Přidat komentář

ahojda neymsli na to a nepripoustet.....

Těhotenská cukrovka a její příznaky
Těhotenská cukrovka trápí přibližně 2-6 % těhotných žen. Je to metabolické onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi tzv. glykémií. Těhotenská cukrovka může vzniknout v průběhu těhotenství jak u žen, které patří do tzv. rizikové skupiny, tak i u zcela zdravých žen. Těhotenská cukrovka většinou provází budoucí maminku od doby zjištění, až do konce těhotenství. Po porodu obvykle zcela vymizí. Je však vědecky dokázáno, že 50% žen, které trpěly těhotenskou cukrovkou, onemocní zhruba do deseti let cukrovkou standardní.

Vyšetření na diabetes se u nastávajících maminek provádí mezi 20. až 24. týdnem těhotenství.

Prvními příznaky tohoto onemocnění je časté močení, větší žízeň a přítomnost cukru v moči, jenž lze diagnostikovat až na základě odborného vyšetření. Chuť a konzumace sladkého nemají na vznik onemocnění žádný význam. Nastávající maminka buď má nebo nemá pro vznik tohoto onemocnění předpoklad, stejně jako je to u klasické cukrovky.

Riziková skupina pro vznik těhotenské cukrovky
Nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik tohoto onemocnění je:

obezita
věk matky nad 30 let
kouření
výskyt cukrovky v rodině (zejména u matky) nebo již v minulém těhotenství
Další rizikovou skupinou jsou ženy, které prodělaly několik spontánních potratů, porodily mrtvé dítě, ženy s vysokým krevním tlakem.

I. rizika pro matku

Zvýšená hladina cukru v krvi u nastávající maminky má nepříznivý vliv na cévní stěnu, a to především v ledvinách, srdci a sítnici oka.

Ženám hrozí:

infekce močových cest a zánět ledvin
riziko vysokého krevního tlaku
zvýšené množství plodové vody
poruchy jater
preeklamsie (závažné onemocnění ve druhé polovině těhotenství, které se projevuje vysokým krevním tlakem, bílkovinou v moči a otoky)
porodní poranění
Nastávající maminka, u které byla diagnostikována těhotenská cukrovka, by neměla dítě přenášet.

II. rizika pro dítě

Riziko pro nenarozené dítě je tím větší, čím dříve se cukrovka v těhotenství objeví. Zvýšená hladina cukru v krvi matky zvyšuje i hladinu cukru v organismu dítěte. Dítě rychle přibývá na váze. Děti pak váží i více než 4000g.

Pokud by cukrovka nebyla léčena, mohly by dítěti hrozit:

vývojové vady - miminko se hůře adaptuje v prostředí mimo dělohu, může mít nevyzrálou plicní tkáň, což způsobuje komplikace při dýchání po jeho narození, tyto děti mívají i méně vápníku
objeví-li se novorozenecká žloutenka, mívá těžší a delší průběh

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka