Tak já se poprvé chystám vyzkoušet tento recept na linecké:
Vždy se dává 1 díl cukru, 2 díly másla a 3 díly mouky. 70g moučkového cukru 140g másla (rozměklého) 210g hl. mouky + trocha navíc 2 žloutky mastrouhaná kůra z 1 citronu na špičku nože prášku do pečiva "linecká" zavařenina a moučkový cukr
Prvních šest surovin dejte do mísy a rukou z nich vypracujte hladké těsto, nechte v chladu odpočinout, nejlépe do dalšího dne nebo aspoň tři hodiny. Pak ho na trošce hladké mouky vyválejte na 2mm silný plát. Vykrajujte z něj jakékoliv tvary, polovinu s otvorem uprostřed. Plát by měl být všude stejně silný, jinak se některé kousky spálí. Na plech dejte pečící papír a naskládejte na něj vykrájené tvary. Při 170 stupních pečte dorůžova, asi deset až patnáct minut. Plech je dobré v troubě otočit, aby se linecké upeklo rovnoměrně. Upečené sušenky slepujte zavařeninou a podle chuti sypejte cukrem.
Pak se chystám na takový koláč, ten prý měla moje mamka v práci a je prý naprosto úžasný, tak ho udělám taky. Udělá se to samé těsto jako na linecké, potře se marmeládou, z bílků e ušlechá sníh, do kterého se přidají namleté či nasekané ořechy, napatlá se to na to těsto a dá se zapéct do trouby.
Mrknu ještě na nějaký, chci dělat asi tři druhy, Kuba mě ppořád ukecává na medovník, ale s tím je práce jak na kostele...
Tak já se poprvé chystám vyzkoušet tento recept na linecké:
Vždy se dává 1 díl cukru, 2 díly másla a 3 díly mouky.
70g moučkového cukru
140g másla (rozměklého)
210g hl. mouky + trocha navíc
2 žloutky
mastrouhaná kůra z 1 citronu
na špičku nože prášku do pečiva
"linecká" zavařenina a moučkový cukr
Prvních šest surovin dejte do mísy a rukou z nich vypracujte hladké těsto, nechte v chladu odpočinout, nejlépe do dalšího dne nebo aspoň tři hodiny. Pak ho na trošce hladké mouky vyválejte na 2mm silný plát. Vykrajujte z něj jakékoliv tvary, polovinu s otvorem uprostřed. Plát by měl být všude stejně silný, jinak se některé kousky spálí. Na plech dejte pečící papír a naskládejte na něj vykrájené tvary. Při 170 stupních pečte dorůžova, asi deset až patnáct minut. Plech je dobré v troubě otočit, aby se linecké upeklo rovnoměrně. Upečené sušenky slepujte zavařeninou a podle chuti sypejte cukrem.
Pak se chystám na takový koláč, ten prý měla moje mamka v práci a je prý naprosto úžasný, tak ho udělám taky. Udělá se to samé těsto jako na linecké, potře se marmeládou, z bílků e ušlechá sníh, do kterého se přidají namleté či nasekané ořechy, napatlá se to na to těsto a dá se zapéct do trouby.
Mrknu ještě na nějaký, chci dělat asi tři druhy, Kuba mě ppořád ukecává na medovník, ale s tím je práce jak na kostele...
www.white-tie.rajce.idnes.cz
www.prckoviste.cz/maxmilian