ahoj, zkus vyzkoušet holandskou omáčku, je vyborná a hodí se ke každé rybě a i zelenince :-) a mému chlapovi chutná také :) recept: 4 žloutky, 100g másla, 1 lžíce citr.šťávy, sůl, pepř, popř. cayenský pepř. V misce (nerez nebo z varného skla) šlehejte žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezměte tuto misku a dejte ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmí vařit, musí být jen tak akorát u bodu varu, miska se nesmí vody dotykat – udělali byste z vajec míchaná vajíčka). Za stálého šlehání přidávejte do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujte ve šlehání dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství. Sundejte z ohně, zašlehejte sůl a pepř. Pokud byste měli omáčku příliš hustou, zašlehejte do ní pár kapek horké vody.
ahoj, zkus vyzkoušet holandskou omáčku, je vyborná a hodí se ke každé rybě a i zelenince :-) a mému chlapovi chutná také :)
recept:
4 žloutky, 100g másla, 1 lžíce citr.šťávy, sůl, pepř, popř. cayenský pepř.
V misce (nerez nebo z varného skla) šlehejte žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezměte tuto misku a dejte ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmí vařit, musí být jen tak akorát u bodu varu, miska se nesmí vody dotykat – udělali byste z vajec míchaná vajíčka).
Za stálého šlehání přidávejte do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujte ve šlehání dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství.
Sundejte z ohně, zašlehejte sůl a pepř. Pokud byste měli omáčku příliš hustou, zašlehejte do ní pár kapek horké vody.