Kristellerova exprese aneb "skákání po břiše"

23.09.2013

Ahoj holky.. Mám takový dotaz.. teď, tři měsíce po porodu, jsem se dozvěděla, že je takhle metoda tlačení na fundus zakázaná.. No když si představim, jak mi skákali dvě sestry po břiše, a pak kolik jsem ztratila krve, je mi z toho špatně :n: .. Zaplať pán bůh za to, že nakonec je malý naprosto v pořádku a já až na občasné točení hlavy taky :one: .. kdybych věděla že je to nezákonné, asi bych něco řekla, ale vzhledem k tomu, že jsem tlačila hodinu a půl, tak nevim jak bych to zvládla bez pomoci :00: ..
Chtěla jsem se zeptat, na kolik je takhle zakázaná metoda používaná, jestli jí na Vás při porodu taky doktoři použily? a vážně si myslíte že je to méně nebezpečné než kleště?

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj,tak já sem viděla v jednom dokumentu že se to nesmí dělat když ta žena předtím rodila císařem,může to být v břiše někde zeslabené řezem a může něco prasknout. Jinak tam říkali že že se může ale s ohledem na stav rodičky a samozřejmě s mírou. Taky mi takhle sestra pomohla,ale v žádným případě mě to nebolelo ani nic jinýho.

Andrejko je to zakázané protože může prasknout děloha. ale mírné zatlačení na břicho zakázané není. nejhorší je že nikdo neví co už je zakázané a co ještě ne

prvorozenou 2009 sestra tlačila loktem, tedy skákala po břichu. pak mě tam dost bolelo břicho a udělala se hnusná obrovská modřina. možná neměly čučet na telku a místo injekce proti bolesti mohly poradit s křížákama. pak jsem usínala při tlačení a přestaly kontrakce. napadlo je naštěstí dát mi oxytocin. porodila jsem za dvě hodky od příjezdu, tak se mohly dámy snažit víc. nevěděla jsem, že to je zakázaná metoda, bych je jinak nakopla.

no je to sakra méně nebezpečné než kleště :( navíc,kleště se nedají použít kdykoliv,stejně jako tahle metoda.Není to o "skákání" na břiše,to je samozřejmě zakázané,ale o trvalém tlaku v době kontrakce,sestra tím vlastně pomáhá dítěti s průchodem do porodních cest,který bývá občas problematický.samozřejmě,že předpokladem je,že je dítě dobře rotované a nervou ho tam v nějaké špatné poloze,ale to dobrý porodník pozna,jak je tam dítě zrotované.Takže ano,pokuď se metoda používá správně,je neriziková,pokuď ne,hrozí rizika dost velká.Každopádně o riziku přidušeného dítěte v porodních cestách,které nelze vytáhnout ti taky asi psát nemusím,že :(

In reply to by lucininenka

Ne to nemusíš, jen nevim proč malýho tak tlačily, když malej byl na monitorech v pořádku, jen to chtěli mít oni rychle za sebou, mě třeba hodně pomohlo tlačit na boku to malej pěkně postupoval sám, a hlavně jsem chtěla rodit v podřebu, aby mi pomohla gravitace a ne jít proti ní :n: :n: ale hlavně že jsem oba v pořádku a malej nepotřeboval žádnou speciální léčbu, ten byl po porodu o.k. semnou to bylo horší, až po trasfůzích se to zlepšilo, a chodili na mě pořád koukat, jak krvácim, prý jsem krvácela dost, i hned po porodu a i další den po porodu, mě to přišlo normální, rodila jsem prvně, ale je pravda, že vložky jsem měnila pořád.. ale už je to za námi :one: , jen jsem kvůli tomu nemohla mít malého hned u sebe protože jsem se nedokázala postavit na vlastní nohy :n:

In reply to by Andrej91

no hele,tak jsem tlačila hodinu a půl-bohužel mě nikdo nepomohl zatlačit,navíc už kontrakce byly slabé,děloha vyčerpaná zbytečným oxytocinem,takže jsem nakonec skončila na císaři :( po 15ti hodinovém porodu,kdy jsem byla přes tři hodiny otevřená na 9,5 cm s kontrakcemi po minutě.Takže pro mě by bylo tlačení na břicho tenkrát vysvobozením.Jen jsem věděla,že než kleště,to raději ten císař :( neber to tak,že se porodníků zstávám,mě ten porod taky podělali (a nemyslím si,že by to bylo kvůli tomu,že si chtěli dát kafe,ale opravdu nechápu,proč neustále někdo musí zasahovat do průběhu porodu-teď nemyslím do druhé fáze,ale do první :(),ale tenhle hmat naopak někdy dost pomůže.Proč ho indikovali u tebe,to neposoudím,musela by jsi se vrátit a požadovat dokumentaci k porodu,aby jsi se to mohla dočíst,v průběhu toho porodu máš vševchno dost zkreslené... hele,já ten porod vstřebávám prakticky dodnes a to to byli v červenci čtyři roky :r: byli doby,kdy jsem to fakt ořvala a o porodech jsem nemohla číst ani slyšet...

Mě paní pomohla předloktim a jsem za to ráda, sama bych to asi nezvládla, kontrakce nebyli tak silný a malej byl pořád vysoko, nechtěl sestupovat. Ztráta krve asi žádná, nebo o tom teda nevím.

Ahoj, tak mě skákali po břiše dvě sestry, každá z jedné strany a nakonec musel jít malý stejně kleštěma:(

fuj teda,ještě,že jsem tohle nezažila,sestřičky mi na břicho skoro nešahaly,nechaly mě tlačit,ale je fakt,že šlo všechno celkem rychle a krve jsem prý ztratila jen pár kapek i přes nástřih.

In reply to by xmedulinek

Tak to jsi měla štěstí, u mě podle CTG bylo vše v pořádku, akorát už jsem tlačila hodinu a půl a byla sobota tak si chtěli dát asi kafíčko.. rodily jsme ten den jediný dvě a paní co semnou ležela na pokoji byla v půl 10 po císaři už dávno na pokoji, tak nevim proč to nenechali drobet na přírodě :n:

In reply to by Andrej91

Když jsi tlačila už hodinu a půl,tak ti pomáhaly proto... Kdyby nepomohly,pravděpodobně by přišli na řadu kleště nebo VEX... Nechápu,proč na tebe lehly obě dvě,ale při správné manipulaci to opravdu neublíží,prováděla jsem to už mockrát a nikdy se nic nestalo,musí být správný čas a správný hmat,pak je to v pořádku. Krvácení je normální,někdo má dělohu více povolenou,i prvorodičkám se to stává. Jestli jsi byla i uvnitř potrhaná,mohlo se přidat krvácení z čípku,nevím v jakém rozsahu jsi byla poraněná.U tebe to mohlo být bohužel i tím podle mě nesprávným tlakem na fundus :-( A monitor byl opravdu v pohodě?
Po císaři je to trošku jiný... Odoperují a když je vše v pořádku,je možnost dát i na normální pokoj ihned po zákroku

In reply to by mishka25

jo?to u nás třeba v žádném případě nefunguje-u nás povinně na JIPu 24 hodin po císaři,poprvé jsem je ukecala ,aby mě tam dali dopoledne (řezali mě v půl deváté večer),ale nechtělo se jim,no a podruhé opravdu těch 24 hodin :( to bylo pro mě nejhorší ze všeho ta JIP :( bez telefonu,bez návštěvy,fuj fuj :00:

Ahoj.u me to udelali,ale diky bohu,videt kleste,tak utecu,maly byl veliky,ja panev tak tak,a kdyby neskakali,tak maly bude jeste vic modry..a kdo vi,jak by to dopadlo..a teda krevni ztraty velke.mela sem pak 4transfuze.ale aj sem byla nastrihla a natrhla.

Andrejko pri obou porodech jsem to zazila.Pokud si z kurzu dobre pamatuju,je to zakazane pro mozne prasknuti delohy?Nevim uz jiste,jsou to uz ctyri roky od porodu Ericka,u Adamka uz jsem kurz neabsolvovala.Jenomze kdyz to nejde,je clovek rad i za takovou pomoc.

In reply to by Miskaxxx

Míšo prasknutí dělohy, poškození hlavy miminka, poškození orgánů atd. je toho plno.. já jsem potom hodně krvácela a sestra kolem mě lítala, mačkala mi břicho jestli mi to bolí a říkala něco aby nebyl průšvih, tak se asi báli, naštěstí se to pak zastavilo, já je moc nevnímala protože jsem byla hotová z Matýska :)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky