Epilepsie u dětí

Ahoj holky, mám dotaz spíš na vaše zkušenosti s epilepsií u svého dítěte. Včera jsem se od neuroložky dozvěděla, že podle EEG má moje 5-ti letá dcera epilepsii. Žádné záchvaty nemá (aspoň ne ty velké, o těch malých nevím, nesledovala jsem to). Jaké máte zkušenosti s touto nemocí u dětí? Jak se u vás projevuje? Zabírají antiepileptika, lepší se po nich nález na EEG?
A ještě dotaz - bolívá vaše dítě hlavička? Brní mu ruce a nohy? Doktorka to nechtěla nějak moc rozebírat, když viděla, jak to se mnou zamávalo, takže jsem se ani neptala. Byla jsem totálně v šoku...
Díky za případné odpovědi

Kliknutím vložíte smajlíky:

ahojky tak jamam uz maleho a mam teda epilepsii ja osobne malej ji nastesti nema ale me to zjistili az v 12 letech ale taky bez zachvatu mam pry formu nepozornosti jako disleksie je starsne moc forem kazdopadne urcite zabiraji antiepileptika neni to sranda ale jestli nema zachvaty tak se to da ale v tech 12 letech jsme chodila na Biofedback a to jsou takove procvicovani mozku a zniceho nic me sli znamky z 3 na 1,2 ale to je ta forma moje ta disleksie treba znama ma od malicka migreny a nasli ji taky epilepsii zase jina forma je toho hrozne moc
kazdopadne drzim moc palce a snad to bude ok a bez zachvatu u me e vubec nedaji poznat sama o nic nevim a jeste pry neni dedicn u nas jinema nikdo
ale chapu ze te to vydesilo ale urcite to bude dobre

ty jo, holky, ste mi daly, s tou potvornou epilepsii. chci se zeptat vas odbornic, u jak maleho ditka se to uz da zjistit, resp. pokud dr. pozadam, posle nas na vysetreni uz v 8mesicich? nemame ep. v rodine, ale nekdy mi mala prijde jako uplne mimo, kdyz je tesne pred spanim, tak treba minutu hledi pred sebe skrze mne a i kdyz na ni mluvim nebo trepu rucickama, tak nevnima, pak se jakoby probere a je to zase ok. jindy ma zase takovy divny zaskuby, kdyz blbneme, tak se jakoby otrepe, jako by ji prejel mraz po zadech nebo tak neco, ma u toho takovej divnej krecovitej vyraz.
Doufam, ze jen plasim :00: :(
______________________
www.fler.cz/weru-n (háčkované čepičky a jiné drobnůstky)
http://xwerux.mondozoo.com

musí brát pravidelně léky,a mít pravidelný režim,pokud možno nespat přes den a neboj se v pubertě se toho dost dětí zbaví,jinak jí to nebude nijak omezovat,kdybys ještě něco potřebovala tak písni do osobky,mám s tím zkušenost

Ahojky,ono je to složité s tou epilepsiíí,protože existuje několik typů záchvatů-nejznámnější je tzv. grand mal-to jsou takové ty typické záchvaty,co znáš z televize,ale ty malá očividně nemá.Pak jsou tzv. malé záchvaty-petit mal-ty můžou spočívat třeba v tzv. zahledění-malá se uprostřed činnosti zastaví,začne koukat jakoby "do blba" a za chvilku přestane a jakoby nic se vrátí k té činnosti co vykonávala před tím,nebo to můžou být různé záškuby,poruchy soustředění apod. Ale to že má nález na EEG ještě neznamená,že u ní záchvaty musíš pozorovat.Nemusí taky vůbec probíhat viditelně,epilepsie spočívá v tom,že mozek jednou částí je více dráždivý a vyvolává záchvaty.Někdy se epilepsie najde třeba jako vedlejší nález a dotyčný o ní ani neví.Léčba se podává buď preventivně a nebo cíleně k utlumení záchvatů.Většinou se zkouší několik kombinací léků,protože ne vše každému vyhovuje,problém u dětí je,že spoustu léků nemůžou a jsou v léčbě omezené možnosti.nevím,tedy co vám předepsaly za léky,ale je možné,že po nich malá bude zpočátku trošku unavenná,ale jen do doby,než si na ně zvykne,pak by se to mělo srovnat.největší riziko záchvatu je buď když je unavenná nebo má teplotu-proto se u těchto dětí podává při teplotě nad 37,5 preventivně diazepam a pak je největší riziko záchvatu při přechodu bdění-spánek,protože v tomto období je mozek ve zvláštním režimu.Takže platí zásada budit co nejopatrněji,aby se třeba nelekla.Samozřejmě jsou důležitá režimová opatření-vyhýbat se blikavému světlu-pozor na zářivky,blikají i když to nevidíme!!,pozor na televizi,počítačové hry a podobně.Důležitý je i režim dne-prostřídat správně odpočinek a aktivity,pozor na možné rány do hlavy.Co se týče toho jak se dítě cítí,ti neporadím,každé dítě to nese jinak,myslím,že hlava bolí jen těsně před záchvatem.Ale nebu´d smutná,nemoc je to sice hodně nepříjemná,ale se správnou léčbou dobře zvladatelná a může se ještě kdykoliv vytratit,stalo se nám několikrát,že třeba děti v pubertě přestali mít záchvaty a už se nevrátili a nález na EEG se normalizoval.Holt je to onemocnění mozku a to je hodně neprobádaná část našeho těla,která je nevyzpytatelná.

In reply to by lucininenka

Jůů, to je vyčerpávající odpověď :) Tohle jsem se dočetla i na internetu, ale mně by právě zajímaly zkušenosti konkrétních lidí. Zahledění u nás moc nehrozí, máme ADHD, takže je pořád v pohybu. Ale hlavička ji bolí dost často a před 14 dny dostala horečku-39 stupňů a šíleně řvala, že ji hrozně moc bolí hlavička. Kdoví, jestli to nemělo spojitost. Taky jí poslední měsíc brní ruce a nohy. Může to být i tím?

______________________________________________
Kristýnka (05/05), Honzík (12/08)

In reply to by Hvězdička blýskavá

tak ty ruce nevím,ale možné to je a u tý teploty fakt velkýho bacha,opravdu si nechej napsat ten diazepam,aby ti nešla do křečí.A hlava určitě bolet může,to bylo asi k tomu,mělo by se to zlepšit při té léčbě.A i ADHD může být určitým projevem epilepsie,určitě to souvisí s mozkem jako takovým a tam je propojeno vše bohužel :00: :00:

In reply to by Hvězdička blýskavá

ne ne sestra,ale z dětské JIP,mívali jsme tam dětičky s epilepsií celkem často :00: :00: A něco si ještě pamatuju ze školy,i když je to už poměrně dlouho :00: :00: určitě se to léčbou zlepší-ale jak jsem psala,je třeba trpělivosti,někdy se dlouho hledají kombinace co budou 100% vyhovovat.takže určitě nepropadej panice,když se hned tato kombinace nepovede.

ahoj Lucko dnes jsme na tebe myslela jak se mas co porad delate a tak. ja sama epilepsii mam a zjistili mi ji az v 15 letech

AHOJKY,nevím jestli Ti moje odpověĎ nějak pomůže,spíše ne.Moje kamarádka má syna 2 roky a je mu zjistili epilepsii.Když se vzteká nebo praští tak pláče až do záchvatu,záchvaty má takové že se celý prohne a nedýchá a tím modrá.Má vidět jen bělmo.Doktor doporučil dítě předklonit a dát pod vodu.U něj je to prý jen asi nějaká dětská epilepsie a snad by to mělo zmizet.Léky nebere.Můj známý epilepsii má,bere léky a záchvaty už nemá.Nemělo by se při epilepsii koukat příliš na pc a Tv,hrát počítačový hry apod. to vyvolává záchvat.Víc nevím.

In reply to by Mag28

Já vím Mag,pár záchvatu jsem už viděla a asistovala u nich,ale u tohohle klučíka jde právě asi o nějakou tu dětskou formu a on má při záchvatu pusinku otevřenou jako by v křeči :? Nás nejdřív nenapadlo,že je to epilepsie,mysleli jsme na nějaký ty vztekový výlevy co některý děti mají,ale viděl to jednou doktor a ten je poslal na vyšetření a tam se to potvrdilo.

In reply to by Nona

jj tet to tu pěkně popsala maminka nahoře,já popravdě ještě záchvat u malých dětí nevyděla a doufám,že ani neuvidím.Stačí mě to od tatky.Hlavní je,že už vědí z čeho takové záchvaty.měj se hezky :a:

ahojky tak mýmu bráchovi zjistily epilepsii ve třech letech a je hlídanej bere léky bez nich nemuže být,nikdo neví co by to sním udělalo,tet už mu je 18let,stále chodí na vyšetření a od 15má slabší prášky záchvat neměl ještě a všichni doufáme,že to snad bude dobré.Má to táta,tak je to dědičné,tehdy mamka to děsně obrečela.Hodně ho i do tet hlídá.Brácha měl jen občasné tiky a na EEg mu zjistily velký nález,prý se divý,že neměl ještě záchvatproto bere ty léky.Tak držím palečky

In reply to by Mag28

Ty jo, to je mazec. Ale je fajn, že neměl nikdy ten velký záchvat. Malá začne brát léky od neděle, až se mi vrátí domů od tatínka, tak jsem zvědavá.
V lékárně, když jsem jí ty léky vyzvedávala, mi magistra říkala, že nesmí ani jednou vynechat, jinak prý dostane záchvat... :r:
Děkuji ti za odpověď i držení palečků :k:

______________________________________________
Kristýnka (05/05), Honzík (12/08)

In reply to by Hvězdička blýskavá

jo přesně brácha taky je nesmí vynechat jsou na utlumení záchvatu,nikdo neví jestli by záchvat měl pokud by se vysadily,ale třeba muj táta je bere taky pořád a ten tedy záchvat měl když zapomněl na lék a nebo špatná životospráva a hned to bylo :? nic příjemnýho,Tak se drž,je to hrozné,ale zas lepší,že to zjistily tet než později ;)

In reply to by Mag28

Chudáčci ti "tvoji" chlapi... jim taky držím palce. Je to fakt hrůza, když si člověk uvědomí, že je to na celý život... taková časovaná bomba. Ale jak říkáš, je super, že to zjistili zavčas a dá se to udržet těmi léky

______________________________________________
Kristýnka (05/05), Honzík (12/08)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka