nevyčerpaná dovolená

18.08.2009

ahoja všichni..mám takový dotaz, jestli se některá z vás s tím také nesetkala..jsem na nemocenské asi od 5 měsíce a už se mi pomalu blíží mateřská, ale v práci mi ještě zůstává dovolená asi 8 dní..gdy si jí mám vybrat??mám ukončit nemocenskou, vybrat si dovolenou a pak nastoupit na mateřskou??a kolik týdnů před mám nastoupit??to si můžu vybrat nebo mi to doktor nák napíše??jsem někde četla že gdo je na nemocenské tak automaticky 6 týdnů před porodem nastupuje na mateřskou??tak vůbec nevím jak to udělat a nebo si jí vybrat až po mateřský??než nastoupim na rodičovskou??mám v tom šílený guláš :( děkuju všem co mi poradí

pokud já vím, tak termín nástupu na mateřskou si vybíráš sama v rozmezí osm až šest týdnů před očekávaným dnem porodu, který ti určí lékař. Jestli jsi na nemocenské, tak bude finančně výhodnější těch osm týdnů, protože mateřská je o něco vyšší než nemocenské. A s dovolenou se to dělá tak, že po skončení mateřské si požádáš o její vyčerpání a souběžně s tím už dostáváš od sociálky rodičovský příspěvek. Nejsem si úplně jistá, ale kdyby sis dovolenou vyčerpala před nástupem na mateřskou, tak ti to asi ovlivní průměrný plat, ze kterého se ti bude počítat mateřská.

materskou ti vipise tvoje dr u ktere si vedena,ja sem byla na marodce a nastupovala sem 8tydnu,
i ja mam jeste dovolenou tak na ni budu nastupovat po materske,takze budu pobirat rodicak a dovolenou soubezne, :a:

Ahoj. Taky mě to čeká a tak jsem se ptala naší mzdovky. Ta zjistila, že nyní ji proplatit nemůžou a já ji vybrat nemůžu (zaučuju novou sílu místo mě). Takže je prý nejlepší po skončení mateřský nastoupit na rodičovskou a zároveň si dovybrat dovolenou. Zaplatí se ti tedy po MD dovolenou a zároveň už ti platí rodičovská !!! MD snad platí sociálka, rodičovský příspěvek na státních dávkách no a dovču samo zaměstnavatel. Zatím víc nevím :-) Měj se ahoj.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no právě že mě v práci řekli že si to nemůžu nechat proplatit..na to jsem se ptala jako první páč se mi to zdálo také nejlepší...takže je to možné to proplatit??se mi třeba snažili něco nakecat...to nikde nenajdu jestli to fakt nejde :(

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ahoj holky. Já se teda v těchhle věcech taky plácám, ale protože už se to tady někde řešilo tak jsem se v práci ptala a bylo mi řečeno že:
- zaměstnavatel ti může proplatit dovolenou, ale není řečeno že musí, tak proč by to dělal, když jsou to pro něj náklady navíc. U nás to teda rozhodně nejde. Protože mateřská se počítá do odpracované doby a pokud odpracuješ za rok 60 dní tak máš nárok na celou roční dovolenou tj. pokud budete příští rok aspoň 60 prac. dní na mateřský (z těch 6 měsíců nebo kolik je po porodu) tak máte nárok na dovolenou. Protože u nás to neproplatí tak prý to dělaj tak že po mateřský si nejdřív vyberu dovolenou a pak teprv oficiálně nastoupím na rodičovskou dovolenou. Sice mi to zatim neni 100% jasný ale prý je to takto nejvýhodnější. Jak je to v případě že už jsi na nemocenský a už si nestihneš vybrat dovolenou tak to fakt nevim, jsem rozhodnutá kdyby mě dr. nechal doma nasoupit dovolenou a pak teprv nemocenskou. Taky záleží na tom jak to máte v práci zavedený - pokud vim tak oficiálně si smíš převést do nového roku jen 5 dní starý dovolený, víc ti zaměstnavatel povolit může ale nemusí a pokud ti ji odmítne proplatit tak ti holt propadne. Ale nepropadejte panice - fakt záleží na konkrétním zaměstnavateli, takže je nejlepší se zeptat rovnou u zdroje, každá firma to má jinak.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ahoj miško četla jsem tady ty komentáře ale myslím že zaměstnavatel není povinene ti dovolenou proplatit ale mus ti být umožněno si jí vybrat tak nevím budu tam taky muset zavolat-páá

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

fakt??jee tak ti moc děkuji :one: to sem opravdu nevěděla...zkusím to na ně v práci :00: jo a díky ten další rok mě ani nenapadl že je to vůbec možné ... :+^*:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no vidiš to a hned jsme chytřejší :-)) na chvíli ... než se v tom začnu tak vrtat, že se do toho zase zamotám :-)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka