Červíci 09 - pokec 2.1.2011

02.01.2011

Zakládám další vlákno pokecu, tak co holky, co nového?

In reply to by lilian

krásný slovo:-) a jak k němu přišla? si pamatuju na 18.měsíční prohlídce se doktorka ptala, jestli Kačenka už mluví, tak jí říkám švédsky, tak se smála a pak říkám, co česky: tak občas táta, máma jsem neslyšela už několik měsíců, nenene a pak es (to je pes, že toho asi umí, protože jich na ulici vidí hodně, že těžko potkáme třeba krávu, takže to ještě neumí:-D, tak se taky smála) a pak iš (to je myš a taky míč - ale to jen zřídka), říkala, že hlavní je, jestli rozumí a já že je, že přinese všechno, co po ní chci.

In reply to by Terinka84

:€): pěkné, to u nás je myš - "mi" a pes je pořád "haf,haf" dneska usnínala a tulila se s plyšovým, co má od vítání občánků a pořád štěkala, a štěkala, asi mu něco povívala, co ji to popadlo netuším, asi si dneska slavila po svém rok a půl, na kontrolu jdeme až později.
No a k parníku přišla nečekaně, mám potah na polštář ještě po mě, co jsem byla malinká a na něm jsou zajíci jeden bubunuje na bubny, další maminka s dítětem, pak parník co ho řídí kačenka atd.. a ona vždy vyjmenuje kytičky, a bum - buben, no a tak jsem ji řekla, že to je loď, parník a ona zopakovala parník, ale už ho nevyslovuje tak zřetelně, ale je znát, že to je slovo parník hihihi.. a kytičku a krtečka vyslovuje dost podobně a tomu rozumím asi jen já hihihih.. :) krásně zřetelně vyslovuje jen některá slova, nebo jak kdy.. někdy fláká i "balón" to je asi nejčastnější slovo po "mami, tati, babi, teta apod.

----Holky, nového je hodně.. až koukám, jaký skok udělala. Týden po Vánocích jsme byli u pradědečka s prababičkou a u babičky na Jížní Moravě. Jelikož měla kolem vždy někoho, tak se dost rozmluvila, nová slovíčka.. přes týden jsem na ní sama a nemívám náladu na ní pořád mluvit. :) Takže nově "mýdlo, houba (mycí houba), víno, šuplík ... " moje paměť má výpadek.. ;)

In reply to by lilian

A to ty slovíčka říká takhle správně? Náš prcek umí slov hodně (přes 50 určitě), ale strašně je komolí - třeba místo šalina říká "talija", místo autobus - "abobud", "metíjak" je měsíček, motýlek nebo Matýsek (podle situace)... atd. :s: Občas mi přijde, že na to schválně prdí, máma a táta mu rozumí, tak co by se snažil, že jo.
Tak by mě zajímalo, jak jsou na tom ostatní děti.

In reply to by Ja_hruška

U nás se taky hodně slov komolí - opakuje totiž naprosto všechno (někdy bohužel ;) ). Ale jinak nestačím koukat, kolik už toho řekne správně. Zrovna jsem se chystala udělat zápis do deníčku, tak ti pak dám vědět. Jo a máme první společnou písničku - Tú tú tú auto už je tú - to tú zpívá Klárka, zbytek máma nebo táta :) A taky ji začaly zajímat písmenka na talířku, tak umí A jako Amálka, M jako máma a K jako Klárka. Přemýšlela jsem jestli to není špatně, jak už tu psala Betat, ale zase si říkám, že je asi nejlepší učit dítě to, o co má zájem. Sama na ty písmenka ukazovala, tak jsem jí to říkala. A hned si je zapamatovala.

In reply to by Eponina

My teda básničky zatím znakujeme - bramboru, bublinu atd. A v písničkách občas doplní slova, která jako "zapomenu". A s těma písmenkama si myslím, že je to úplně v pohodě - my zase ukazujeme v obrázkové knížce (vede O, U a M). Když to to dítě baví, tak mu máš říct - to ti vysvětlovat (ukazovat, učit...) nebudu, na to jsi moc malá, co bys pak dělala ve škole?
Jo a s tím opakováním - taky opakuje všechno, takže ho tatínek učí takový koniny jako počítač, harddisk, mezerník.... :///: (a o tom, co by ho chtěl učit strýček snad radši pomlčím úplně :metal: )

In reply to by Ja_hruška

Zkoušela jsem dnes na Klárku ty písničky. No, oba jsme s manželem koukali, co umí. Nedoplňuje jen slova, ona byla schopná se mnou i "zpívat"! Píšu to v uvozovkách, protože melodii to nemělo, ale slova znala! Třeba: Mámo táto v komoře je myš, Prší prší, Narodil se Kristus pán, Hajej dadej andílku, Kočka leze dírou, Půjdem spolu do Betléma,... No já jsem neměla slov. Je fakt, že pořád poslouchá žížalu a teď dostala další cd s písničkama, takže to má naposlouchaný.

In reply to by Ja_hruška

Nojo, je čas dávat si bacha na pusu ;) Jinak my už skoro neznakujeme. Klárka už umí i nejdůležitější slovo mlíko - a jak ho krásně vyslovuje :°: a s láskou! takže krom těch ukazovacích písniček a básniček už moc neznakujeme. Znak použije už spíš jen na zdůraznění. Jako třeba u slova ještě :-D

In reply to by Eponina

Mlíko je u nás míko. A te´d frčí "Co je to" a "Kde je... (dudu, táta...)" to teda vyslovuje krásně a jede to ve smyčce od rána (5:30) do večera než zavře oči a pusu :///: Vždycky když mu teda odpovím co je to (to na co ukazuje), tak prohlásí - hmm a je vidět jak si to ukládá do tý svý kebulky :s: A pak to za pár dní nečekaně vytáhne ;) Jo a taky začal s "můj/moje" a "sám" (asi tak 2 týdny zpátky). Vskutku už z nich rostou osobnosti, který si samy sebe pořádně uvědomujou :one:

In reply to by Ja_hruška

Přesně jak píšeš - toho uvědomování si sebe jsem si taky všimla. A překvapuje mě, jak je to brzo! Jen čekám, kdy použije slovo já. Jinak na otázku "Máš?" odpoví "Mám!" nebo "Nemám!" Na otázku "Máme?" odpoví "Máme!" nebo "Nemáme!" Už rozlišuje, že ona "hapala" Pepa "hapal" a něco "hapalo" Jen teda princezna není "tátova" ale "tátův" ;)

In reply to by Eponina

No to bys teto jako měla, pořád na to myslím.. :) a neřeším to.. vůbec, žádný extrém není fajn.. jen vás obdivuji, já jsem ráda, že si vyhraje sama, a spíš se bojím, že ji brzdím ve vývoji, že jsem tu na ní sama a moc na ní nemluvím.. :) to víš, já jsem málomluvná pisatelka spíš.. ;) tak mě to jen vede k tomu, mluvit na ní. A dnešní nečekané slovo je: "parník" zírala jsem teda jak zjara.

In reply to by lilian

Já jsem se přivdala do ukecané rodiny a nějak mě strhli :-D (I když...) Jsem vděčná za to, že mám doma Klárku a můžu na ni pořád mluvit. My jsme ukecaný obě. A když přijde manžel z práce, tak všichni mluvíme a večer si uvědomíme, že jsme si stejně nic neřekli. To samý mám se ségrou. Jedeme spolu na babský víkend, v pátek odpoledne začneme mluvit a v neděli, když se loučíme, si slibujeme, že se musíme brzo sejít, protože jsem si nestihly všechno říct ;)
Jo a četla jsem o úspěchu s nočníkem - gratuluju!
A na fotky se chystám. Já ti pošlu aspoň nějaký starší :-D

In reply to by Eponina

:) jj a dneska byl jekot, pač jsme přišly a já musela do auta pro věci, tak jsem neřešila nočník, tak jsem si vyslechla pěkný jekot, že to musela pustit do plínky :) netuším z jakého jiného důvodu by tak vyváděla.. jj.. snad nám to už vydrží a jen to budeme zdokonalovat.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka