Přidat komentář

Placentou mohou k plodu procházet nejen živiny z potravy, ale i mnoho škodlivých látek, které běžně jíte a pijete.

Konzervované látky
Vyhýbejte se konzervám a různým instantním směsím pro rychlou přípravu jídla, protože se do nich často přidává cukr a sůl, mohou obsahovat i hodně tuku, konzervační látky, příchuti a barviva. Čtěte pozorně texty na obalech a vybírejte ty, v nichž nejsou žádné chemické přísady.

Předvařené potraviny
Nejezte v provozovnách tzv. rychlého občerstvení, polotovary a předem grilovanou drůbež. Tyto potraviny mohou obsahovat bakterie, které mohou přejít z matky na dítě a ohrozit tak jeho život.

Sýry
Nepasterizované mléko a mléčné produkty a měkké zrající sýry, například brie, které se vyrábějí z pasterizovaného i nepasterizovaného mléka, mohou obsahovat listerie (bakterie způsobující infekční onemocnění zvířat, přenosné na člověka) a jiné choroboplodné zárodky, a proto se jim raději vyhýbejte.

Alkohol
Veškerý alkohol, který v těhotenství vypijete, přechází placentou do krevního oběhu plodu. Pamatujte, že alkohol může vaše dítě ohrozit! Nejlepší je vynechat ho úplně. Dělejte si vlastní koktejly z čerstvého ovoce, mléka a nápoje ze stolní minerálky a ovocných šťáv. Různé druhy piva a vína, i když je na etiketě uvedeno, že mají nízký obsah alkoholu, mohou obsahovat škodlivé přísady a chemikálie, někdy i ve značném množství. Tyto látky mohou rozličným způsobem nepříznivě ovlivnit zdraví vašeho dítěte.

Esenciální mastné kyseliny
Mastné kyseliny s více nenasycenými vazbami (polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem) jsou nezbytné pro vývoj mozku, nervového systému a sítnice dítěte. Plod je závislý na jejich přísunu z organismu matky. Nejvyšší obsah těchto látek mají tučné ryby, které však obsahují znečišťující látky. Jezte je proto nejvýše dvakrát týdně a vyhýbejte se velkým dravým rybám, jako jsou mečouni (mohou obsahovat rtuť). Dalšími zdroji jsou ořechy, semena, obiloviny a tmavě zelená listová zelenina.

Káva, čaj, horká čokoláda
Kofein, který všechny tyto nápoje obsahují, může při příliš vysoké spotřebě ovlivnit růst vašeho dítěte. Snažte se nepít více než tři šálky nápojů obsahujících kofein denně a podle možnosti si je odepřete vůbec. Místo toho pijte dostatek minerální vody

Bylinkové čaje
Chcete-li v těhotenství pít bylinkové čaje, poraďte se nejprve s lékárníkem. Většina balených směsí bylinných čajů je pro dítě neškodná, některé by však mohly mít nežádoucí účinky. Čaj z malinového listí údajně usnadňuje porod.

Jím a piju všechno. Jak se říká všeho s mírou. Když jsem začala jíst více zeleniny začala jsem se děsně nadýmat, po větším množství ovoce jsem zase dostala průjem, takže doplňuju vitamínama. Jediné čemu se opravdu vyhýbám, tak jsou zrající a měkké sýry, syrové maso, rychlé občerstvení (pro sychr).

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka