Nemocnice České Budějovice - Gynekologicko-porodnické oddělení

Na oddělení jsou vyšetřovány, léčeny a eventuelně hospitalizovány ženy od 15 let. Mladší pacientky jsou vyšetřovány konziliárně ve specializované ambulanci, přičemž další léčba je realizována buďto prostřednictvím našeho oddělení, nebo na spolupracujících specializovaných pracovištích. Ve své ambulantní části poskytuje oddělení služby gynekologické ambulance s nepřetržitým provozem a dále specializovaných ambulancí – krajské indikační ambulance, ambulance dětské gynekologie, urogynekologie, onkogynekologie, ambulance pro léčbu sterilit a endokrinologii, ambulance závodního gynekologa, porodnické ambulance a poradny pro riziková a patologická těhotenství. Součástí ambulantního traktu je také specializované ultrazvukové pracoviště. Na ambulantní část navazuje lůžková péče jak konzervativní, tak operační a jednotky intenzivní péče (pooperační a porodnické). Kromě běžné gynekologické operativy včetně širokého spektra endoskopických metod je oddělení specializováno na rozsáhlé onkogynekologické výkony, které centralizuje z celého regionu. Je totiž jedním z akreditovaných onkogynekologických center. Oddělení také získalo certifikát pro provádění nejmodernějších metod léčby močové inkontinence. Ve spektru činnosti oddělení nechybí ani takzvané menší gynekologické výkony – hysteroskopie, konizace, kyretáže, interrupce, a další. Porodnická část je součástí dalšího akreditovaného centra Nemocnice České Budějovice a.s. - Perinatologického centra Jihočeského kraje. Zde se koncentrují nejzávažnější případy těhotenských patologií a péče o porody od 24. týdne těhotenství. Kromě této superspecializované péče oddělení zajišťuje veškeré porodnické služby a kompletní porodnickou operativu. Samozřejmostí je rooming in na maximálně třílůžkových pokojích, nechybí ani možnost pobytu maminek po porodu na nadstandardních jednolůžkových pokojích. Mezi neopomenutelné součásti činnosti patří také oblast prenatální diagnostiky, a to jak neinvazivní (superkonziliární ultravzukové vyšetření zaměřené na diagnostiku možných vývojových vad plodu), tak invazivní (odběr plodové vody - amniocentéza). Oddělení zajišťuje odběr pupečníkové krve při porodu dítěte. Gynekologicko – porodnické oddělení stejně jako celá nemocnice úzce spolupracuje se Zdravotně-sociální fakultou Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích a se středními a vyššími zdravotnickými školami. Proto se mohou klientky se studenty a studentkami těchto škol při pobytu na našem oddělení setkat. Jde především o nastávající porodní asistentky.

Kontakty:

Telefon: 387874401

Email: zenske@nemcb.cz

Web: http://www.nemcb.cz/oddeleni/gynekologicko-porodnicke-oddeleni-2/

Ukázat na mapě

Charakteristika oddělení:

Porodnická část oddělení je součástí Perinatologického centra Jihočeského kraje. Koncentruje těhotné se závažnými těhotenskými patologiemi od 24. týdne těhotenství. Již několik let se počet porodů pohybuje nad 2000 porody za rok. Porodní sál disponuje celkem třemi předporodními lůžky na dvou čekacích pokojích a pěti porodními boxy. Jeho součástí je také jednotka intenzivní porodnické péče K dispozici jsou pomůcky k porodu jako například porodnické balóny, stoličky, masážní pomůcky atd. K dispozici je také hydromasážní vana. Přítomnost tatínka či jiného člena rodiny u porodu je možná.  Při fyziologickém porodu dbáme na to, aby miminko bylo již od prvních okamžiků po porodu v těsném kontaktu s maminkou a následně po jeho krátkém ošetření a po ošetření eventuelních porodních poranění je novorozenec přikládán k prsu. Po porodu zůstává maminka eventuelně i s tatínkem na porodním boxe a pokud je její stav stabilizován, je po dvou hodinách od porodu přeložena na oddělení šestinedělí. Maminkám v průběhu porodu můžeme poskytnout tlumení bolestí formou tzv. epidurální analgesie, která je dostupná po celých 24 hodin, provádí ji lékař ARO (podrobněji viz Epidurální analgesie při porodu), nejedná se o nadstandardní hrazenou službu. Porodnice je také součástí projektu Banka pupečníkové krve (www.bpk.cz), v rámci kterého se při přání rodičky provádí nekomerční odběry pupečníkové krve. Realizovány však mohou být i odběry komerční. Je velmi vhodné, pokud toto rodička avizuje již při přijetí na naše oddělení. V rámci předporodní přípravy probíhají pro nastávající rodiče prohlídky porodního sálu (každé úterý od 14 hodin). Je však vhodné se nejprve telefonicky informovat, protože v případě obsazených porodních boxů se termín prohlídek posouvá.

Co potřebuji s sebou do porodnice

  • Doklady: občanský průkaz, těhotenskou legitimaci (s přílohami dalších vyšetření), průkaz zdravotní pojišťovny. Vdané ženy oddací list (nejlépe kopii). Neprovdané ženy souhlasné prohlášení rodičů o otcovství a jménu dítěte, což je předem nutné učinit na matrice.
  • Toaletní potřeby: 2 ručníky, pantofle (nejlépe vhodné i do sprchy), ponožky, podprsenku pro kojící matky, spodní kalhotky, vložky, ev. noční košili.
  • Kartu do telefonního automatu.

Porodnice v případě potřeby poskytuje noční košili a župan ( je možné vzít si i vlastní).

Během prvního dne pobytu může žena projít různými místnostmi (předpokoj, porodní sál, šestinedělí) a všechny své věci musí stěhovat s sebou. Také kapacita nočních stolků na oddělení je omezena, proto doporučujeme přiměřenou velikost příručního zavazadla.

Doprovodu u porodu neposkytuje nemocnice občerstvení, proto by měl mít s sebou svačinu a pití. Porodnice poskytuje oblečení a přezůvky. Osobní věci a cennosti si doprovod může uzamknout do vlastní skříňky, přičemž klíč má po celou dobu pobytu na porodním sále u sebe.

Nemocnice neručí za částky peněz nad 200,-Kč. Proto nedoporučujeme brát s sebou vkladní knížky, platební karty, šeky, předměty z drahých kovů, elektrotechniku, mobilní telefony a jiné cennosti.

Co mne čeká při porodu

Příprava k porodu

Pokud je porod je v běhu, bývá nastávající mamince navržena "příprava". Ta tradičně spočívá v oholení zevních rodidel v místě, kde lze případně očekávat provedení nástřihu (epiziotomie), vyprázdnění konečníku očistným klyzmatem a v očistné koupeli osprchováním. Je nutné zdůraznit, že žádná s těchto procedur není povinná a je otázkou domluvy mezi personálem porodního sálu a rodičkou.

Alternativou klasického klyzmatu může být podání přípravku Yal®. Ten je vydáván v lékárně na recept a rodička si ho musí s sebou do porodnice přivézt.

Po přípravě obvykle následuje 20 minutový kardiotokografický záznam.

Metody sledování stavu plodu při porodu

1. Kardiotokografie (monitor, CTG, KTG)

Kardiotokografie je základní přístrojovou metodou používanou při sledování stavu plodu při porodu. Umožňuje sledovat srdeční ozvy plodu a zároveň i děložní kontrakce. Při normálně probíhajícím porodu je vyšetření opakováno zhruba ve 2 až 3 hodinových intervalech, a to vždy v délce asi 20 minut. Existují však i situace, kdy je záznam natáčen trvale a je tak sledován celý porod.

2. IFPO (Intrapartální fetální pulzní oxymetrie)

IFPO (Intrapartální fetální pulsní oxymetrie) je metoda hodnotící nasycení krve plodu kyslíkem. Používá se ve spojení s kardiotokografií jako doplňková metoda v situacích, kdy je třeba upřesnit, zda je plod v děloze ohrožen nedostatkem kyslíku (hypoxií) či nikoli. Vyšetřovací plastová sonda se zavede přes pochvu do dělohy tak, aby byla vedle hlavičky plodu. Na základě výsledku vyšetření je pak rozhodnuto o dalším vedení porodu.

3. ST analyzátor (STAN)

Jde o jednu z nejnovějších metod, která má přispět k rozhodování, zda je plod v děloze ohrožen nedostatkem kyslíku (hypoxií), či nikoli. Principem je hodnocení EKG křivky plodu. Signál je získáván skalpovou elektrodou zavedenou na hlavičšku plodu a hodnocení probíhá, stejně jako u IFPO, v návaznosti na kardiotokografické vyšetření.

Zdroj: nemcb.cz

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ahojky..=)) jsem na tom podobně,taky nikoho už nebaví jak pořád melu o miminku,jsi teda také z čb?? platí ještě že hledáš kamarádku?=)

Ahojky jsem prvorodička a chtěla by jsem se zeptat co vše si mám do porodnice vzít myslím jako vložky a tak...a co na miminko...jinak bych se chtěla zeptat jestli některá z vás nemá zkušenosti s nadstandartním pokojem. Jelikož manžel dlouho pracuje tak by jsme ho chtěli,ale já mám trochu obavy jestli se třeba nebudou sestřičky ke mě chovat jinak když jsem mladá a ještě nadstandart...Předem moc děkuji

In reply to by beruska10

Ahoj v nemocnici jsem už rodila. nadstandaart je většinou plný. Také bych ho ted podruhé chtěla,protože jsem předtím nq pokoji byla ze ženskou a to bylo opravdu prase. A bylo jí jedno že jí dítě řvalo a spala. Jinak sestřičky byli super. byla jsem po císaři s komplikacemi tak že se o malého postarali. Jen co tam dávala jídlo se nelíbylo že mam na pokoji jejich konvici s pitím.Ale nakonec mi to prominula protože jsem se nemohla moc hejbat. Byli jse tam od 18.12. do 26.12.
Věci dostaneš i pleny vše. jen ti doporučim vem malé ponožky a čepičku. hodí se to. A klidně i dudlíka.
Přeji hodně zdravíčka a klidný porod pa pa

In reply to by beruska10

ahoj vse v porodnici dostanes jak pro sebe tak pro miminko,s tim nadstandartnim pokojem zkusenost nemam vzdycky byli pokoje obsazene ale neboj se budou se k tobe chovat stejne jako kdyz budes na normalnim pokoji :|: tak zahod obavy,prejeme hodne stesticka at to mas brzy za sebou a hlavne at jste oba v poradku :k: :j)

Ahojky!
V Budějovicích jsem rodila prosinec 2007. Můžu říct,že v jižních čechách je nejlepší. I když má zkušenost byla drobet drsná,ale jinak si nemůžu stěžovat. personál byl super. Jne si nesmíte nic nechat líbit. Dostanete tam od plen až po věcičky,krémy. Já byla po císaři tak sestřičky se o malého postarali skvěle. Jen ta hygiena byla dost bída. Byli vánoce. Není se čemu divit. A hold některé ženské jsou prasata.

Ahojky,

chtěla bych se zeptat těch, které mají zkušenosti s Budějovickou porodnicí. Manžel se necítí na to jít k porodu, ale pustí ho ke mě hned po porodu?
Díky za odpověď.

In reply to by Petra.Voborska

Ahoj Petro,
sice je to už rok, co jsem v českobudějovické porodnici rodila, ale musím ji jen chválit. Na ten fofr jsou tam fajn sestry i doktoři. Když jsem rodila, byl můj přítel u mě,a po tom co jsem porodila, tam se mnou byl ještě 2 hod. a bylo jen na něm, jestli tam bude se mnou nebo ne. Byla jsem ještě na sále a nesměla hýbat rukami směrem nahoru, spíš jen ležet.. Takže jsme si tu dobu, co jsem tam byla užívali společně našeho chlapečka.. A myslím si,že tam může hned, aby mohl také fotit atd.. Záleží spíš na tom, jak vše půjde dobře (myslím tebe)... Držím pěstě a přeji rychlý a "snadný" porod.. Janča

In reply to by Petra.Voborska

ahoj petro,
zrovna dnes jsem se v ČB nemocnici ptala na podobné věci:-) bylo mi řečeno, že než tě odvezou na pokoj po porodu, tak tě nechají s manželem, který bude čekat v době porodu v předsálí. hned co porodíš, pozvou manžela, aby byl s tebou a mimi. až tě převezou na pokoj, tak tam spíše nesmí. jen kdybys měla ten nadstandardní pokoj, na kterým bys byla sama. tam by k tobě mohl kdokoli kdykoli. a kdy rodíš? já mám císaře 4. 1. držím ti palečky

In reply to by BBBlanka

Ahojky,

moc Ti děkuji, přesně tohle jsem chtěla slyšet...mám obrovskou radost...
Jaký je Tvůj názor na nadstandardy? Bylo by super, kdyby ke mě mohl kdokoliv kdykoliv, ne jen podle návštěvních hodin a na tu škaredou chodbu, ale zase jsem prvorodička a třeba by se mnou na pokoji byla mamina, která by mi mohla poradit, kdybych potřebovala...
Jinak mám termn 12. a 24. 2.
Ty už to máš za chviličku, jen oslavíš Vánoce a Nový rok a šupky, máš na světě miminko. Moc na Tebe myslím, ať Ti porod dobře dopadne.

ahoj holky,
budu rodit v lednu v nemocnici v ČB. poradíte mi prosím, zda mě tam budou zásobovat plenkami pro mimi celý týden (budu tam asi pár dní, jdu na císař)? a jak jste byly v této nemocnici spokojené?

In reply to by BBBlanka

já rodila v Č.B. před 8.měsíci a plenky ti tam dají. Jsou tam přebalovací pulty a pod nima je zásuvka a tam jsou plenky, hřebínek na vlásky a nějakej krémík na prdelku. Mně plinkly stačili asi proto, že jsem byla na pokoji sama (jen s těhulinkou). A personál je strašně moc ochotný a kdyby ti došly plinky tak si jim stačí říct a hned dostaneš nové :o) Sestry se mně ptali zda nepotřebuju i porodnický vložky a , že kdybych už neměla tak jim stačí pouze říct.

Já byla nad míru spokojená - pouze asi jen 1.sestra byla hodně nepříjemná ale hned jak se vyměnila směna tak to bylo v pořádku - jednalo se o kokrm. A pokud jsi prvorodička tak se tam o tebe budou více zajímat - pro mně to bylo na palici a připadala jsem si jako neschopná matka. (ale jen s ohledem když se jednalo již o zmíněný dokrm - prostě oni nemohli pochopit, že malýmu to moje mlíko nestačí.) A dostala jsem brutálně vynadáno, že když jsem šla spát tak jsem zhasla - musí se stále svítit. (v pokoji) Ale jinak to tam bylo oprabdu v pohodě a ráda na to vzpomínám a už se těším až tam půjdu znova. :o) Užij si zbytek těhulkování :o) :a:

In reply to by Peťula.bir

ahoj peťulo,
díky moc za rady. přesně to jsem potřebovala vědět. to, že maminky nesmí zhasínat celou noc na pokoji, slyším poprvé. to tam asi nezahmouřím oka:-) tak ti přeji krásné chvíle s krásným chlapečkem:-)

In reply to by BBBlanka

Ahojky,
nesvítí se přímo na pokoji ale v chodbičce k umyvadlu, která je od pokoje oddělena zdí, je to jakoby výklenek. Na pokoji je pak takové pološero, ve kterém se dá i přebalit mimčo, přestože přebalovák je na opačné straně pokoje než ta chodbička :-) O to, že nezamhouříš oko, se spíš než světlo postarají mrňousové :§) :^O^:

Ale určitě to zvládněš. Hlavně si v klidu užij zbytek těhu. Přeju Ti rychlý a co nejméně bolestivý porod.

:a: :a: :a:

Ahojky všem z Vás, které zvažují, zda rodit v porodnici v ČB nebo ne. Já ji mohu po své zkušenosti doporučit. 99% personálu bylo milých a příjemných a jediné, z čeho jsem byla trochu mimo, byly názory dětských sester - jedna směna byla pro dokrmování a druhá se na mne tvářila tak, že chci spáchat nevím jaký hřích, když si dovoluji malou přivézt, že má asi ještě hlad. Po 14ti dnech už vím, že hlad neměla, ale bolelo ji bříško, ale to jsem bohužel v prvních dvou až třech dnech nepoznala :///:

ahoj všem, rodila jsem v Č.B. před osmi lety, bez epiduralu. musím říct, že opravdu velikou bolest jsem cítila snad jen minutu, dvě, jinak ale v poho. Těšila jsem se na mimi a zvládli jsme to. Tento rok budu v Č.B. rodit znovu. Těším se. Samozřejmě každý porod je jiný, každý má práh bolestivosti někde jinde a pak je tu psychika - pakliže to má rodičce pomoci k tomu, aby byla celkově v pohodě, proč si o něj neříct. Já doufám, že ho letos potřebovat opět nebudu. Držím pěstičky

Ahojky holky ...

Já jsem dneska 38tt+3 a za chvilku se do česko-budějovické porodnice budu chystat.A zjistila jsem si i to s epidurálem.A NEPLATÍ SE!!!! Dokonce mi to říkala i porodní asistentka :-)

Děvčata,já rodila 2x a bez epidurálu,věřte,že bez něj to jde taky.Měla jsem boleti jako kr....,ale teď už na to vzpomínám jen v dobrém.Epidurál vám stejně vysadí a finále porodu bude trpět tak i tak.No tak vždyť my ženský vydržíme vše. :///: :a:

In reply to by marky2

Ahojky chci jen podotknout, že mám s epidurálem moc dobré zkušenosti a že není pravda, že přestane ve finále působit. Máš malý zásobníček na rameni a pokud dochází vymění ho za nový. Když jsem rodila a lékař se mě zeptal, jestli si chci prožít bolest přirozeně nebo chci ulevit, řekla jsem mu : pane doktore, když vás bolí hlava vezmete si prášek nebo si tu bolest přirozeně prožijete? Jasně chápu co člověk to názor, ale já mám jen pozitivní zkušenost - po umorných křížových bolestech přišla úleva a pak už jsem si porod syna jen vychutnávala, spolupracovala jsem a vnímala celou atmosféru a moc si to užila. Nyní se chystám na druhý porod a pokud to bude jen trochu možné těch 1200 za to stojí. Pa Martina

Koukám, že České Budějovice jsou jediná nemocnice kde po nás chtějí zaplatit Epidurál :jawdrop: ?? To už mi přijde fakt hnus....to už snad neví jak na nás vydělat?????? :n: :n: :n:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Slyšela jsem to od známého když mu rodila přítelkyně- volali mu do práce aby přivezl peníze, že jí to jinak nepíchnou, když přijel tak už bylo pozdě a mimi bylo na světě-jenže přítelkyně si užila pěkné bolesti!!! Takže jsem zvědavá jak to bude až budu rodit já!!! Snad ho nebudu potřebovat.... :( :(

In reply to by Petula23

Holky teda maminky,
nezlobte se na mě, ale to si myslíte, že porod je možný bez bolesti?? Já měla i křížové bolesti v zádech a přežila jsem to i bez epidurálu... Fakt se omlouvám, ale občas mě tyto debaty zaráží. Nikdy nezapomenu na to, jak nám na kurzu porod.sestra říkala, že čím větší kontrakce-bolesti, tím blíž jsme k miminku a já to tak taky brala. A bylo to tak. Vydržet se to dá!!!!

In reply to by Petula23

To jsou hajzli!!! Teta dela v CB nemocnici sestricku na LDN oddeleni. Kolikrat se divim jaky jsou hrozny rozdily mezi tema oddelenima.... Jina pribuzna mela jedno z dvojcatek na jipce novorozenecky a prvotridni pece, ja jak jsem byla na potratu, tak jsem si ani nevsimla jaky tam byli, jen me rano ten den nasrali na prijmu, ze musim podepsat, ze jsem poucena a nic mi nerekl nikdo a odpoledne jsem prchala domu, hlava nehlava, 2h po probuzeni z narkozy a pryc... kdyz tam byla mamka s rozdrcenym ramenem na chyrurgii, taky byla spokojena. No a jeste tam byl deda, ale ten umiral na rakovinu a prijel tam jen na 3 posledni dny... :-( bylo na nem videt, ze se mu tam ulevilo, hodne

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky