesklovatí přidám vepřovou konzervu, trochu opepřím a přidám 2-3stroušky prolisovaného česneku,mírně zapráším moukou a projdu varem.Odstavím a sliju si uvařené brambory. Do vymazané remosky prolisuju půlku brambor přes takové to kolečko, co se používá na salát a naliju na to masovou směs, prolisuju zbytek brambor, zaliju rozšlehaným vejcem a posypu buď sýrem nebo bylinkama nebo grilovacím kořením, podle chuti a zapeču. Je to levné ikdyž na to koupím kvalitnější vepřovku.
A ještě mě napadl jeden recept pro změnu z hovězí konzervy. Taky osmažím v širokém hrnci nakrájenou cibuli na kterou hodím hovězí konzervu a do na to nasypu čtyři větší nadrobno nastrouhané mrkve, dusím až je mrkev měkká, dochutím vegetou a podávám s bramborem.
In reply to Aojky,tak já se taky by Kryšpína
dělám ze syrových, zalévám vyjíčko rozšlehané v mlíce a v tom se pod pokličkou dodělá, ale msíto konzervy nakrájím točenák myslím že t ocenově vyjde skoro stejně.
Ješte dělám plátek sýra, plátek šunky, obalím to jako smažák a brambory k tomu. A ťápou to všichni chlapi. Nebo buřtguláš, ale to asi znáte všechny, že...
Nejlepší je, co dům dal :s:
1.Levný rizoto-vepřová konzerva, jakákoliv směs zeleniny (samozřejmě i mražené), rýže a koření dle chuti
2.Těstoviny s tuňákem-těstoviny, tuňák v oleji, zelenina a opět jakákoliv zelenina
3.Vepřové na hořčici-vepř.maso osmahnout na oleji s cibulkou, přidat hořčici, zalít vývarem, podusit, zahustit a dochutit naprosto dle chuti.
4.Maso na kari-kuřecí nebo vepřové osmahnout, přidat kari, zalít vývarem, , zahustit (klidně smetanou) a přidat kukuřici.
Super nápad, tohle ode mě je jen rychlovka, určitě si ještě vzpomenu, ale hlavně děkuju za inspiraci od ostatních :)
Nejlevnější dělám asi pečený brambory. Brambory na plech na osminky, hromadu česneku,bylinky co jsou po ruce,slaninu. Akorát ten česnek se větrá z bytu i druhej den.
A nejlevnější recept naší prababičky jsou "Obhlíďance" tj. obhlídnu se kolem, kde nic tu nic, tak jdu dělat něco jinýho.
In reply to Nejlevnější dělám asi by umpopo
:qu: no ty obhlíďance nemají chybu, neutratíš, nepřibereš....přijdeš na jiný myšlenky :qu:
In reply to Nejlevnější dělám asi by umpopo
Hahaha :s: :s: :s: Prababička je gurmán :s: :s: :s: , ale je to jeden z nejčastějších receptů u nás :///:
In reply to Hahaha Prababička je by sonla
no gurmán teda byla, jednou jsme jí ve špajzu našli 50 let starou marmeládu, byl z toho teda megasilnej rybízovej sulc. Jo za války se dělalo poctivě :)
In reply to no gurmán teda byla, jednou by umpopo
To jste snědli nebo prodali jako starožitnost? :D :s:
a další - Šunka(celý kolečka, ale tence krájený) , niva. Noa klasický těstíčko. Do každýho kolečka dáme kousek nivy, spíchneme párátkem obalíme v těstíčku a usmažíme. Super k tomu brambory. a hlavně je to hrozně sytý.
In reply to a další - Šunka(celý by Karluša
já tak dávám do dvou koleček junioru (dá se použít i vysočina) tvarůžek, zajistit párátkem, obalit v těstíčku a usmažit. K tomu brambory. A olizuje se i manžel, který jinak nemůže tvarůžky ani vidět.
No, tak já se taky připojím.
Veka
Sýr-nastouhat,
vajíčka
salám(šunka, točenej, dle chuti
Salám nakrájíme na hodně malilinky kostičky nebo nahrubo nastrouháme, sýr nastouhat najemno. zamíchat do toho vajíčka(záleží na množství sýra a salámu, směs by měla být hustší)
Na pánvičce(na oleji nebo nasucho-ja dělávám nasucho) opečeme plátky veky, než se dopečou, dáme směs a otočíme a pečeme z druhý strany
In reply to No, tak já se taky by Karluša
jo to je luxusní a laciný, to děláme taky :s:
In reply to jo to je luxusní a laciný, by monika37
jj, jsme dělávali s našima, když se někam jelo, tak si je děláme taky na výlet.
Hrníčkový smažák- hrnek malinko vymažeme olejem vysypeme strouhankou, na dno dáme nastouhaný sýr, pak nastouhaný salám, je jedno jestli šunku nebo junior, navrstvíme do poloviny hrnku, pak do toho rozklepneme vejce, a opět vrstvíme sýrem a salámem až po okraj, pak dáme do trouby a necháme to tam asi tak 15-20 minut a k tomu brambory
In reply to Hrníčkový smažák- hrnek by monika37
jj to znam a doporucuju:-) je to mnamka a zadny patlani s obalovanim syra :one:
In reply to Hrníčkový smažák- hrnek by monika37
Hmm.to může být dobré.
In reply to Hmm.to může být dobré. by yvka
no sou tam samí dobrý věci, jak že je to super a dobrý a hlavně jednoduchý a za par korun
In reply to Hrníčkový smažák- hrnek by monika37
jé, to jsem viděla, ale dělaný do pekáče a nakonec se ta vrchní vrstva strouhanky polije máslem.
In reply to jé, to jsem viděla, ale by Karluša
v tom hrnku je to akorát porce pro každýho a jen se to vyklepne teda když se to povede, tak to vypadá i hezky :s:
In reply to v tom hrnku je to akorát by monika37
to jo, to je fajn. je fakt, že když to je na ten plech,tak to asi pak teče hodně ven, když se to pak krájí.
No já jsem to viděla v jednom časáku, co si občas koupím(Žena a kuchyně,Podfuky v kuchyni)
In reply to to jo, to je fajn. je fakt, by Karluša
Podfuky v kuchyni :s: tak to je hustý, to si koupim taky :€Ss€:
Levný recept.většinou míchám něco s těstovinama.takže těstoviny,zbytek trvanlivého salámu,sýr,když je tak i vajíčko.Ale sýr je důležitý,jinak je to suché
Balíček špaget
500g mletého masa (mix)
1 cibule
3 - 4 rajčata (nemusí být)
1 rajský protlak
olej, sůl, pepř, tymián, oregano (bylinky taky nemusí být)
Na oleji osmahneme cibuli a přidáme maso. Po chvilce, kdy je maso taky osmahnuté zalejeme vodou a chvíli povaříme. Zatím si můžeme zpařit rajčata, která pak oloupeme a nakrájíme na menší kousky, které pak přidáme do omáčky. Přídáme protlak, krátce povaříme, zahustíme a dochutíme.
Nevím přesně ceny, ale je to levné a rychlé.
Taky přidávám ;)
Ingredience:
Oloupané brambory - podle poču osob
Ostravská klobása - tak dvě nožičky, možno i více
Dvě smetany na vaření
Bobkový list, Pár kuliček celého černého pepře, Trošinku nového koření, sůl, popř.Maggi, Vegetu atd. co požíváte
Postup:
Brambory uvaříme bez kmínu s bobkovým listem, novým kořením a černým pepřem do poloměkka. Vytáhneme koření, vlijeme smetanu a trochu rozšťoucháme - né úplně na kaši ;) . Přidáme na půlměsíčky nakrájenou klobásu, provaříme, klasicky zahustíme a dochutíme. Podáváme s chlebem.
:a:
Tak se přidávám. Těstovinové rizoto - asi to znáte.
Pytlík těstovin, pytlík mražené zeleniny dle chuti, anebo mix domácí zeleniy podle chuti. Kuřecí prsíčka nebo jiné masíčko. Uvařit, maso orestovat, dochutit sojovou omáčkou a na závěr ještě posypu nastrouhaným sýrem. Je to ňamka.
In reply to Tak se přidávám. by veja
super název, těstovinové rizoto. ALe určo dobrý,
In reply to super název, těstovinové by Karluša
no jak jinak to nazvat :-) :-) :-)
tak já taky přihodím jeden tu nic recept...mrkev, celer, brambory na plátky, cibule, rozmarýn, klobásu, sůl, olej, vše hodíme na pečící papír na plech asi na 25 min ..
a na konec postrouháme nivou....a klidně si tam můžete přihodit i něco jinýho...
nebo brambory nastrouháme přímo na pánev na tefalku....sůl pepř majoránka..a na to tavenák..nebo česnekovou pomazánku sýrovou...