Přidat komentář

In reply to by betynkajanule

Stanovení hladin cukru pouze z odběru z prstu – velmi hrubá chyba! Glykémie v kapilární krvi (odebrané z prstu) a žilní krvi jsou za normálních okolností téměř srovnatelné, ale v případě zátěžového testu se mohou lišit až o 25 % i více.
Stanovení glykémií na glukometru, jak někdo radil na internetu – to už hraničí s diletanstvím. Je to velmi nepřesné. Glukometr slouží k orientačnímu domácímu měření glykémií pro kontrolu správnosti léčby, nikoliv k diagnóze diabetu!
Nedodržení doby lačnění před testem. Na druhou stranu, test není ovlivněn, pokud v předchozím dnu sníte něco sladkého, důležité je ale dodržení doby lačnění před testem (10 hodin). Naopak není vhodné ve dnech před testem omezovat příjem cukrů (sacharidů). Výsledky testu by pak mohly být „falešně v normě“.
Fyzická aktivita během testu. Po celou dobu testu je nutné zůstat v klidu, vezměte si s sebou knížku nebo časopis. Fyzická aktivita zasahuje do metabolismu cukru a může zkreslit výsledky testu. Takže žádné pobíhání, nakupování nebo zařizování jiných věcí mezi jednotlivými měřeními v průběhu testu! Podobně může zkreslit výsledek velká fyzická zátěž den před testem.
Laboratorní chyby – například příliš dlouhý interval mezi odběrem krve a jejím zpracováním, ale i další. Glykémie ze vzorku krve musí být vyšetřena nejpozději do 1 hodiny po odběru, jinak dochází k velkému zkreslení. Vyšetření by se tedy nemělo provádět v ordinaci lékaře, ale přímo v laboratoři, kde mají zkušenosti se správným prováděním tohoto testu.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka