Jaká jídla uvařit a zmrazit na pozdější kojení? Poradíte receptíky?

31.10.2010

Ahojte holky :) včera mi nasadila kámoška brouka do hlavy - prý, jestli si budu vařit nějaká jídla a mrazit před porodem, abych je měla k dispozici po porodu?... :?
Musím říct, že se mi ta myšlenka docela zalíbila a ráda bych si něco navařila do zásoby, přece jen nevím, jaké miminko bude, jestli bude moc plačtivé, jak rychle si na sebe zvykneme atd... kdoví, jak ten začátek budu zvládat a tak by bylo fajn, mít něco v rezervě, co jen vytáhnu, ohřeju a budu se moct najíst :hu:
akorát moc nevím, co navařit, abych to potom mohla jíst, až budu kojit (snad budu) ;)
napadají mě jen kuřecí masa na různé způsoby, ke kterým pak vždycky jen dovařím třeba těstoviny nebo rýži? to by nemuselo vadit mimískovi, aby neměl bolení bříška, ne? máte nějaké receptíky, které by byly vhodné?
ale co dál? :? polévky? ale jaké? :?

předem moc děkuji za všechny rady :+^*:

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ono asi záleží na tom jaké máš zázemí a jaká jsi (aktivní, lenošivá...) Já partnerovi navařila a když jsme přijeli z porodnice domů tak jsem vyhodila 2litry výborného hovězího guláše a naložené vepřové maso....Jeho maminka se bála aby neumřel hlady, tak ho furt zvala na obědy i večeře (vyšlo mi to že jsem rodila v pátek a vrátila se domů v úterý). Když jsem přijela domů tak nám tchýně taky poslala oběd a pak už jsem vařila sama. Jsem aktivní jak králíček duracell, takže mi to nedělalo problém, přes den spát neumím a tatínek byl s náma doma, tak jsem nechovala pořád jen já. Uvařit oběd se dá za 30 minut takže nevidím problém. Není na škodu mít v mrazáku třeba vývary a mraženou zeleninu. A klasickou zásobu masa. Přílohy bych do mrazáku nedávala. Rýže se vaří 17minut, těstoviny ještě méně...nevidím v rozmražování žádnou úsporu místa. Ale jak říkám, pokud už tušíš, že nebudeš mít na vaření energii a muž pobyt v kuchyni nezvládá, tak si zamraž a vždy jednotlivé porce.

Ja si navarila kvanta silne kureci polevky. Mela jsem zamrazene krabicky s vyvarem a v nem obrane maso, pak jsem uz vzdy pridavala jen cerstvou zeleninu. Kdyz jsem pridala jeste vlocky nebo pohanku mela jsem pak neco mezi polevkou a kasi. Nemela jsem ze zacatku chut na nejake zvlastni kreace a ta polivka se fakt vyplatila. POlevky jsou pri kojeni navic doporucene - zvlast vyvary. Uz i proto, ze je to tepla tekutina, ktera ti vzdy udela dobre.

Ahojík, já teda po návratu z porodky dostala 2 dny jídlo od mamky a pak jsem už normálně vařila, i když jsem byla sama a malý byl dost hodně uřvaný-ta chvilka přípravy jídla se zvládnout dala...
Ale myslím, že určitě se ti budou hodit i nějaké polévky, jako vývary... A jinak teda určo jsem namohla žádné omáčky -typu smetanové...a ani rajské apod. Tohle dělalo malému "problémy"...
Takže já jen navařila a namrazila jídlo pro manžela, na dobu co jsem byla v porodce...a to v poho omáčky i zelí...
Tak snad ti někdo poradí, kdo si kuchtil dopředu...

In reply to by simonides

tak to je fajn, že jsi to zvládala i s malým :€p€: ale já si na to prostě nevěřím a radši bych si teď něco už připravila, navíc stejně nemám celé dny co dělat, jen čekám, kdy to příjde - jsem v 38. týdnu ;)
a co jsi dělala tomu manželovi? na to se taky chystám, jen potřebuji nějakou inspiraci ;) ;)

In reply to by Misa1Misa

No já manželovi už před těhu i v těhu zavařovala na cesty, takže pro mě to nebylo nic nového... guláš, maso na zelenině, maso na žampionech,zelí s masem, plněné papriky s rajskou, směs na špagety apod. Já si nijak nepřipouštěla, že bych to nezvládala... a fakt to bylo v poho. Je lepší mít asi něco bokem připravené, kdyby to náhodou bylo pro tebe "složitější" si zvykat na život s mimi. Určitě doporučuju ty vývary...u kojení mi to dodalo tekutiny, bylo to teplé a i babičky říkaly, že polívky jsou základ... A pak takové ty rychlovky, zvládneš taky celkem bez "práce" ( jako ryba s bramborem, přírodní-nebo klasický řízek s kaší, pečené kuře s rýží, těstoviny se zeleninou, ) Nikdo tě nenutí dělat nějaká složitá jídla-i kdyby partner byl na to zvyklý, nějakou tu dobu zvládne i jídla, která by třeba jinak nejedl-hlavní je, ať se neodbýváš rohlíkem se sýrem...každý den a na každé jídlo....
Neboj-určitě to pak vše zvládneš, jde jen o to si zvyknout na nový "stav"... Sice mě po porodu bolel spodek a celé břicho a byla jsem nevyspalá a utahaná, ale od návratu z porodky jsem fungovala stejně jako dříve...
Přeji klidný konec těhu a hlavně porod bez problémů a tobě i miminku moc zdravíčka

já měla v mrazáku nějaký omáčky s kuřecím nebo vepřovým masem a s těstovinami nebo rýží.pak ještě špagety s omáčkou a ještě hustou zeleninovou polívku...no mě dycky vařila mamka a navařila na 3 dny a pak zas přijela a uvařila a tak furt dokola a já za to byla vděčná protože jsem první měsíc totálně nestíhala ani se najíst pořádně, natož uvařit...

In reply to by luciekres

a prosím tě, jaký ty omáčky k tomu masu jsi dělala? a to jsi mrazila i ty těstoviny a rýži, nebo to pak k tomu dovařila? :?
jee, tak to ti závidím, že ti tak mamka pomáhala, to věřím, že jsi musela být ráda, já bohužel tu možnost nemám, že by mi mamka takhle vypomohla :( ale brala bych to hned ;)
právě se taky bojím, že nebudu ze začátku vůbec stíhat :00: a to já bych se klidně s tím jídlem odbyla nějakým pečivem nebo tak, jenže kvůli tomu kojení chci nějakou plnohodnotnější stravu ;)

In reply to by Misa1Misa

JO JEŠTĚ jsem zapoměla s manželem to budeš zvládat to vaření asi určitě..já byla půl roku sama, sama jsem bydlela s malou a tak možná i proto jsem v začátcích nestíhala, protože malá furt chtěla pít nebo řvala takže mazec, kdybyhc měla celej den někoho při ruce tak by se to dalo zvládnout....takže nebo všechno zvládnete, i to vaření :-)

In reply to by Misa1Misa

jo i s přílohou dycky zamražuju celý jídlo, teda brambory ne protože to je pak hnusný tak jen těstoviny a rýži to klidně můžeš mrazit..no omáčky hlavně zeleninový ono já si ty omáčky vymejšlím z hlavy, dycky dám nějakej druh zeleniny nebo více druhů a koření atd. a je to pokaždý moooc dobrý a kor s tím kuřecím masem...tak nějakou zkus vykuchtit, osmahni na cibulce maso a pak přidej jakoukoliv zeleninu a zalij to vodou a nějak okořeň podle chuti a pak nakonec až bude maso hotový zahusti moukou a je to...jednoduchý a rychlý... :D a já když sem neměl někdy co jíst tak jsem se odbyla taky jen rohlíkem s něčím ale to jen výjmečně, vetšnou máti chodila vařit...navař si na třeba 3 dny at nemusíš pořád vařit...kvuli kojení se musíš právě dobře stravovat a ne se odbejvat to máš pravdu! :one:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka