Přidat komentář

Raduško děkuju, koukala jsem tam, fakt přehledné. Pro ostatní tady přikládám "výcuc" + plus ještě jeden dotaz s odpovědí, co jsem našla na www.aperio.cz. Pochopila jsem to tak, že pokud mám nastoupit na MD do tří let věku dítěte s kterým jsem na rodičovské dovolené, tak je to v pohodě. Nevím jak to máte vy holky, ale mě by to tak mělo vyjít. Doufám, že nám všem teď bude o něco jasněji a děkuji za váš zájem :a:

Nástup na mateřskou dovolenou z rodičovské
Pokud nastupujete na mateřskou dovolenou z rodičovské dovolené - tj. čekáte druhé (třetí) dítě - platí, že na peněžitou podporu v mateřství máte nárok, pokud na ni nastupujete do 3 let věku prvního (předcházejícího) dítěte. Pokud na mateřskou nastupujete po uplynutí delšího období a v mezičase jste nepracovala (neplatila 270 dnů nemocenské pojištění), nárok na proplácení mateřské nemáte a pobíráte rovnou rodičovský příspěvek.

Poradna Aperio
5. 1. 2009 | Peněžitá pomoc v mateřství
Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu věc. Synovi budou v 7/2009 dva roky. Čerpám rodičovskou dovolenou, zvolila jsem dvouletou variantu pro výši RP. Nyní jsem podruhé těhotná, termín porodu přelom 6-7/2009. Jsem stále zaměstnaná, pracovní smlouva na dobu neurčitou. Na MD jsem nastoupila 8 týdnů před porodem, řádnou dovolenou vybrala po ukončení MD. Pokud plynule přejdu z RD na MD, budu mít nárok na PPM ? Pokud ano, dočetla jsem se, že dle § 19, odst. 4, zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění by neměla být PPM nižší, než u prvního dítěte. Mě by ale zajímalo, zda je možné, že by byla vyšší. Podle výše mého původního hrubého příjmu by se mě navýšení týkalo, jen nevím, zda i v mém případě, když čerpám RD. Vycházím jen z tabulek uváděných médii. Hrubý příjem - výše PPM. Snad je to srozumitelné. Děkuji za odpověď. Jana G.

K Vašemu dotazu:

Ve Vámi popisovaném případě budete mít samozřejmě nárok na peněžitou pomoc v mateřství, protože Vám trvá pracovní poměr, tudíž jste účastna nemocenského pojištění, splňujete podmínky pro vznik nároku a PPM Vám započne nejpozději počátkem šestého týdne před plánovaným dnem porodu být vyplácena. Pravděpodobně budete mit PPM vyšší, pokud Váš příjem spadá do vyšší příjmové skupiny a týkalo by se Vás zvýšení limitu denního vyměřovacího základu. Protože na PPM nastoupíte až za účinnosti nového zákona o nemocenském pojištění, tak se Vás týkají jeho ustanovení, lhostejno, že se bude počítat s platem, který jste dosahovala před prvním dítětem.
Kateřina Štěpánková

Kliknutím vložíte smajlíky:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky