rodičák 3 nebo 4 roky

28.09.2011

Ahojíček holky, chtěla bych se zeptat. Mám doma holčičku a je jí 2,5 roku. Za měsíc budeme mít další holčičku. Když jsem byla na sociálce, tak s druhým prtětem budu doma automaticky 4 roky, protože jsem mezi prvním a druhým dítětem nepracovala. Včera jsem byla u kamarádky a ta mi říkala, že se dá mateřská převéct na určitou dobu na manžela a tak bych mohla mít 3-letou variantu rodičáku. Máte s tím někdo nějakou zkušenost nebo víte o tom více? Děkuji moc za odpovědi :)

Kliknutím vložíte smajlíky:

In reply to by zavinilka

No, ony by ti ty změny mohly tentokrát pomoct.. plánují, že pokud bude nemocensky pojištěný alespoň tatínek, tak by mohla být volba na ty 3 roky možná automaticky, aby se to právě nemuselo tak složitě obcházet.. ale uvidíme, co nakonec schválí..

Ahoj,
mezi 1. a 2. dítětem pracovat nemusíš.. záleží jen na tom, jestli máš platnou pracovní smlouvu na dobu neurčitou.
Pokud ji máš, tak máš na mateřskou a následně i volbu rodičovské nárok až do 4 let věku staršího dítěte. Většinou jsou pak maminky doma na 2-3 roky, ale i kdyby ti skončila rodičovská a ty jsi nastoupila na neschopenku s rizikovým těhu, nebo se se zaměstnavatelem dohodla na dalším (4. roce) neplaceného volna (to ti poskytnout může, ale nemusí - to je jen na Vaší dohodě), tak až do těch 4 let ti vzniká nárok na mateřskou a volbu RP.
Takže není důležité, jestli jsi pracovala mezi 1. a 2. dítětem, ale jestli máš smlouvu na dobu neurčitou. Pokud ti skončila smlouva na dobu určitou, tak je to pak jiná a na mateřskou nárok není a po porodu nastoupíš automaticky na 4 roky RP.
Jarka

In reply to by zavinilka

Nám to schválili..Trvalo to asi 20 dní než přišlo rozhodnutí. A papírování v poho, vše by ti měli dát na úřadě..my tam šli jen s dohodou, dali nám papíry pro manžela (žádost o PPM) na ty dva dny o víkendu a až přišlo schválení, šla jsem já ukončit RP a převést ho na manžela, který musel vyplnit žádost, kde si zvolil tu 3letou variantu, hned ji zase ukončil a opět převedl na mě (už tu 3letou)...jedna výplata RP musela proběhnout na manžela, tak jsem si ten jeden měsíc uhradila zdravotní pojištění 1080,- (jsem u VZP).

podívej se do starších diskuzí, už se to tady řešilo a bylo tam, jak to udělat, já s tím ale zkušenost nemám

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky