Přidat komentář

In reply to by Zaneta

Tak jsem to sem přetáhla, kdybych to vysvětlovala já, asi bys z toho moc neměla :s:...

1. "Metoda kontrolování"

Odborníci nejčastěji doporučují právě toto řešení problému nespavých dětí. Pláče-li dítě, jděte za ním, ale NEZVEDEJTE jej. Poskytněte mu maximum pozornosti, abyste ho ujistili, že jste stále u něho, pohlaďte jej, uložte, popřejte mu dobrou noc a odejděte. Po pěti minutách (sledujte na hodinkách - minuty vám budou připadat jako věčnost) se vraťte zpět a celý postup přesně zopakujte.Vracejte se proto, abyste dítě ujistili, že jej neopouštíte. Interval mezi kontrolováním dítěte můžete postupně prodlužovat. (Pokud se vám zdá pět minut příliš dlouhá doba, zkuste to zprvu se třemi minutami.)

Než se dítě uklidní může první noc trvat hodinu nebo dvě, ale tato doba se BUDE zkracovat. Při této "kontrolovací metoda" (známé též jako metoda "kontrolovaného pláče") je třeba počítat s tím, že tři až čtyři noci budou dost těžké. Někdy to může trvat i déle. Musíte zaujmout postup sebejistý a laskavý, ale přísný a tvrdý. Pokud nevydržíte, třetí noc to vzdáte a dítě z postýlky zvednete, ztratíte pevnou půdu pod nohama. A co víc - ztratíte důvěru v sebe jako rodiče a v reálnou možnost daný stav nějak změnit. Týká-li se to i vašeho partnera, musíte mu jasně vysvětlit, že je nutné zamezit dítěti aby vás, rodiče, stavělo proti sobě.

Možná budete mít pocit, že je třeba předem varovat sousedy než začnete své plány realizovat. Začněte o víkendu nebo o prázdninách, kdy budete mít víc času se z prvních pár nocí zotavit. Mnoho maminek má s touto metodou dobré zkušenosti, včetně jedné maminky trojčat, která vyřešila problém nespavosti své dcery během třech nocí, zatímco zbývající dva chlapci (ve stejné místnosti) vše prospali!

Pokud máte problémy s dítětem, které v noci chodí přímo k vám do postele, raději než aby vás přivolávalo, použijte obměnu "kontrolovací metody" založené na stejném principu. Dítě nezvedejte, mohlo by to považovat za pochování, ale jemně, avšak rozhodně, jej odveďte do jeho postýlky, uložte jej, rozlučte se a odejděte. Tady může nastat souboj vůlí - pamatujte si, že VY musíte vyhrát. Přijde-li k vám dítě znovu, opět postup zopakujte. Naučte ho nebudit ostatní členy rodiny, kteří ještě spějí, je to vůči nim nespravedlivé (vícečata obvykle lpějí na tom, aby bylo vše "spravedlivé").

Danielle a Filípek

Kliknutím vložíte smajlíky:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka