....:-(

11.06.2011

Holky, já ani nevim jak mám začít...berte to jako osobní zpověď za kterou se právem stydím...
Když jsem čekala malou, zjistila jsem to celkem dlouho že jsem těhule a protže jsem to neplánovala, kouříla jsem normálně, samozřejmě po zjištění jsem to omezila na minimum...ale kouřila jsem dál...nejsem na to vůbec pyšná, i doktro mi říkal že už s tím stejně nic neudělám, a že když nevykouřím krabičku denně, dá se to...
U druhého byl začátek podobný s tím rozdílem, že mi bylo z počátku tak zle, že jsem téměř přestala...jenže nemám nikde podoporu, přítel kouří docela dost i v autě, ze začátku jsem ho za to prudila že mi je z toho zle a jestli bude kouřit dál, že mu pobleju záda :s:
Tak se trošku omezil, ale když třeba přišel z práce, stejně večer kouřil i když chodil ven, mohl se omezit a nelákat mě...po čase mi přestalo být zle a ta jedna dvě cigarety za den se staly součáestí mého běžného dne... pořídila jsem si ty nejtenčí a nejlehčí co se daji sehnat, takže i když vykouřím 3 je to jako 1 lehká Marlborka obsahem těch škodlivin a když je dobře mám krabičku i na 5 dní...ale stejně mě to moc trápí, že nedokážu přestat úplně!!!!
Když jsem sama doma kolikrát nekouřím celý den, ale běda jak přijde přítel z práce...ne že bych to doháněla ale moje předsevzetí je rázem fuč...Vím, že mě za to dosoudíte a řeknete si že jsem slaboch a taky mě to moc trápí, ale nevíte náhodou někdo jestli třeba ty alternativní náhražky jako třeba elektronická cigareta nebo žvejky nedělaj miminku menší zlo a že by mi to pomohlo stopnout to úplně?
Bojím se to říct doktorce, protože té jsem řekla že jsem skoro přestala a v té době to byla pravda...jenže teď čím víc chci přestat kouřit mi přijde že toho vykouřím tím víc... vyčítám si to a všechno mě kvůli tomu rozbrečí, vystresuje, nemůžu ani jíst a pak kouřim i víc než ty 3-4 denně, je to jak začarovaný kruh ze kterého nevím jak ven...
Jen chci podotknout, že malá je naprosto v pořádku, nikdy krom rýmičky nebo klasických dětských nemocí jako je třeba šestá nemoc nic závažného neměla...porodní míry v normálu (2780g - 49cm) a narozená 4 dny před TP...
A co se týče lidí v mém okolí, jedna holka čekala druhé celé těhu hulila jak fabrika do toho chlastala 2l červeného denně a chlapeček se narodil v pořádku, což beru jako zázrak, když tak riskovala...
Nebo jiná, z práce ani své kouření neomezila a kouřila dál krabičku i víc denně, k čemuž jsem se já nikdy nedopracovala, maximum jsem měla do 10-ti za den a ta má 5-ti letou holčičku Aničku a je úplně v pohodě, což si myslim že byl taky dost hazard...
Nechci se těmito příběhy inspirovat a ani hájit, spíš bych snesla porozumění a případnou pomoc....kdyby jstě někdo měl zkušenost a nebo věděl jak na to...děkuju za rady....
mooooooc

ahojík,chvilku jsem myslela jestli jsem ten článek nenapsala já..řeším totiž úplně stejný problém. Jak píšeš..celej den si nezapálim a jakmile přijde přítel je všemu konec! Navíc taky kouří celá moje rodina, v práci se kouří,kouří se prostě všude a já s tím pak těžko bojuji,nikde žádná podpora.. před těhu jsem kouřila opravdu dost a ted se snažím nevykouřit víc jak tři až pět,ale víš jak.. já ti osobně moc neporadim,ale držim ti moc palce,aby jsi to zvládla a nestresovala se. :one:

Kočenko i já to mám tak :-) v\kouřím 2-3 denně...chlap taky kouří hodně...doma nekouřím ale mám komošky kuřačky..celá naše rodina kouří..takže mě to nejde..u Nikolky sem přestala ze dne na den..ale to sem neměla chut...tohle těhu je jiný...na cigaretu mám chť šílenou...ale dám fakt max 3 denně.Pokud si to tělo o to říká dej mu to.nevykouříš krabku..neber to jako podporu ale jako pochopení protože vím co to je..

In reply to by verikacr

To jsem ráda že je nás víc...vím že tohle téma je tak trochu tabu ale myslim se že naopak by se mělo o tom mluvit, snažit se ten problém řešit a pochopit a ne hned předem každého odsoudit...Nejsou na tom miminka holek co jsou závislé na drogách nebo alkoholu ještě mnohem hůř?? Tím se taky nechci obhajovat...jen si myslim že když nekalim herák nebo 2l vína denně, že to není tak strašný...třeba se mi podaří toho nechat úplně, ale zatím to moc nejde...
Snažím se jíst zdravě...baštit vitamíny i ve formě tabletek a když to beru kolem a kolem...různé vědecky dokázané studie prokázaly, že třeba velká města, jako je Praha například (a v té já žiji) mají natolik znečištěné ovzduší že, obyvatelé bez vyjimky věku vdechují denně tak znečištěný vzduch jako kdyby kouřili třeba 30-40 cigaret denně...
Všude jsme vystaveni nějakému riziku a tím nechci říct, že je dobře ho jakým koliv způsobem zvyšovat...

Ahoj,
možu ti říct, že před těhu a během prvního a půlky druhého měsíce jsem silně kouřila (30/den), přítel kouří, ani netuším jak jsem to udělala, ale dokouřila jsem poslední krabičku a řekla jsem dost. Mezi kuřáky nechodím ani když právě dokouřily, zvedá se mi z toho žaludek a vadí mi to. S klukem jsem si to vyřídila tak, že ho z domu vykopu, jestli jen ucítím kouř, ani nevím, že kouří a neberu ohled, pro mě je důležité, abych po porodu nezačla znova. Doma tady nikdo nekouří, ale když dojedu k jeho rodičom, oni kouří i předemnou a to mi hrozně vadí, dokonce jsem přemýšlela, že tam přestanu jezdit.
Já vím, jsem rázovitější, ale ani u kávy (bezkofejnové) si vzdáleně nevzpomenu na ruličku s tabákem a jsem za to hrozně ráda, někdo si sjednat pořádek musí.

Ahojky,ja byla na zacatku tehu taky kurak, nastesti me jaksi stacilo si rict, ze to skodi malymu a ze nechci byt s pupkem a cigaretou. Proste jsem si rekla, ze si muzu pak zapali tkolik chci ,treba karton na posezeni,ale ted ne a hotovo. Ted je to skoro 3 roky, ja jsem podruhe tehu ajsem rada, ze to znovu resit nemusim, vydrzelo mi to i diky tomu, ze jsem stale kojila a doufam, ze uz se k cigarete nikdy nevratim.Deti a cigarety nejdou k sobe.
Jinak opravdu problem je tvuj pritel, je stejne osklive ze te nepodpori a snad jeste osklivejsi , ze kouri doma, pred vasi prvni dcerkou. To mu ji neni lito, ze to musi cuchat?
Kdyz jsem byla mladsi, chodila jsem k znamym, kteri meli rocniho prcka, normalne kourili v obyvaku kde on si hral a ja samozrejme taky, vubec mi to tenkrat neprislo - tedka bych si za to naliskala, byt to neni moje dite. Trpi soustavnyma dychacima problemama, ma malou vahu, nezdravou barvu, jakakoliv nemoc ho porazi, da se rict, ze je nemocny furt. Nerikam, ze je to jen cigaretami,ale kdyz si vzpomenu na ten obyvak kde by se dal vzduch krajet, jaka tam byla mlha :r:
Nebo znama - ma ted 15mesicni holcicku, cele tehu kourila protoze ji pry doktor rekl, ze je lepsi kurak a v klidu nez nervak bez cigarety. Ja k tomu doktoru chodim taky, a vim ze toto by nikdy nerekl,ale budiz. A te holcicce hned po narozeni nasli poruchu na srdci, bude muset jit na operaci chlopne a celkem velky a zakrok a co myslis ze dela matka?stabilne kouri u kocarku a vubec ji neprijde ze by te holcicce mohla jeste vic ublizovat.
No ale to neni tvuj pripad, ty to chces resit a vyresis to jak nejlip dokazes :one: Uvidis pujde to, ver si , bud silna pro sebe a za sve deti a pujde to. zadne cigarety te nemuzou porazit :\x: Drzim moc palce :a:

Ahojky olí.
Také jsem před těhotenstvíma to každým kouřila.
Jenže jakmile jsem otěhotněla, hned mi cigarety přestaly chutnat , u první dcery jsem to vydržela asi do jejích 2měsíců, vždy venku na prochajdě jsem zastavila, sedla na lavičku, tak, aby to na ní nešlo a vykouřila 2naráz, u druhé to bylo podobné, u třetí jsem to vydržela 4roky..
nyní jsem zase přestala díky tomu, že mi to přestalo chutnat a nevolnosti po ránu tomu nepřidali. Nemám chut a doufám, že mi to i vydrží co nejdéle, nejlépe do konce života.
Bude to těžké, přítel kouří..z ohledem na mě a děti, jen venku a v práci. Nikdy by si v našem autě nezapálil ani kdyby jsem nebyla těhu. Rodiče také kouří, sestra taktéž..kamarádky..prostě mé okolí mimo dětí jsou kuřáci, ale mě to snad víc a víc vadí..i na terase u hospůdky. Tím ti nekážu, jen vlastní poznatek.
Četla jsme zde, že 2roky před otěhotněním by se mělo přestat..já četla 7let na úplnou intoxikaci..tak že teď už to stejně neovlivníš..zkust to omezit a s přítelem se domluvit, aby nekouřil, když jedeš i ty a doma. At si zapálí než dojde domů, jde na balkon či chodbu (před barák) na zahradu a pod.
Jako když na mě dýchne kuřák, tak mu zdělím, že mu je cítit z pusy..pak vidíš, jak červenají :)

Ahoj Oli,já osobně jsem před těhu též kouřila,potom ze začátku mi bylo zle,že jsem úplně přestala,ale cca od 20 tt jsem nucená si alespoň jednu denně dát,protože jinak mám zácpu.Vyzkoušela jsem všechny možné alternativy a nic,pak mi někdo poradil,abych si zapálila a bylo to jako zázrak...Vím,že to je škodlivé,ale dočetla jsem se i v odborné literatuře,že pokud jsi kuřák a nepřestaneš min 2 roky před otěhotněním,tak v těle stejně nějaké toxiny máš.A jediná rada jak to omezit-kuř vždy jen polovinu cigarety a zbytek típni.Tělo dostane své a ty nevykouříš tolik.A hlavně se nestresuj,to tě nutí ještě víc kouřit.Takže pevné nervy a užívej si bříška..

Ahojky, tak já teda nekouřím a ani to nemám ráda. Syn ani nechodí k prarodičům dom, protože kouří doma a stačí, když tam jen něco zanesu a odcházím a smrdím jak putika. Nechci, aby tak bylo cítit dítě. Zase chápu, že když už jednou někdo tu závislost má, tak si hold nemůže pomoci. Proto se radši na to vyprdni a přestaň se stresovat. Když už ani představa toho, že vědomě ubližuješ tomu tvorečku, kterého v sobě nosíš a který nemá možnost volby, tak už nepomůže nic. Ono to není dáno, že kuřačce se musí narodit nemocné dítě, ono se to může projevit v pozdějším věku. Jenže pak už bude pozdě. Hold ty statistiky si někdo z prstu nevycucal. No každopádně přeji miminku hodně zdravíčka a tobě hodně sil ;-)

já si myslím, že nad tímhle by se měl zamyslet tvůj partner a v tvojí snaze o omezení kouření tě podporovat a ne naopak tě ke kouření pobízet, oba jsme byli s manželem kuřáci a když jsem otěhotněla, manžel přestal okamžitě, já asi 14 dní po něm, měla jsem to fakt ulehčené tím, že mi bylo opravdu hodně blbě a z cigaret mě natahovalo... závislost je svině, když jsem přestala kojit, tak jsem se k tomu vrátila /sice opravdu max. 2 cigarety denně, když malý večer usnul, ale stejně/, teď jsem znovu těhotná a nekouřím a moc doufám, že už to tak zůstane nafurt... ono totiž to těhotenství je nejlepší příležitost, jak přestat kouřit, ale vpodstatě to nevychází z tvé vlastní potřeby přestat - přestáváš kvůli dítěti... chci ti říct jen, že fakt se nestresuj, není to nejzdravější, ale to, že se budeš tím trápit, vše si vyčítat, tím dítku taky moc neprospěješ, omez to, co to půjde a dál už nad tím nepřemýšlej

Myslím si, že horší pro mimi je se neustále stresovat z toho, že se ti nedaří vyloučit cigarety úplně, než že si ty 2-3 cigarety denně dáš. Slyšela jsem jeden příběh... Jedna holčina chtěla miminko, silná kuřačka, a snažila se s tím seknout. Jenže jak se jí nedařilo, pořád se nervovala a nakonec takhle asi 3x potratila, až jí dr. řekl, ať se na to vybodne a zkusí jen omezit, že už je závislá "moc" a ten stres že je horší než cigára. Nakonec se dočkala zdravého miminka. Tím ovšem nechci říct, "těhule vesele kuřte, o nic nejde", jen bych prostě volila cestu kompromisu. :a:

Ahoj, já Tě nechci odsuzovat, protože sama jsem byla silný kuřák. Přestala jsem před pár lety a teď jsem za to ráda, protože jsem těhotná a nemusím takovou závislost už řešit. Je to ale opravdu smutný pohled, když vidím kouřit těhuli anebo maminu s kočárem. Já když jsem přestávala, byla jsem svobodná a bezdětná. Ty máš velikou motivaci a tou jsou Tvé děti a Tvé zdraví. Problém je i Tvůj kouřící přítel. To já, když jsem přestávala, tak jsem na tři měsíce přerušila veškerý kontakt s kamarády kuřáky a návštěvy hospod. Ty to máš, ale o něco těžší. Při abstinenci jde hlavně o to, zaměstnat své ruce, cigáro nahradit bonbónem a občas se podívat na otřesná videa na rakovinu, způsobenou kouřením tabáku. Pomohlo mi i každodenní stříhání krejčovského metru. Odvykání je běh na dlouhou trať, musíš opravdu sama chtít.

In reply to by Mirajs

Děkuju za radu, na veřejnosti nekouřím a s kočárkem a cígem zároveň mě taky nikdo neviděl, styděla jsem se za to....Dneska jsem sežrala doslova celou čokoládu a nezapálila si ale teď mě rozhodila segra po telefonu a první co bylo...nemusim povídat..
Můj děda umřel loni na rakovinu plic....nikdy v životě si nezapálil cigáro a do hospody nechodil...byl pracovitej až do konce svých sil...a kuřáky z duše nenáviděl...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka