jde urychlit čerpání rodičáku?

19.01.2013

Ahoj holky, prosím vás, napadla mě taková věc, mám pocit, že něco podobného se tu už řešilo, ale nevím podrobnosti. Jde o to, že na konci září mi končí 3-letý rodičák - stará varianta, ale naskytla se mi možnost jiné lepší práce, ale už tak od dubna
a mám k tomu 2 otázky:
1. je pravda že mohu dát dcerku už třeba ve 2,5 roce do školky na celý den a já jít do práce a ještě brát rodičák do toho září?
2. nebo je možné nahlásit, že rodičák ukončím např. v dubnu, že by mi rodičák za tech 5 měsíců do září vyplatili už na jaře abych nepřišla o peníze, to ale asi tak nefunguje co?
Nevím jak to udělat, ta práce teda ještě není jistá, ale už předem přemýšlím o tom estli lze ty peníze vyčerpat nebo prostě propadnou. Děkuji

Kliknutím vložíte smajlíky:

ještě prosím pár dotazů holky, počítala jsem si, že rodičák budu pobírat asi 26 měs. x 7600 = 197.600,- takže nějakých 22 tis. mi tam ještě zbývá, což pro mě není tak málo.
1. Je možná teda přejít na novou variantu rodičáku? Může se to vůbec takto před koncem? Je to moc vyřizování nebo trvá to dlouho?
2. Pracovala jsem jako zdravotní setra a nemocnici, kde mi místo stále po dobu mateřské drží, nastoupit mám 30.9.2013 ... pokud bych ale třeba v tom dobnu nastoupila k privátnímu lékaři, musím už dopředu smlouvu s nemocnicí zrušit, nebo může běžet a uzavřít 2. smlouvu s tímto lékařem, nebo jak to je? Myslím to tak, že bych třeba u toho privátního Dr. nebyla spokojená a přece jen v září do nemocnice nastoupila. Můžu vůbec mít uzavřené 2 pracovní smlouvy?

Nezlobte se na tolik otázek, řeším první změnu zaměstnání a vůbec nevím, vím že vy jste tu některé už zaběhlé, tak se ptám tady, nevím ani přesně kde se o to zajímat.
Děkuji mockrát

ahoj,
1. ano můžeš dát dítě dokonce od 2 let do školky na celodenní docházku. Druhá otázka je, zda ti jí v nějaké školce přijmou. Obvolej školky a zjisti si, zda nějaká školka přijímá během roku. Většina školek toto neumožňuje. Nyní jsou zápisy na školní rok 2013/2014 s nástupem od září.
2. Pokud ukončíš RP dřív, tak ti peníze nedoplatí. To lze u nové varianty RP ale ne u staré. No a aby jsi přešla na novou variantu RP se ti nevyplatí protože u nové varianty se čerpá 220tis Kč ale u staré je částka vyšší. Takže ty nyní budeš mít už částku, které je pro nový RP skoro vyčerpanou.

In reply to by JaMiOn

děkuji za vyčerpávající odpověď, s tou školkou to se ještě poptám, k zápisu určitě jdeme, už máme přislíbené, že od září dcerku nejspíš vezmou, vodíme tam už i staršího kluka, u nás naštěstí není tak moc dětí, a letos uvidím, vím že od sousedů přestali chlepečka předškoláka před Vánoci dávat, nechtěl tam být, tak se chci poptat, že by dceru vzali místo něj

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Fio, moc nechápu ten dotaz a taky záleží, kdy jsi na ten rodičák nastupovala. Jestli máš "starý", nebo nový platný od ledna 2012.

In reply to by JaMiOn

Naprosto přesna odpoved, jen ješte doplnim k tomu bodu dva: Musíš si to propočítat, kolik Ti už bylůo vyplaceno a podle toho zjistíš, jestli ti maji co dovyplácet, nebo ne. Ted to řešili dve kamošky - ukončovaly rodičák o necelý pulrok dřív. jedna bez mateřske, tudíž tech 7600 brala od porodu, takže částku už měla dovyčerpanou,druha s PPM, takže začala čerpat o cca pulroku pozdeji, takže ji ješte neco dovyplatili. Takže záleží od tve konkretni situace.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka