Přidat komentář

ahoj, radím tu už docela dlouho s kojením a s paní poradkyní teda opravdu nesouhlasím :)
- při špatném rozjezdu laktace - tj. dítě méně přibírá, je nespokojené, nebo naopak moc spavé - se kojení musí upravit... jinak se dává dítě k prsu (v 6nedělí) vždy, když vykazuje známky bdělosti, mlaská, otevírá pusinku a "hledá" (většinou je to 1x za 2-3 hodiny)... je dobré v 6 nedělí pauzy příliš neprotahovat (déle jak 3,5hod od začátku minulého kojení)...
- pokud je dítě spavé, líné (nedonošené, nebo žloutenkové), pak je dobré u kojení dítě budit (šimrat, tahat za ouško, omývat studenou mokrou žínkou přes obličej), prohazovat prsa atp.
- po 20min. už dítě nepije - jen dudá - pokud maminka má pocit, že dítě ještě prsa nevypilo, nebo naopak, že se napilo málo, tak ještě 5-10min mléko odsává (tím se podporuje laktace) - špatně prospívajícímu dítěti může odsáté mléko dávat bezprostředně po kojení injekční stříkačkou (ne lahví!)
- některá prsa jsou zpočátku "ztuhlá" a špatně uvolňují mléko - je tedy dobré prsa před kojením prohřát a namasírovat (horká sprcha, gelový polštářek), čímž se urychlí spuštění mléka a dítě se nají rychleji (dá se to ještě podpořit horkým nápojem před a během kojení)

Nošení... když dítě pláče, tak ho instiktivně maminka vezme a pochová... moje první dítě bylo hodně chovací - do půl roka se denně nosil ve vaku... ve 2 letech jsem už měla problém ho odchytit, aby se jen na minutku pomazlil :) - mé druhé dítě je pohodář... stačí mu kojo, a zbytek prospí nebo prokouká :) - mazlíme ho hlavně večer před spaním (ale spíš z naší potřeby než z jeho :) ) - spíš si s námi rád "povídá" - jsou mu 3 měs. - a směje se na nás (prostě komunikuje), než aby se chtěl chovat... ve vaku se projevoval nespokojeně, tak jsem od dalších pokusů upustila... Dítě do půl roka nemůžeš rozmazlit... do 3 měsíců už vůbec ne... pláčem vyjadřuje neuspokojení základních potřeb (jídla, chladu, spánku) případně nepohodlí (mokrá plínka, záhyb na pyžamku, ostré světlo do očí, bolest bříška)...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky