oční vada

26.11.2008

Porod s oční vadou.

Ahoj chtěla bych se zeptat - nedavnou jsem se dozvěděla, že pokud má budoucí maminka nějakou oční vadu - v mém případě je to tupozrakost - musí rodit císařským řezem. Je tu prosím někdo - kdo zná odpověď nebo se s tím už setkal.

Pavlína

Ahoj,
u některých očních vad je opravdu již předem naplánovaný císařský řez. já mám např. zvýšený nitrooční tlak (riziko zeleného zákalu), takže musím jít před porodem na kontrolu k očnímu a ten buď císaře doporučí nebo ne )podle naměřených hodnot). Mě se taky gynekolog na nic neptal, musela jsem mu o tom říct sama. Myslím, že na to hodně zapomínají a spoléhají na to, že se když tak ozveme samy. Při vystavení těhotenské knížky se mě ptal jen na vývojové vady a tak... Při klasickém porodu, když vlastně hodně tlačíš, tak se ti může poškodit zrak - odloupnout oční sítnice (zvyšuje se totiž ten tlak i v očích) - takže pokud má rodička některou z očních vad, tak je skutečně indikován císař. Vadí i dioptrie nad 5 nebo 6, glaukom.... Ale je potřeba probrat to s očním lékařem a gynekologem....
Eva

In reply to by e.v.a

tak ještěže se to dovídám až teď... :-) Podle toho, co píšeš - mám na pravém oku 5 dioptrií a na levé jsem tupozraká a nevidím skoro nic - bych nejspíš na toho císaře musela. Každopádně jsem rodila normálně, měla jsem pohodový porod. Zrak se mi nezhoršil. A je fakt, že mne se na to taky nikdo neptal a ani mne nenapadlo, že by to mohl být problém.... Tím pádem, beru zpět, co jsem napsala, že je to kravina a vzkaz pro Pavlínu... Zeptej se na to svého očního lékaře či gynekologa.

In reply to by Motyčka

Neboj se vlka nic - zeptám :-), jsme tu od toho aby jsme debatovaly - a tak děkuji i za Tvůj názor alespoň se díky němu více rozjela debata :-). Co Tvoje miminko - je v pořádku - občas mi v hlavě hlodá - zda je to dědičné.

P.

In reply to by paolinka

malé je 3,5 měsíce, takže zatím se žádné oční vady u ní nezjišťovaly. Každopádně tupozraký je i manžel, takže pokud je to dědičné, je jasné, že malá to bude mít taky. Na druhou stranu v naší rodině jsem byla jediná, kdo tuhle vadu měl. Tak snad to bude v pohodě. Tím se aspoň utěšuju :-) A třeba můj brácha vidí jak rys. Na druhou stranu máma měla se mnou dost komplikovaný porod, kdy mě tahali kleštěma, takže bůhví, jestli třeba to nemůže být tím...ale to fakt střílím...

In reply to by paolinka

Oční vady jsou bohužel většinou dědičné.... moje babička má šedý zákal a je na jedno oko už slepá, děda má riziko zeleného zákalu.... Moje sestra má 6 a 6,5 dioptrií a zvýšený nitrooční tlak a já mám taky zvýšený nitrooční tlak (naštěstí ale nepotřebuji brýle jako ona).... Myslím, že je to asi stejně dědičné jako alergie - u jednoho dítěte se vyvine a u druhého nemusí... Nebo to přeskočí generaci.... Ale jsou horší dědičné nemoci, takže to musíme brát s nadhledem :)

Mám tupozrakost 4 a 4,5 dioptrií a byla jsem před porodem na očním a mohla jsem rodit normálně.Zajdi si k dr. a ať tě vyšetří-mě to psala i do těhu průkazky a půl roku po porodu mám přijít na kontrolu

In reply to by paolinka

moje teta je úplně slepá, takže brácha byl na očním,aby to neměl po mě neb op ní nic a Honzíka začnou vyšetřovat až mu bude ropk,aby už trochu spolupracoval,tak uvidíme,ale snad to nezdědil

Ahoj, můžu znát zdroj, odkud ses takovou kravinu dozvěděla? :-) Já jsem taky tupozraká, a rodila jsem naprosto normálně. Nikdo se mne ani na nějaké oční vady při vyšetřování v porodnici neptal... Myslím, že si s tebe někdo vystřelil :-)

In reply to by JaninkaU.

Dobrá, a z čeho měli tedy strach? Fakt mi to není moc jasné, protože v průkazce žádné vyšetřování oční vad anebo sledování nemáš, můj gynekolog se mne na to nikdy nezeptal a v porodnici také ne. Jediné, co vím a je pravda, že se po porodu může zhoršit zrak. Toť vše. A jak jsem psala, jsem tupozraká jako Pavlína, která vznesla tenhle dotaz a nikdo to se mnou neřešil, porodila jsem bez problémů a zrak se mi taky nezhoršil. Takže já bych se toho fakt nebála.

In reply to by Motyčka

Děkuji za odpověď :-)

Dozvěděla jsem se to uplně náhodou - jsem opečovávana rodinou ze všech stran a tak po oznámení radostné události tetě - i tuhle novinku hned vydedukovala "že prý to někde četla". Tak jsem z toho byla udivená. Nejrychlejší jak najít odpověď mi přišlo - oslovením budoucích nebo již čerstvých maminek.

Pavlína

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka