Pas pro mimi - užitečné informace

01.12.2009

Ahoj,
jsem taky maminka v zahraničí, i když jen částečně, protože jsem se před pár týdny vrátila do ČR na porod. Jsme s manželem pracovně v Rumunsku a už jsme měli tu čest vyzkoušet tamnější úroveň zdravotní péče :jawdrop: (naštěstí s ničím vážným...). Každopádně jsem se raději vrátila na pár měsíců do Čech... ;)
Našla jsem vaši říjnovou diskusi ohledně pasu pro mimi. Něco málo o tom vím, takže přidávám k dobru. Sice to vyřizování nějakou dobu trvá, ale rozhodně ne několik měsíců. :n:

Ihned po narození je potřeba nechat si přeložit (ověřený překlad) rodný list do češtiny a případně jej opatřit dalšími ověřeními (apostila nebo superlegalizace). (V praxi se udělá kopie RL, tu se nechá ověřit a teprve takovou kopii se překládá -jinak byste přišli o originál zahraničního RL!) U většiny evropských zemí však platí dvoustranné dohody a tyto další ověření nejsou potřeba. Jestli je třeba další ověření nebo ne vám řeknou na našem zastupitelském úřadě (webovky: www.mzv.cz/hlavní město daného státu - např. www.mzv.cz/london). V každém případě kontaktujte náš zastupitelák - většina totiž dělá ověřování kopií i ověřuje překlady (musíte si však ten překlad udělat sami) a nemusíte s tím lítat po místních úřadech nebo notářích + výjde vás to nejspíš mnohem levněji (a pokud si domluvíte předem schůzku s konzulárním pracovníkem, zvládnete to všechno, včetně podání níže uvedených žádostí i během jedné schůzky...)

Na zastupitelském úřadě si pak podáte žádost o zápis narození dítěte do zvláštní matriky v Brně a vystavení českého RL a současně o vystavení osvědčení o státním občanství. Tyhle doklady bohužel dělají příslušné úřady v Čechách (zvláštní matrika v Brně a příslušný krajský úřad), takže jejich vydání několik týdnu trvá.

Jakmile budete mít tyhle dva doklady, můžete si zažádat o cestovní pas pro dítě. Ze zkušenosti vím, že sice lhůta na jejich vydání do zahraničí je 120 dnů, ale v praxi zasílají hotové pasy na zastupitelský úřad zhruba během 4-6 týdnů.

Pokud potřebujete vycestovat s dítětem dřív, je možnost nechat si dítě zapsat do svého cestovního pasu (potřebujete k tomu český RL a osvědčení o státním občanství, pokud otec dítěte není český občan). Dělá se to na zastupitelském úřadě na počkání.

A na závěr ještě alespoň orientačně, kolik vás tahleta sranda bude stát - uvádím to v korunách, ale platí se vždy v místní měně nebo v Euro podle platného konzulárního kurzu...
ověření kopie pro zvláštní matriku v Brně - 150,- Kč / stránka
ověření překladu pro zvláštní matriku v Brně - 150,- Kč / stránka
zápis narození dítěte do zvláštní matriky a vystavení českého RL - 200,- Kč
vydání osvědčení o státním občanství - 150,- Kč
vydání cest. pasu pro dítě do 15 let - 400,- Kč
zápis dítěte do cest. pasu rodiče - 200,- Kč

Tak snad jsem alespoň trochu některým z vás pomohla...
Mějte se moc hezky
Míša :a:

JJ, uz jsme to cele martyrium absolvovali a uz i mam rodny list u rodicu. Dneska letime domu, takze s tim rodnym listem a potvrzenym obcanstvim zajdeme vyridit pas co nejdrive.
Kde v Rumunsku jste? Ja tam pracovala od r. 2004 do 2007 v Aradu.

In reply to by Andrejka80016

Transylvánie a hlavně pak okolí Brašova, Sighisoara a Sibiu jsou úplný opak - mají svoji atmosféru a vůbec svým charakterem docela připomínají střední Evropu. Západ země jsem bohužel pouze projížděla, ale slyšela jsem, že Arad nebo Timisoara jsou docela fajn. Jsme tam od července 2007 a manžel má kontrakt na 4 roky, takže už to nějak doklepeme ;o) Ale na návrat do Čech se už docela těším. Je to přeci jen Balkán se vším všudy (i když tohleto Rumuni zrovna rádi neslyší...), ale na druhou stranu je to taky dobrá zkušenost ;o)
Jaké byly tvoje dojmy a kde jste teď? M.

In reply to by Misha_

V Bukuresti jsem nikdy nebyla, ale docela si to dovedu predstavit. Ohledne Brasova, Sighisoary, Sibiu a Timi s Tebou souhlasim. Arad byl taky ok. Je to Balkan to mas pravdu. My se tam za tu dobu 3 x stehovali :). Hruza. Pratele tam mam super, ale je fakt, ze po profesionalni strance jsou nekteri desne dravi a chteji toho spoustu dokazat. Nekdy mi prislo, ze se snazi vic nez u nas - vseobecne. Ale BUkurest je urcite uplne jina kultura nez co znam ja. My jsme jezdili na vikendy do Budapesti :), firma nam tam pronajala maly bytecek, at mame kam utikat pred depkama a tak.
Ted zijeme v USA, ale momentalne jsme v Thajsku. Ja vlastne uz odjizdim dnes s bobkem (8 mesicu) do CR, kde stravime vanoce a pak poletime do USA. V Thajsku jsme byli skoro 3 mesice a manzel jeste 14 dni zustava.
Co delate v tom Rumusnku, jestli se muzu zeptat?

In reply to by Andrejka80016

..teda teď už jen můj muž. Já pracovala na konzulárce (proto ty info ;o) ) a v polovině listopadu jsem skončila. Naše ambasáda má úřad i bytovku v jednom baráku, takže kdo nechce, nemusí se příliš kontaktovat s okolním světem... ;o( To nebyl můj případ, takže mám několik známých mezi Rumuny. Ale spíš jsme víc v kontaktu s českými expaty, kterých je v Bukurešti docela hodně ;o)
S tou rumunskou snahou máme spíš opačné zkušenosti (i od Čechů, kteří tam mají vlastní byznys). Většina spíš trpí "lachtaní nemocí" a když je potřeba něco udělat, tak víc času stráví na vymýšlení důvodů, proč to nejde, než aby na tom začali dělat... Ale samozřejmě jsou i výjimky. Taky jsem potkala už pár velice schopných a cílevědomých lidí. Je to jako všude jen o lidech a nechci je tímto všechny házet do jednoho pytle.

Ve které části USA žijete? Já měla možnost kdysi navštívit Utah (Springville) a Idaho (Rexburg) a upřímně si moc nedokážu představit, že bych tam zakotvila. Ale ve větších městech je to určitě úplně o něčem jiném...

Jinak jak bobek snáší cestování - nás to taky čeká (i když samozřejmě v mnohem menším vzdálenostním měřítku ;o) M.

In reply to by Misha_

Na ambasádě = tak to až budu potřebovat poradit, tak se ozvu . Ja na všechny ty papiry hleděla jako tele a četla to snad 4x :).

Možná, že Bukurešť je blíže Balkánu než Arad, tak proto :)), ale kdo ví.

S cestováním je to fajn. My máme úplně pohodovou holčicku, která skoro vůbec nepláče....pořád se řehní. Cestování tedy zvládá úplně v pohodě. I dlohé přelety a cestování v autě. Ani nevím jestli si tak hodného bobíska zasloužíme, ale asi jo :).

Vůbec se nedivím, že budeš rodit doma a ne v Rumunsku. Já bych tam do nemocnice nepáchla ani s kuřím okem. Teď přeháním, ale to jediná věc, z které jsem měla po dobu pobytu strach.

Teď bydlíme kousek od Denveru. Utah je nádherný, ale divoký a mormonský a žít si tam nedovedu představit. Denver je fajn. Hlavně pro rodiny s dětmi - veškeré sportovní vyžití, nádherná příroda, směsice kultur, skvělé školy... ale dovedla bych si představit žít i jinde.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka