Soukromá vs Státní školka

20.02.2015

Ahoj maminky,
jsem tu po hoooodně dlouhé době. Ale potřebuji znát Váš názor, protože jsem totálně zmatená. U nás se pomalu blíží zápisy do školek a já se toho bojím čím dál tím víc...
Syn je narozený v březnu 2013, takže letos v září, kdy by "měl" nastoupit do školky mu bude 2,5 roku. Rozhoduji se mezi státními školkami v místě našeho bydliště nebo soukromou školkou v místě mého pracoviště.
Pracuji 40km od bydliště. Sepsala jsem si pro a proti

Soukromá školka:
PRO: kousek od práce, jsem rychle dostupná, v ceně jsou kroužky, není drahá, lepší na dojíždění - nebude to tolik stresující na stíhání, vezmou ho na 100%, fungují většinu času i o prázdninách, výhoda když budu muset zůstat déle v práci nebo jet do Prahy na školení.
PROTI: náklady, vzdálenost (4Okm od domova), musím syna budit o poznání dřív, tatínka úplně vyřadím ze zapojování se do školkových povinností (on se teda obecně moc nezapojuje, ale i tak)

Státní školka:
PRO: je to kousek od domova (řádově 4-8km podle toho, kterou vyberu), bude mít víc kamarádů v okolí bydliště, cena, manžel se může zapojit - ráno vozit, čas od času vyzvednout, můžeme si vypomoct s vyzvedáváním s kamarádkami, nemusím syna budit tak brzy
PROTI: nefungují moc o prázdninách, velká šance že ho teď nevezmou - nebude tedy ani práce, když budu v práci budu daleko když se něco bude dít, v práci si musím vynutit dřívější odchody z práce, pokud nebudu předem domluvená s manželem nemůžu se v práci zdržet, některé z místních školek zavírají dost brzy.

Ještě včera pro mne vedla soukromá školka - chtějí za ní 3200 i s jídlem a až synovi budou 3 roky, ještě se mu to o 500kč sníží. Ale čím víc nad tím uvažuji, tak se dostávám do fáze, že nevím, jak se rozhodnout. Manžel chce, aby syn chodil do školky v místě bydliště, pro mne by to bylo asi jednodušší naopak. V tomhle se neshodneme. Ale zase manžel už je načatej, že by soukromá přeci jen byla lepší. Já teď prostě nevím. Jo a hlídací babičky tady bohužel nemáme.

Jaký názor na to máte vy? Děkuji a hezký den. :€s€: :€s€:

Ahoj nemá někdo zkušenost s Černickou školkou (myslím, že spadá pod ZŠ Tyršova) a s Barvínkem??? Děkuji :h:

u nás je to dost dané tím, že při rodičáku chodím do práce a státní školka děti mladší tří let nebere, protože prostě nemají kapacity. Synek do ní nastupoval loni, je narozený v dubnu 2010 a byl přijatý pátý od konce, protože brali jen jednu třídu. Letos tam půjdu k zápisu s dcerkou (červen 2012) a bude to o poznání lepší, protože budou brát dvě a půl třídy (mají tři třídy předškoláků ale počítám, že jich dost dostane odklad). Starší synek nastupoval do soukromé školky ve dvou a půl letech, dcerka tam na pár hodin v týdnu chodila už kolem prvních narozenin, na pravidelnou docházku od začátku letošního školního roku - chodí tam dva dny v týdnu. Cenově platím 50 Kč za hodinu + jídlo, synek chodíval tři dny v týdnu (tehdy ještě neměli kuchyň, takže jídlo jsem mu musela dávat z domu) a i tak, když nemarodil, stálo nás to kolem 3500 měsíčně, což je teda docela pálka. Ale rozhodně je velká výhoda pro tyhle prcky, že je jich ve třídě málo a "hlídací tety" mají čas se jim věnovat (za synkových dob měli kapacitu 8 dětí na den, o loňských prázdninách se přestěhovali do větších prostor, přibrali víc hlídacích tet, takže teď zvládají i 15 dětí na den). No a super je prázdninový provoz, bez toho bych vůbec nevěděla, jak prázdniny pořešit, když byly děti ještě malé na příměstské tábory a u babičky nemohli být pořád, protože ona taky chodí do práce. V té naší soukromé školce je ale super, že se dá prázdninová docházka domluvit individuálně i pro děti, které tam během školního roku nechodí. Jinak za sebe bych asi dala přednost školce blíž zaměstnání, 40 km je docela dost, kdyby se něco dělo a ty si dítko potřebovala rychle vyzvednout. Já bych klidně na jednu sezónu zkusila soukromou školku, do státní může jít příští rok, tím pádem si i ty kamarády v místě bydliště najde a i ten tatínek se bude moci zapojit

In reply to by ha.nka

Pokud najdu soukromou školku, kde se vejdu cca do 3500, tak to zvládneme utáhnout. Celkově mi přijde lepší přihlásit ho tam, ale je pravda, že odpoledne se tahat přes město mi moc nepomůže, to mě zdrží stejně, možná i víc, než kdybych ho měla tady u domova ve školce.
Cesta z práce domů mi zabere max 45 minut a to už musí být velký provoz, takže, kdyby bylo potřeba, zvládla bych asi být doma docela rychle - do půl hodinky většinou.
Je ovšem pravda, že budu lítat "jak hadr na holi", protože to bude prostě tam a zpátky.
Mě opravdu asi odrazuje jen to cestování přes centrum města. A teda je pravda, že jsem tu školku ještě neviděla, může to být na nic a stejně skončíme ve státní (pokud nás vezmou).

In reply to by Kája_Mik

no hele,vem si,že každý den pojedeš 2x ze Slovan na Skvrňany,což je nejspíš ta nejdelší vzdálenost,co vůbec můžeš jet a myslím,že při denním dojíždění projedeš i klidně víc než dva tisíce jen za tuhle dopravu :( takže ta částka za tu školku je sice hezká,ale musíš k ní připočíst i ty náklady navíc,které zrovna nejsou malé při cestování přes celou Plzeň :( vlastně otázkou jen zůstává,jestli bys to vlastně neměla lepší MHD,myslím,že časově to vyjde na stejno (máš to tramvají bez přestupu) a teda výrazně levněji (16 korun cesta tam,8 korun zpět :///: )

In reply to by lucininenka

To máš asi pravdu, za uvažování by to stálo - tramvaje v koloně většinou nestojí. Synka by to bavilo a cesta ze školky by byla v klidu. Sice by to nebylo tak ideální, jak si maluju, že by to mohlo být, ale lepší, "než drátem do oka" nebo trčet někde zasekaná. ;)
Proberu to s manželem všechno a uvidíme, jak se rozhodneme. :) Děkuju za rady i postřehy. :)

Asi máte pravdu, pro 2,5 letého kluka bude menší kolektiv jistě lepší.
On teda je dost samostatnej už teď - je úplně bez plenek, na toaletu si říká i s oblékáním je relativně v klidu.
Mě teda jediné, co mi vadí na té soukromé školce a co jsem neuvedla do mého prvního příspěvku je dojezd:
pracuji na okraji Plzně a školka je sice super ve všech ohledech, ale je prakticky přes celou Plzeň - ráno to nevadí, ale v odpolední špičce nevím no... to je dost pravděpodobné, že se někde zasekneme a dojedeme domů kdo ví kdy a vyjde to vlastně na stejno, jako bych jela z okraje Plzně do nějaké vesnice u nás.
To je jediné, co mě na tom odrazuje - špička a kolony, protože se prostě musí přes centrum. :-(

In reply to by Kája_Mik

a máš zjištěný reference?já jsem právě o ní už slyšela (jestli je to ona) a prý úplně nic moc... tak si to raději ještě pozjišťuj (kamarádka teď minulý měsíc hledala na Skvrňanech a našla nejspíš tuto a co si zjiš´tovala,tak tam moc spokojení nebyli :n: ).Jinak co se týče té dopravy,tak bych to tolik neřešila,předpokládám,že asi budeš jezdit ze Slovan nebo z locháče a tam je to zasekané jen kolem té Plazy,tam to teda natřískané bývá,ale prakticky nikdy se tam nezasekáš tak,aby jsi stála,jako popojíždíš,ale jde to... navíc si myslím,že je lepší stát někde v koloně už s dítětem v autě,než stát někde v koloně,když máš dítě ještě ve školce a nestíháš :(

In reply to by lucininenka

No mám naplánováno se tam jet příští týden podívat, tak uvidíme. Pokud by se mi tam nelíbilo, tak soukromá školka padá, protože 6500 nebo víc platit opravdu nebudu. :00:
Já pracuju v okolí Galerie Slovany, ale kolem Plazy bych jezdit pravděpodobně musela - podjela bych sady a vyjela pod Plazou a pak po Přemyslovce nahoru. Měla jsem najitou školku dvě ulice od mojí práce, ale 6500 si opravdu nemůžu dovolit... když bych k tomu přičetla to, co ještě projezdím, tak by mi z výplaty zbyly menší peníze, než mám teď rodičák. :?
Kdybych dala syna do školky u nás, tak sednu do auta a jsem z Plzně hned venku, protože od Dvořáka ven kolony nepamatuju.
U nás v jedné školce takhle malé děti už mají a zvládají to dobře, jen bude dost nával a fakt potřebuju, aby se dostal.

In reply to by Kája_Mik

Ahoj koukala jsem, že pracuješ v Galerce na Slovanech, tak jsem si říkala, že by se ti mohl hodit typ na soukromou školku v Černicích.
My jsme tam chodili a byli spokojeni. Výhodu soukromé školky spatřuji hlavně v pestrosti programu, který nám teď ve státní trochu chybí(teda spíš mě :D syn je spokojený), ale už máme domluveno, že budeme chodit o letních prázdninách kdy je státní zavřená, tak jsem ráda, že Tomík bude zase pod pozorem a bude mít pravidelný režim :)
Chodili jsme na 4 dny v týdnu - cena 4.800,-, ale nevím jak to mají teď s kapacitou, když jsme chodili, tak školka byla plná.
Přeji hodně štěstí při hledání školky a ať jste hlavně spokojeni.
Bára

In reply to by Kája_Mik

no dneska zveřejnili kritéria pro braní dítek do MŠ v Plzni,vy nemáte prakticky šanci,jestli jste Plzeňský :n: jestli jste z nějaké vesnice okolo,tak si zjisti,kolik dítek je před vámi zhruba,ale myslím,že s tímhle věkem ani v okolí Plzně nebudete mít šanci :n: Já právě myslela,že to máš u práce tu školku,hele a nevyšlo by tě to stejně nastejno s tím benzínem?Jako denně takhle zajíždět a ještě po městě,no nevím... já vím,že je to těžké,my hledáme soukromou na Borech a pod pět tisíc se nedostanu ani náhodou :( na druhou stranu do soukromé můžeš nahlásit vždycky,ne?Tak zkus nejdřív tu státní a když se nedostane,což budeš vědět na konci dubna,tak nahlásíš do té soukromé,ne?

In reply to by lucininenka

Já ho ani nechtěla hlásit do státní v Plzni - jak jsem psala - bydlíme 40km od Plzně, takže do státní tady u nás - do těch vesnických. Ta soukromá mi přišla vhod, protože budu jezdit do Plzně do práce. Ale tím, že pracuji na kraji města mi přijde ta soukromá už na nic, když bych musela přes celou Plzeň. To už mi přijde pak lepší zkusit ho dostat tady u nás no.
Je pravda, že mám v plánu přesně to, co píšeš - dát přihlášky tady u nás a pokud se nedostane, tak pak zvolit tu soukromou. V soukromých školkách je naštěstí jedno, kdy dítě zapíšeš, hlavně, když jim dobře platíš no. :00:
Tahle školka mne zaujala, protože cenově to je přijatelné, v ostatních, přesně, jak říkáš - pod 5000 se nedostaneš. Ach jo, než aby člověku usnadnili nástup zpět do práce, tak máme akorát stresy, kam se dostane, kam se nedostane, co když nebude práce a tak... tohle nesnáším. :O

In reply to by Kája_Mik

no mě to povídej,já nad tím přemýšlím už od září,navíc letos jsou zápisy tak debilně pozdě,že se to dozvíš na konci dubna a pak něco hledej,že během dvou měsíců :( Já mám teda říjnového a u nás jde dost dětí do školy,ale stejně víc než 20 míst tady nebude,naštěstí ty kriteri upravili aspoň tak,že tříletý je braný do 31.12.2015,loni to bylo do 30.8.,pak už byl automaticky dvoule´ták,to jsem myslela,že mě klepne :00: neusnadní vůbec nic,tady v Plzni teda pár školek od loňska přibylo,ale i tak to prostě zoufale nestačí :( U nás třeba loni brali jen čtyřle´táky!!!To je fakt šílený :( jo,to bych asi zvážila tu soukromou,přeci jen přes celou Plzeň je to ještě dost kolimetrů navíc,bůh ví,jestli by se ti to s tím projetým benzínem vůbec vyplatilo.takže nejdřív zkus nahlásit u vás do školky a pak začni hledat soukromou,ale nečekej,že se nějak výrazně dostaneš pod pět tisíc :( Já už jsem tak zozfalá,že se mi i těch pět tisíc zdá přijatelných,to je šílené,kam nás to zahnali :( každopádně ještě k té soukromé-z mé zkušenosti ještě přednostně nabírají děti,co budou chodit denně,takže i to by jste pak měli výhodu.Já totiž zvažuju,že jestli dám do soukromé,tak pouze na ty dny,kdy budu v práci (budu mít snad půl úvazek),protože jinak ty pálky jsou fakt hrozné :(

ja osobne pro tak maleho bych volila soukromou s mensim poctem deti, do statni ho muzes kdykoliv jindy dat, zpet mezi kamarady.....

navíc si myslím,že pro takhle malé dítko je lepší třída s méně dětmi než ho vrazit hned do 20-25 dětí :( určitě tam bude větší individualita než ve státní,což si myslím je v tomhle věku ještě velkou výhodou :€s€:

no pokuď je velká šance,že ho nevezmou (u nás by ho třeba nevzali na 100%),tak bych volil soukromou.Ono navíc-náklady počítat nemůžeš,protože tam stejně budeš jezdit a kolektiv dětí z okolí si myslím,že bohatě stačí za ten rok až dva-což už vás zcela jistě vezmou do státní... takže,pokuď neřešíš peníze,určitě bych momentálně vzala tu soukromou,kde vás určitě vezmou a za rok bych dala normálně do státní ;) přijatelný kompromis ;) já zase řeším,jak to udělat,aby nás vzali do státní,protože v mém dostupném okolí se žádná školka nepohybuje kolem tří tisíc,nejlevnější jsem našla za 5500,což už je teda hrůza :( takže už si přijdu jak praštěná,normálně chodím po vesnici a počítám,kolik dětí je starší než my :s: :s: prostě magor,ale štve mě to děsně,že tohle musím podstupovat :( před třemi lety situace byla stejná,jen s tím rozdílem,že staršího jsem nutně nepotřebovala udat,když jsem do práce nešla :( už mě to štve,furt akorát stres,aby dítě někam vzali-letos fronty na zápis do školy,ještě větší stres do školky,to je fakt postavený na palici :00:

In reply to by lucininenka

Jsem z toho taky dost na nervy. Kolikrát ani v noci nespím, protože uvažuji, jak to co nejlépe vyřešit.
Jediné, co fakt se bojím u té soukromé školky, je to, že to je přes celou Plzeň a musím jet přes centrum - nedá se to objet (nebo dá, ale je to docela daleko) a v 17 hodin je hodně velká šance, že chytnu kolonu a dostaneme se domů kdo ví kdy. :( Nebo jestli to prostě nějak risknout... nevím no...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky