Přidat komentář

In reply to by Darina

Používání MPA injekcí snižuje sérové hladiny estrogenu a je spojeno s významnou ztrátou hustoty kostních minerálů spolu s tím, jak se kostní metabolismus adaptuje na nižší hladiny estrogenu. Tato ztráta je obzvláště závažná během adolescence a časné dospělosti, kritického období pro růst kostní hmoty. Ztráta kosti je větší při delším užívání a může být ireverzibilní. Není známo, zda používání MPA injekcí adolescentními ženami snižuje maximální dosaženou hustotu kosti a zvyšuje tak riziko osteoporotických zlomenin ve vyšším věku. Jak u dospělých, tak u dospívajících dívek se zdá pokles kostní hustoty alespoň částečně reverzibilní poté, co je podávání MPA injekcí přerušeno a ovariální produkce estrogenu vzroste. Studie zkoumající reverzibilitu ztráty kostní hustoty u dospívajících dívek v současné době právě probíhá.

MPA injekce by měly být používány jako dlouhodobá (tedy například déle než 2 roky) metoda prevence početí nebo endometriální léčba, pouze pokud jsou jiné metody neadekvátní. Pokud pacientka vyžaduje dlouhodobější užívání MPA (více než 2 roky), měl by být pečlivě přehodnocen poměr přínosu a rizika léčby.
asi záleží na doktorovi a okolnostech, jinak celý je to tady http://www.aislp.cz/cgi-bin/mvaihtml.cgi?ACT=dLl00000090993&CTR=CIA&IDE…

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky