Moc vás prosím o radu - nechat naočkovat nebo ne??

28.04.2011

Ahojky všem,

naše malá se narodila v říjnu 2010 a už v lednu mi doktorka dala letáček, ať si promyslim, jestli malou nechám naočkovat Prevenarem 13. Jelikož malá měla velkou reakci po prvním očkování ještě z porodnice, tak se očkování odložilo až do teď. K doktorce máme jít 9.5. a já stále nevim, jestli nechat píchnout ten Prevenar nebo ne. Minule se mě ptala, jestli jsem o tom přemýšlela. Řekla jsem že jo, ale že pořád nevím. Tak si asi myslela, že mi jde o peníze a nabídla mi Synflorix, že ten je bez doplatku, ale je tam těch "věcí" jen 10. Mně samozřejmě nejde o peníze, ale o to, abych pro svoje dítě udělala opravdu to nejlepší. Hledala jsem o tom hodně na internetu, ale našla jsem dva názory - 1. Ano, nechat očkovat. Je to super, nežádoucí účinky bude mít jako po povinném očkování. a pak 2. pokud dítě nechodí často mezi lidi, nepůjde brzy do jesliček, tak je to zbytečný, hrozná zátěž pro tělíčko a mraky nežádoucích účinků (nechutenství, vysoké horečky, spavost, někde jsem dokonce četla, že to oslabuje imunitu a u některých dětí způsobuje hyperaktivitu, ale to spíš ty maminky hádají, že je to z toho). No a už je to tak dlouho a já pořád nevím! Přítel je spíš proti - taky si myslí, že je to velká zátěž a pro naší malou zbytečný. Ono jde o to, že když jí to nenechám píchnout a něco bude mít, tak si to budu vyčítat a to já nechci... :( Ale jen kvůli tomu jí nechci nechat píchat zbytečnosti, který jí nic moc nepřinesou. Prosím vás, poraďte mi. Já opravdu nevím. Já sama jako malá byla píchat uši 9x, ale doktor říkal, že je to z rýmy, že mi do uší nafoukalo a nebo natekla voda. Přítelovi uši ani jednou nepíchali.

Moc vám všem předem děkuju ...

Kliknutím vložíte smajlíky:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ahojky no já bych kvůly zánětum uší ho nedávala, kor když u malého nepomohl naopak marodil pak víc...ale já váhám protože tu psala Lucinienka že je to dobré dát kvůly pneumokokový meningitidě, já myslela, že je to jen na ty záněty středního ucha :( ...jinak si myslim to samé jako ty.) Navíc dr. mi řekl to samé, že je to velká zátěž a mám si o rozhodnout sama podle svého uvážení...a meningitidu nebo něco vážného s pneumokokem za 25 let praxe neměl...tak opravdu nevím

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

No já nejsem odpůrce očkování je to nutné zlo...ale mě vadí články typu že to neuměrně zatěžuje imunitu, některé děti mohou být často pak nemocný...a také občas jak se psalo o případech, že očkování zničilo zdraví komplikovanými reakcemi nebo, že ten dotyčný tu nemoc stejně chytil...tak nevím jaký si mám na to udělat názor, vše má svoje pro a proti, ale nic se nemá přehánět si myslím, když necháš napíchat povinná i nepovinná tak to může i mít následky na imunitě a zdraví...mělo by se vybírat s rozmyslem...ten prevenar nevím jaký je sama se rozhoduju...můj syn ho měl a pak měl problémy s imunitou a byl do 5 let pořád nemocný a navíc na záněty středního ucha byl neučinný...měl 15 krát do roka píchané uši.Mimo jiné byl očkován na Hemofilus bakterii a stejně ji chytil...tak taky by mě člověk posusovat obě strany a ne jen jednu...očkování samotné by ani nevadilo, ale nebezpečné jsou právě ty látky obsažené v něm, jako například rtud ap.ta se z těla nikdy nedostane a může i ublížit...

myslím si, že jen blázen by nenechal dítě naočkovat prevenaren. Toť můj názor a nikdo mi ho nevymluví. Takže za mě stoprocentně ano.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Hm tak malá měla po očkování prevenarem horeky týden a následky pneumokok v nose a horečky další týden.... jinak proti prevenaru FAKT nic nemám! :(( A ještě od té doby ho má furt (do té doby nic)

Ahojky tak já váhám stejně jako ty...četla jsem i dost negativních článků, dle dr. prý v ordinaci za 25 let dítě s pneumokokem neměl, a to jsem v Praze...takže mi to také přijde jako velká zátěž pro imunitu , která pak může být dost oslabená...ještě´nejsem uplně rozhodnutá, bohužel nevím...na duhou stranu si říkám co kdyby...těžko říct, jsou to sr... ale to jak se rozhodnout , když chceme pro dítě to nejlepší, je těžké.

In reply to by Jamuna

taky by mě teda zajímalo,kde pan doktor ordinuje.Možná ho neviděl,jelikož mu nedělal výtěr :) prskne ATB od oka,bez výtěru a kultivace a buď to zabere a nebo dítě skončí v nemocnici se špatně léčenou bakteriální infekcí.U nás na oddělení jsme mívali v zimě pneumokokové infekce několikrát měsíčně,někdy i několikrát týdně.Vzpomínám na dobu,kdy u nás leželi tři děti vedle sebe s pneumokokovou meningitidou-ani jedno nedopadlo dobře :( Tak vzácné onemocnění to zase není.

In reply to by czizecka

jo,jenže ty vakcíny jsou proti těm nejagresivnějším :) těch druhů je přes devadesát :( Nicméně pokuď je dítě očkováno a očkování nepostihne ten kmen,kterým dítě onemocní,tak ten průběh je o hodně lehčí,než když dítě očkované není :)

In reply to by lucininenka

nikde není chyba :) prostě záleží na imunitě a také na tom,jak se s infekcí potká.Kdysi byli pneumokokové infekce méně časté,protože se neočkovalo proti hemofilům a část nemocnosti se rozdělilo mezi pneumokoky a hemofily-jak se začalo očkovat proti hemofylům,tak okamžitě stoupla agresivita a častost onemocnění pneumokokem.Ono až se začne povinně očkovat proti pneumokokům,tak zase vyleze jiná infekce-je to pořád kolotoč :( každopádně u nás to třeba neplatí,kamarádky mají děti naočkované skoro všechny a pneumokoka v okolí neměl zatím nikdo.Jedna kamarádka nenechala,šup dítě dostalo zánět středního ucha,tak pak naočkovala a od té doby mají klid.Takže pravidlem to určitě není...

In reply to by lucininenka

nikde není chyba :) prostě záleží na imunitě a také na tom,jak se s infekcí potká.Kdysi byli pneumokokové infekce méně časté,protože se neočkovalo proti hemofilům a část nemocnosti se rozdělilo mezi pneumokoky a hemofily-jak se začalo očkovat proti hemofylům,tak okamžitě stoupla agresivita a častost onemocnění pneumokokem.Ono až se začne povinně očkovat proti pneumokokům,tak zase vyleze jiná infekce-je to pořád kolotoč :( každopádně u nás to třeba neplatí,kamarádky mají děti naočkované skoro všechny a pneumokoka v okolí neměl zatím nikdo.Jedna kamarádka nenechala,šup dítě dostalo zánět středního ucha,tak pak naočkovala a od té doby mají klid.Takže pravidlem to určitě není...

In reply to by lucininenka

Mě jen nejde do hlavy jaktože děti co očkované nebyly, pneumokoka nikdy neměli (nebo měli jednou..) a děti očkované prevenarem (znám jich víc) se s ním setkávají několikrát do roka (u nás do měsíce :(( ) Neohlížím se jen na to jak je na tom malá, ale právě že děti mých známých a kamarádek mají také s kokem problémy a očkované jsou, a ti co nejsou tak ho nikdy neměli.. tak kde je ta chyba???

In reply to by czizecka

možná jen ti neočkovaný měli zatím štěstí a ty očkovaný prostě smůlu, ale díky tomu očkování mohly mít jen lehčí průběh. Třeba kdyby nebyly mohlo to být jinak. Ale to jsou prostě všechno jen dohady a domněnky. Pravdu se prostě nikdy nedovíme jen můžeme přidat do mlýnku své názory. Já znám zase případ kdy jsme byli na dovolené (já ještě bez dítka) kde bylo celkem 5 dětí, všichni tam prodělali zánět středního ucha teda bud tam nebo pak po návratu domů. 3 z nich nebyly očkovaný a snášeli to daleko hůř než ty dvě naočkovaný. Já jsem prostě určitě pro očkování prevenarem. Nechtěla bych si nikdy vyčítat, že jsem to neudělala. Od více doktorů sem se setkala s názorem, že je kolem očkování až moc hysterie. Já mám teda potom spíš strach z živých vakcín což se očkuje dýl (spalničky, zarděnky...) prevenar je neživá vakcína takže obsahuje části usmrceného neaktivního viru tedy nemůže vyvolat nemoc proti které je očkováno.

Za mě ano. Malej měl taky ošklivou reakci na očkování z porodnice a očko se nám odkládalo. Nechala jsem synflorix a reakce žádná,za měsíc jdeme na poslední,všechny proběhly v pohodě. Nenechala bych očkovat proti chorobám které nejsou smrtelně nebezpečné např rotaviry,ale pneumokok může být i smrtelně nebezpečný,takže jsem neváhala stejně jako u meningokoka :a:

Ahoj. Já o tom taky hodně váhala a ptala se kamarádek a známích jestli nechali očkovat. Jen dvě mají děti.
1. Je zdravotní sestra a pracuje v IKEMu. Svou dceru má oočkovanou.
2. Je to učitelka na střední škole- učí přdmět interna a chirurgie a chodila s náma na praxi. Také má oočkovanou dceru.
Já jsem zdravotní sestra a také jsem nechala naočkovat. Za mě tedy učitě jo. Ale rozhodnutí je jen a jen na tobě.

rozhodnout se musis sama ,nase pani doktorka rikala ze na ten synflorix nebo jak se to pise mela hodne vedlejsich ucinku, nase mala mela TBC, hexu,prevenar 10 ,spalnicky , zardenky adt a nemela ani na jedno vedlejsi reakci, jen byla unavena po tech spalnickach...

Nevím jestli my máme smůlu nebo co ale kluky očkované nemám a nikdy pneumokoka neměli, malá očkovaná je a za poslední půlrok (co dostala druhou injekci, reakci měla týden horečky 40tky a nakonec pneu dostala) měla pneumokoka v nose 4x, teĎ zrovna se doléčuje na zánět středního ucha. Takže za mě, vědět to, tak jí očkovat znova nenechám :(( jsou to všechno sra*ky. To s tím že to oslabuje imunitu je pravda. A stejně máš ještě nejmíň 60 dalších druhů které to očkování obsahuje :(. Za mě NE

Tak na očkování z porodnice (TBC) byla i u syna abnormální reakce, ješte 3 mesíce po očkování mu z toho tekl zelenej hnis, chodil na propichování a podobne, to ale u toho TBC prý býva, ja pra na to měla taky silnou reakci. Odhojilo se to krásně. Nechala jsem naočkovat současne s Hexou i Prevenar 13 a na to nebyla reakce žádna, po prvním akorat syn víc spal, po ostatních nic, teplota maximálne do 37,4, takže je to opravdu ruzné. Nežádoucí učinky máš všude vypsane hrozné, dokonce i u Paralenu, to je takova pojistka od farmaceutické firmy. :P Určite spavost je menší problem, než následne pneumokoková infekce. Ale rozhodnutí je na Tobe! Tak at Vám tak či onak dobře dopadne!

Ahoj,obě dcery mám očkované prevenarem,starší jsem nechala před nástupem do školky,mladší v 8 měsících ,aby měla aspon nějakou ochranu předtím,co může starší dotáhnout ze školky.Starší měla pár dnů po očkování teploty,mladší už dostala prevenar 13 a,čeká ji ještě třetí dávka a zatím/musím to zaklepat/bez problémů. :a: :a:

Ahojky!
Rozhodnout se musíš sama. :€s€: Naše zkušenost: v porodnici TBC - bez problémů, 3*hexa - bez problémů, 3*prevenar 13 -bez problémů (vždycky jsme měli hexu a za dva týdny prevenar 13) Teď nás v květnu čeká poslední dávka prevenaru 13. To, že neměla žádnou reakci, ještě neznamená, že při dalším očkování taky nebude. Na to mě vždy :*8*: upozorňuje. Rozhodnutí je pouze na Tobě a příteli.

ahojky mi denes mame 2 davku prevenaru,po prvni jsme meli reakci ale jinak uz je to ok.ockovani je dobra vec...myslim ze by jsi to mela zkusit....preci jen ten prevenar je ochrana pro maleho a hodne mu ho da,,,jedine co se muze stat je ze mu trosicku natece nizcka a mozna teplotka ale myslim si ze tp zato stoji ....ale je to na tobe

Předpokládám, že se vám špatně hojilo TBC. My jsme měly také odloženou hexu, skrz hnisání po TBC.
Nechala jsem dát vždy do jedné nožky Hexu a do druhé Prevenar. Teď v roce nám dali ještě 4 dávku a mám klid.
Za mě určitě nechat.

ahojky,tak za mě určitě ano.Nevím teda co malé očkovali v porodnici (já myslela,že TBC se už neočkuje :? ),ale jestli to byla TBC,což určitě byla,tak ta má všeobecně hodně špatné hojení,takže to vůbec nemusí znamenat,že bude mít taktéž špatné reakce na další očkování.Já jsem dělala sedm let na dětském ARU a své dítě na pneumokoky očkované mám-nepřála bych ti zažít pneumokokové sepse,meningitidy,zápaly plic.je to hnus a hodně často mívají trvalé následky,takže zánět středouší je jen opravdu slabý odvar.Pneumokoky jsou kapénková infekce,což znamená,že se přenáší vzduchem-dítě to chytne v dětském koutku,na plavání,v obchodě,v MHD a ty to neovlivníš..čím je dítě mladší,tím horší to mívá průběh,proto nejlépe očkovat už od mala.reakce po očkování někdy jsou,někdy ne,ale většinou,v 99% případů se jedná o horečky,které max. do 48 hodin odeznívají,rozhodně to nemá žádný dramatický průběh.Určitě lepší než onemocnění pneumokokem.Takže za mě jednoznačně ano.Jo a ještě-zánět středouší vždy vzniká zevnitř,přestupem infekce z nosohltanu eustachovou trubicí do vnitřního a středního ucha,rozhodně ne tak,že do ucha nateče voda nebo nafouká :)

ahoj, já jsem své děti očkovat nenechala. Jsou zdravé a nechtěla jsem jim zatěžovat tělo. Ondra má od 3 let naočkovaného meningokoka z toho důvodu, že šel do školky. U dcery to udělám stejně. Tohle si beztak musíš rozhodnout ty sama. Myslim si že ti tady nikdo nemůže na 100% říct že očkování je to nejlepší co můžeš udělat. Každé očkování je zátěž pro tělo. Jsou děti které očkování snáží výborně a jsou děti které ne. Prostě je to taková loterie.

In reply to by JaMiOn

Já jsem se zeptala na radu přímo u doktorky a spíš jsem čekala, že mě bude to očkování doporučovat. Řekla mi, že vzhledem k tomu, že dcera nemarodí a je relativně dost zdravá, tak jí u nás přijde očkování zbytečné. Když nastoupila do školky, měla každou chvíli rýmu a kašel, občas teplotu a jednou i zánět střeního ucha. Paní doktorka říkala, že i po očkování by ten zánět ucha mohla dostat. Dceru očkovanou nemám, teď čekáme druhé miminko a uvidíme. Jsme z vesnice takže se denně nepohybujeme ve velkém kolektivu lidí a je u nás nižší šance něco chytnout - jak řekla doktorka. Jinak na žádné z povinných očkování reakce nebyla. Ani u náušniček nic.

In reply to by Jiřina

mě dr. doporučila meningokoka. Říkala že se objevuje v dětském kolektivu častěji než pneumokok. Za svou praxi se s meningokokem setkala hodněkrát ale s pneumokokem jen jednou. Takže jsem dala na její radu. Ve 13letech půjde Ondra na přeočkování. Což je vhodná doba protože bude v pubertě a tím pádem bude jeho organismus více oslaben a náchylnější.

In reply to by JaMiOn

to určitě ne :) nevím teda,kde ty lékaři ordinují,ale my v zimě mívali pneumokokové infekce každý týden a to i několikrát(a to se k nám dostaly jen ty těžké,o těch zápalech plic,které končili na normálních odděleních ani nemluvím) a to dost hnusné.Meningokok byl tak jednou za měsíc :(

In reply to by lucininenka

na Kladně a dochází i do Kladenské nemocnice. Věřim že je pneumokok časté onemocnění, ale záleží v jaké míře se u dětí projeví. Pneumokoka má vlastně každý, kdo má zánět horních a dolních cest dýchacích. U některých dětí (většinou nějak oslabených) může způsobyt velké problémi ale u silnějších jedinců má klasický průběh. Já znám z okolí 3 děti které prodělali meningokoka. Známé sin skončil na JIP a je ochrnut na půlku těla :-(. Dochází na rehabilitace a dělá pokroky. Naočkovala ho na pneumokoka ale meningokoka nedala protože se jí to nezdálo důležité. No a nyní toho lituje. Takže on si člověk nevybere. Ondrovi už je skoro 5 let a Markétě skoro 2 roky. Vesměs už nejsou v té rizikové skupině. Samozřejmě vím, že se toto onemocnění u nich může projevit i v pozdějším věku....

In reply to by JaMiOn

no tak zase každý,kdo má zánět ho teda nemá :) samozřejmě,že pneumokok může způsobit jen rýmu,ale taky menigitidu (mimochodem až v 60% končící trvalým postiženým),zápal plic,infekci ledvin a sepsi.Jasně,že záleží na momentální imunitě a spoustě jiných věcí,ale to předem nikdy nevíš.Z mých osobních zkušeností,pokuď dítě přežije meningokoka,tak má větší šanci být bez následků než dítě,které má těžkou pneumokokovou infekci.Osobně jsem viděla několik dětí slepých,hluchých,s abcesem či cystou v mozku či plicích po prodělaných pneumokokových infekcích.Samozřejmě,nejrizikovější děti jsou děti nejmladší,taky to nepíšu kvůli tobě,ale kvůli autorce ;) to nemyslím nijak špatně :///:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka