Základem každé omáčky je bešamel - na plátku másla asi 1 cm silném opražíme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem (asi 0,5 l - pokud příliš rychle houstne, přilijeme ještě trochu mléka), podle chuti osolíme a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme hrst strouhaného ementálu nebo eidamu, který omáčku ještě více zahustí. Do takto připraveného základu přimícháváme podle fantazie různou zeleninu vařenou v páře: špenát, brokolici nebo i polévkovou směs...., dobré je i přihodit pár semínek anýzu pro zvýraznění chuti. Může se vynechat sýr, ale se sýrem je to fakt dobré
In reply to a jak je děláš? by Ja.Zandysek
Základem každé omáčky je bešamel - na plátku másla asi 1 cm silném opražíme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem (asi 0,5 l - pokud příliš rychle houstne, přilijeme ještě trochu mléka), podle chuti osolíme a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme hrst strouhaného ementálu nebo eidamu, který omáčku ještě více zahustí.
Do takto připraveného základu přimícháváme podle fantazie různou zeleninu vařenou v páře: špenát, brokolici nebo i polévkovou směs...., dobré je i přihodit pár semínek anýzu pro zvýraznění chuti. Může se vynechat sýr, ale se sýrem je to fakt dobré