staženo z netu: 1. Svíčková na smetaně podle mojí maminky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
asi 800g masa, trochu špeku, 3 mrkve, 3 petržele, 120 g celeru, trochu sádla, 1 cibuli, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, sůl, pepř, tymián, 250 ml šlehačky, hl. mouku, půl lžičky octa nebo kolečko citronu, trocha másla na zjemnění
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso očistíme a prošpikujeme špekem. Očistíme a nakrájíme si kořenovou zeleninu. Na pánev dáme trochu sádla, kořenovou zeleninu, plátek nakrájeného špeku, nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, kuličky pepře.Vše začneme restovat, dokud nám zelenina nezhnědne.Maso posolíme, opepříme a špetkou tymiánu okořeníme.Vložíme maso na zeleninu a podlijeme hrnkem vody a asi 1 hodinu(pokud máme maso hovězí tak i více) dusíme.Během dušení podléváme.Poté maso vyndáme, vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme.Pak přidáme tolik horké vody, kolik chceme mít omáčky.Zalijeme šlehačkou a pokud je omáčka příliš řídká zahustíme hladkou moukou.Poté dochutíme octem nebo citronem, solí podle chuti nebo můžete i přisladit pokud to máte radši a do omáčky vložíme maso a ještě chvíli povaříme.Poté servírujeme s houskovými knedlemi, brusinkami, šlehačkou a už si jen užíváme tu výbornou chuť.
2. Rychlá a moderní svíčková na smetaně :-)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
hovězí maso (svíčková nebo zadní), mrkev, petržel,cibule, olej, sůl, cukr krystal, bobkový list, nové koření, kuličky pepře, hořčici, vývar nebo vodu, citron, šlehačku, brusinky, smetanu, knedlík houskový, špek
POSTUP PŘÍPRAVY
- Svíčkovou prošpekujeme, osolíme a dáme asi na hodinu a půl péct... - Do hrnce s rozehřátým olejem dáme nakrájenou na kostečky mrkev a petržel; osmahneme; po chvíly přidáme nakrájenou cibuli a opět dosmažíme; - dále přidáme asi jednu lžíci cukru krystal a pěčlivě mícháme, až cukr skaramelizuje, pak přidáme asi 2 lžíce hořčice, zalijeme vývarem (nebo vodou), osolíme a v sítku přidáme divoké koření (= bobkový list, kuličky pepře, nové koření)... -Na konec varu vše rozmixujeme...až se zbavíme kousků zeleniny, dle potřeby zahustíme světlou jíškou, zjemníme smetanou, zakápneme citrónem Příloha: houskový knedlík Ozdoba: plátek citrónu, na něj šlehačka a na šlehačku brusinky
staženo z netu:
1.
Svíčková na smetaně podle mojí maminky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
asi 800g masa, trochu špeku, 3 mrkve, 3 petržele, 120 g celeru, trochu sádla, 1 cibuli, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, sůl, pepř, tymián, 250 ml šlehačky, hl. mouku, půl lžičky octa nebo kolečko citronu, trocha másla na zjemnění
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso očistíme a prošpikujeme špekem. Očistíme a nakrájíme si kořenovou zeleninu. Na pánev dáme trochu sádla, kořenovou zeleninu, plátek nakrájeného špeku, nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, kuličky pepře.Vše začneme restovat, dokud nám zelenina nezhnědne.Maso posolíme, opepříme a špetkou tymiánu okořeníme.Vložíme maso na zeleninu a podlijeme hrnkem vody a asi 1 hodinu(pokud máme maso hovězí tak i více) dusíme.Během dušení podléváme.Poté maso vyndáme, vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme.Pak přidáme tolik horké vody, kolik chceme mít omáčky.Zalijeme šlehačkou a pokud je omáčka příliš řídká zahustíme hladkou moukou.Poté dochutíme octem nebo citronem, solí podle chuti nebo můžete i přisladit pokud to máte radši a do omáčky vložíme maso a ještě chvíli povaříme.Poté servírujeme s houskovými knedlemi, brusinkami, šlehačkou a už si jen užíváme tu výbornou chuť.
2.
Rychlá a moderní svíčková na smetaně :-)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
hovězí maso (svíčková nebo zadní), mrkev, petržel,cibule, olej, sůl, cukr krystal, bobkový list, nové koření, kuličky pepře, hořčici, vývar nebo vodu, citron, šlehačku, brusinky, smetanu, knedlík houskový, špek
POSTUP PŘÍPRAVY
- Svíčkovou prošpekujeme, osolíme a dáme asi na hodinu a půl péct...
- Do hrnce s rozehřátým olejem dáme nakrájenou na kostečky mrkev a petržel; osmahneme; po chvíly přidáme nakrájenou cibuli a opět dosmažíme;
- dále přidáme asi jednu lžíci cukru krystal a pěčlivě mícháme, až cukr skaramelizuje, pak přidáme asi 2 lžíce hořčice, zalijeme vývarem (nebo vodou), osolíme a v sítku přidáme divoké koření (= bobkový list, kuličky pepře, nové koření)...
-Na konec varu vše rozmixujeme...až se zbavíme kousků zeleniny, dle potřeby zahustíme světlou jíškou, zjemníme smetanou, zakápneme citrónem
Příloha: houskový knedlík
Ozdoba: plátek citrónu, na něj šlehačka a na šlehačku brusinky