Na domácí marcipán (mléčnou modelovací hmmotu) se používá polotučné sušené mléko , protože plnotučné se lepí a nadrží tvar - obsahuje moc tuku , v nízkotučném ten tuk zase chybí . Používám jednoduchý recept : 400 g Polotučné sušené mléko ( modré Laktino ) 400 g Cukr mletý asi 8 lžic vody ( přidávej postupně ) kávová lžička slunečnicového oleje ( pro lesk) trochu mandlového aroma Všechny suroviny pořádně propracuji a podle hustoty přidávám mléko nebo cukr , dbej na to , aby poměr mléko:cukr byl zhruba 1:1 Mléko zahušťuje ,cukr když se přežene tak hmota je lepkavá . Hustota těsta nesmí být moc tuhá ,protože počítej s tím ,že i když ji dáš hotovou do sáčku tak po čase ztuhne . Já pracuji z hmotou až alespoň 1 hodinu se odleží , ona trochu ztuhne , opláchnu si ruce pod vodou a mokrýma ji propracuji ,aby měla konzistenci jako plastelína . Podsypávám mletým cukrem a tvaruji.
Na domácí marcipán (mléčnou modelovací hmmotu) se používá polotučné sušené mléko , protože plnotučné se lepí a nadrží tvar - obsahuje moc tuku , v nízkotučném ten tuk zase chybí . Používám jednoduchý recept :
400 g Polotučné sušené mléko ( modré Laktino )
400 g Cukr mletý
asi 8 lžic vody ( přidávej postupně )
kávová lžička slunečnicového oleje ( pro lesk)
trochu mandlového aroma
Všechny suroviny pořádně propracuji a podle hustoty přidávám mléko nebo cukr , dbej na to , aby poměr mléko:cukr byl zhruba 1:1
Mléko zahušťuje ,cukr když se přežene tak hmota je lepkavá . Hustota těsta nesmí být moc tuhá ,protože počítej s tím ,že i když ji dáš hotovou do sáčku tak po čase ztuhne .
Já pracuji z hmotou až alespoň 1 hodinu se odleží , ona trochu ztuhne , opláchnu si ruce pod vodou a mokrýma ji propracuji ,aby měla konzistenci jako plastelína . Podsypávám mletým cukrem a tvaruji.