Přidat komentář

AHoj všem :) zajímavá diskuze.
Přidám svůj pohled. Naše školka používá prvky montessori pedagogiky a respektujícího přístupu k dětem. Obě moje děti budou chodit do této školky (pokud okolnosti dovolí) a to cca tři dny v týdnu na dopoledne, pokud nebude nutné, abych začala já pracovat. Dá se říci že jsem zaměstnancem školky, jelikož lektoruju volnočasové aktivity pro děti idospělé v rámci zařízení. Při školce máme i Montessori školu (oba stupně). Znám osobně "učitelky" které vedou výuku a můžu říci že je to perfektní metoda i přístup. V naší škole přijímáme i žáky do domácí školy z celé Čr. U zápisu jsem byla jako jedna z organizátorek výtvarné aktivity pro děti a mám tudíž poznatky o dětech již fungujících v domácí škole. Jsou to děti bystré, inteligentní, většinou více seběvědomé než ty, které fungují již ve škole, nebo školce. Nebojí se ozvat, samy začínají komunikaci, jsou velmi tvůrčí... Zdá se že se socializací a inteligencí problém opravdu nemají :)
U nás. Vznik naší školy nám vytrhl trn z paty, jelikož už jsme uvažovali jakou alternativu školy pro děti zvolit. Já ještě stále nemám tak jasno, jako můj muž, ale ten už věděl, že děti do klasické státní školy nepůjdou.
Důvody co mě ted rychle napadají.. Nespokojenost s přístupem učitelů k dětem, s metodikou výuky, se systémem hodnocení dětí. Dále nepřirozené prostředí mimo jiné podněcující šikanu, lhostejnost a posuzování dětí mezi sebou. (netvrdím, že to tak je všude, záleží na učiteli, najdou se i světlé výjmky :) )

Osobně vidím jak děti v domácí škole nebo naší Montessori škole učení "žerou" a stále hledají nové metody a způsoby jak věc uchopit a pochopit.. narozdíl od znuděných a bojkotujících dětí, které jsou do toho tlačeny a hodnoceny.

Pochopitelně návyk na klasickou školu u nás funguje moc dobře a díky tomu vzniká nedůvěra v očích mnohých rodičů k dmácí škole nebo alternativám.

Já osobně obdivuji všechny kteří učí děti doma. Je to veliká výzva, která ohromě propojuje rodiče s dětmi a sourozenci mezi sebou. Myslím si, že tvrzení, že jde o maminky které se nudí, děbo chtějí být cool ukazují na hodně velké nepochopení. Jde o to, že maminka která vzdělává dítě doma bere zodpovědnost sama do vlastních rukou. Je to pro ni přirozený a nechce předávat své dítě institucím, jelikož to nepotřebuje. Má na to být matkou se vším všudy a proto vám, které učíte doma Gratuluju a přeju krásný radostný dny s vašima dětma! :one:

Ještě bych podotkla, že netvrdím, že by matka která neučí doma nebo ráda pracuje nebyla máma se všim všudy. To je na každém co mu vyhovuje a snad se tu nebude nikdo urážet nad mým nadšením pro věc :)

Jo a ještě.. Každý dítě je individuální bytost. Někdo potřebuje kolektiv více, jiný méně. Někdo potřebuje volnou ruku, jiný dril a nebo i hodnocení známkami. Každého motivuje něco jiného. NEmůžu teda tvrdit že montessori, Valdorf nebo homeschool jsou jediné východisko a super pro všechny. To ne. Je ale pravda, že ve státních školách nebývá čas a prostor na hledání individuálních potřeb dětí, prostě se jede v zajetých kolejích.

Kliknutím vložíte smajlíky:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka