Přidat komentář

Ahoj misi,
ja jsem z tech testu taky zmatena :s: takze jsem se trosku pidila po informacich a k triple testu nasla na netu (na strankach Centra prenatální diagnostiky a genetiky PREDIKO) toto (mozna ti to taky k necemu bude) :

Triple test - screening ve II. trimestru

Vyšetření tří biochemických látek ve 2. trimestru těhotenství nazýváme triple testem. Optimální načasování odběru krevního vzorku pro tato vyšetření je mezi 16. – 18. týdnem těhotenství. Lze ovšem vyšetřit krevní vzorky už v 15. týdnu těhotenství a nejpozději lze tyto testy provést do 22. týdne těhotenství. Mezi vyšetřované biochemické látky patří alfa1-fetoprotein (AFP), celkový choriogonadotropin (HCG) a nekonjugovaný estriol (uE3).

Triple test byl v minulosti jednoduchou a poměrně efektivní formou screeningu vrozených vývojových vad, který byl tedy realizován pouhým odběrem krve. Pomocí tohoto testu lze zachytit zhruba 70% postižených plodů (senzitiva testu), při čemž určité procento výsledků je pozitivní, ale ve skutečnosti se nejedná o poškozené plody. V literatuře se uvádí, že tento typ testu má zhruba 5% falešnou pozitivitu. V současné době triple test zůstává jednoduchým řešením screeningu Downova syndromu pro ženy, které přicházejí k lékaři v pozdějším stádiu těhotenství.

Hlavní význam triple testu dnes ovšem spočívá v tom, že jeho výsledky mohou být využity jako součást integrovaného testu, kdy společně s UZ vyšetřeními a biochemickými testy (PAPP-A, volné beta HCG), provedenými v 1.trimestru těhotenství, získáme výsledek screeningu s absolutně nejlepšími možnými parametry - integrovaný test.

Důležitou skutečností je také fakt, že samostatné stanovení AFP je markerem, který může odhalit některé z vad spojených s defektem neurální trubice.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky