ÉČKA
AHOJKY NAŠLA JSEM a TAK VKLÁDÁM JEN PRO INFO,PROTOŽE TO URČITĚ TEĎ KAŽDÁ ŘEŠÍME PAPA
Průvodce "éčky" - co se přidává do drůbežího masa či uzenin a proč ???
E 249 E 252 dusitany nebo dusičnany - nahrazují přirozený hemoglobin v mase, a dávají mu tak růžové zbarvení.
E 120 kyselina karmínová čili košenila - extrakt ze samičích tělíček jihoamerického hmyzu Dactylopius Coccus Costa barví maso do červeného odstínu.
E 338, 339, 340, 343 kyselina fosforečná a její soli - maso díky nim lépe váže vodu.
E 407 karagenan - je vyráběn z mořských řas. Díky němu maso v šunce a dalších uzenářských výrobcích lépe váže vodu.
E 407a guma euchema - extrakt z červených řas. Díky němu maso v šunce lépe váže vodu.
E 415 xantan - polysacharid, díky němuž maso lépe váže vodu.
E 450 - E 452 polyfosfáty - díky nim maso lépe váže vodu.
E 620 - E 625 glutamáty - dodávají masu "masitou" chuť.
E 630 a E 631 inosáty - dodávají masu "masitou" chuť.
Maltodextrin nebo dextrodyn - zjemňují chuť masa.
In reply to je to hrozné... já už by bubiška
Bubiško, najdu tu tabulku někde na netu? Díky.
In reply to Bubiško, najdu tu tabulku by Majae
jééé to nevím,já jsem ji jednou dostala k předplatnému...přemýšlím jak bych ji sem dostala... zkusím něco vymyslet,nemám scener :( co nejdřív ji sem nějak dopracuju ;)
Uzeniny bych dětem do určitého věku asi nedávala, ale dnes je všechno plný hormonů atd.
Já mám v mobilu možnost odeslat číslo Éčka a hned mi přijde, jaké je riziko alergie ;-) hojně to využívám.
In reply to Uzeniny bych dětem do by Hela73
taky prosím, to mě zajímá :)
In reply to Uzeniny bych dětem do by Hela73
a pošleš mi jak na to?Ono to tady není jen kvůli dětem,ale i kvůli nám.Taky ještě uzeniny nedávám,ale je to zajímavý co do nás cpou ne?Lelulka
In reply to a pošleš mi jak na to?Ono by Lelulka
To bych taky brala, protože si sice přečtu na obalu, co je tam za éčka, ale až doma si to můžu vyhledat... díky.
je to hrozné...
já už jsem konečně přesvědčila i mažel,aby pochopil,že tyhle ,,pomocné" látky naše děti ani my opravdu nepotřebujeme a upřednostňujeme prostě kvalitu nad kvantitou...a co jde,si vyrábíme doma...
já jsem třeba malému ještě ochucený jogurt ani nedala,radši bílý (milujeme holandia) a třeba mu tam zamíchám ovoce,protože je fakt naprosto ,,kouzelné" že výrobky pro děti jsou plné takových s prominutím sraček.strašně mě to štve a od těhotenství trávím v obchodě dvakrát víc času a snažím se kupovat to nejmíň závadné...
úplně mě dojal perník se 7 éčkama!!!
nebo super reklama na sýry (myslím že to byly apetito) s přidaným obsahem vápníku a přitom tavící soli způsobují odvápnění kostí...dobré ne??
naštěstí nic takového nekupuju a i dr říkala,že třeba ty uzeniny by do tří let děti neměly...
jinak docela dobré jsou i stránky -bez konzervantů-...
já mám takovou tabulku těch nejběžnějších éček a jsou seřazeny a rozděleny barevně podle závažnosti...taky dobré aspoň pro hrubou představu...