Kolikačlenná domácnost může žít z 12000,-?

10.02.2013

Ahoj holky, prosím Vás o radu ohledně financí a dětí...
S manželem přemýšlíme o dalším miminku. Máme dvouletou holčičku a chtěli bychom jí pořídit solurozence. Ale ať počítáme jak počítáme, nechce se mi věřit, že bychom my dva se dvěma dětmi mohli žít spokojeně z pouhých 12 000,-!
Tak bych ráda prosila ty z Vás, které jste na tom s počtem dětí i peněz podobně - dá se tak žít?
Děkuji Vám mnohokrát za odpovědi.
Ahoj a prima neděli.

Kliknutím vložíte smajlíky:

My máme děti čtyři, ale čtvrtýmu je teprve 14 dní, takže náklady na něj jsou minimální. Každopádně 12,000 měsíčně utratíme jen za jídlo a drogérii(stovku denně ovoce a zelenina, stovku denně maso...) :O :s: Loni dcery cvičily gymnastiku na bohemce a to nás vyšlo pololetně taky na 12,000.

Škola, družina, školka, ZUška, kroužky cca 4,500 měsíčně.

Ahoj, tak teoreticky by vám to stačit mělo,ale nikdy nevíš, kdy budete mít nečekané výdaje...,ale zase na druhou stranu, je určitě hodně rodin, které mají stejně peněž a dvě děti a vyjít prostě musí.Ono také záleží, jak jste s manželem náročný co se týká jídla,oblečení a zábavy

Tak já nevím, 12tis.Rozhodně nění málo, ale...Vždy se něco navíc najde.Do tří let kluků to byla vcelku pohoda.A nástupem do mš. se nestačím divit, kam ty peníze .My dáme, za jídlo pro 4 člennou rodinu cca Z tis.Do toho drogerie, většinou, po měsíc zjistím, že kluci z něčeho vyrostli.Dále sezonní obměna obuvi atd.Je toho moc.

Vůbec si nevím rady. Je to pořád "jo a ne"...
12 000,- nám opravdu zbyde po odečtení všech ostatních plateb - mimo teda nafty, to nepočítám... jednou se jede víc, jednou míň, je to v každém měsíci trochu jinak. Teď nás čeká např. povinné ručení na dvě auta, takže to jsme taky nezapočítávali...
Myslím ale, že 12 000,- na měsíc je pro tříčlenou rodinu fajn. Nemusíme se "ničeho" nijak extra bát - nevím jak bych to napsala jinak. Určitě mě pochopíte.
Pak se mi líbilo taky vyjádření maminky někde níže, která psala, že není zastáncem názoru, "jedno dítě navíc vždycky uživíš"...
Přesně tak...
Než budu na mateřský tak by to třeba bylo v pohodě. Od teď bych nevyhodila nebo neodložila žádnou obnošenou věc, hračky by se taky dědily (samozřejmě s rozumem!)
Denně vařím, takže v tomhle by bylo jedno, jestli bych vařila o bramboru navíc nebo ne... To je v pořádku.
Ale co po mateřské?!
Starší (Anežka) bude muset chodit minimálně na půl roku do soukromé školky, cenu ještě nevíme. Pak nežli by ona nastoupila do školy, "bude" to mladší chodit také do školky. Pak do školy... když se podívám, kolik stojí jen pastelky, penál, cvičky apod... to aby se člověk šel křižovat. Všechno dědit nejde. Pak jedna bude chtít chodit do tohodle kroužku, druhá(ý) do jiného... a najednou těch 12 000,- bude málo... Já vím, že do té doby budu taky chodit do práce a současných 12 000,- se zdvihne o 5-7 000,- ale i my dva s manželem máme nějaká vydání... Oblečení, boty, já nevím... neumím si představit co všechno. Když nad tím začnu takhle přemýšlet, upřímně se toho druhého bojím.
Manžel by chtěl. Dokonce prý počítal, že to tento měsíc vyšlo, ale bohužel...
Asi to tak má být, nevím.
Pravdou al eje, že vnitřně bych to miminko taky chtěla...
Jaký je ale reáný život....
Nechci udělat nic, čeho bych pak jednou mohla litovat. A nechci, aby jen díky mému "já chci" byla nešťastná celá moje rodina...

pokud je to jen ba utratu tak zavidim...mame asi polovinu takze ja si to predstavim uplne hrave....
ale taky jak holky pisou..kazdej ma jiny standart....

In reply to by martina2105

Náš standard je úplná klasika. Lednice věčně zeje prázdnotou, nekupujem žádný zbytečnosti (mimo toho, že teď zařizujeme byt) - ale i tak už 4 měsíce jsme v novém a 4 měsíce svítíme v obýváku žárovkou. :-)
Nemusím mít věci teď hned.
Nikam za zábavou nechodíme, věčně nemáme hlídání a malá je hodně závislá na mě, takže bychom si ani žádné dlouhé juchání nemohli z tohoto důvodu dovolit. Já jdu jednou za 4 měsíce posedět s kamarádkami. To je jediné moje extra...
Alkohol nepijem, nekouříme...
Žijeme docela obyčejně. Na dovolenou jedeme jednou ročně a to v létě. Třeba si připlatíme, ale je to to jedinné do čeho investujeme asi ty "zbytečné" peníze...

zvládá, ale přiznám se, že my ne. Bydlíme hned u Prahy, do toho hypotéka a nutnost platit soukromou školku.
Už si i píšu výdaje, ale je mi to houby platné - vždy se najde něco, co se musí urgent uhradit. Jen v lednu to byly výdaje navíc typu - dálniční známka, teď pro změnu plavání a angličtina malé, čekají nás popelnice za čtyřčlennou rodinu...
U první mateřské nám vysloveně zachránilo zadek, že jsem měla hodně našetřeno na stavebním. U druhého ne, a přestože u rodičáku pracuji, je ta absence "polštáře pro strýčka Příhodu" dost znát...

Ahojky.Tak my jsme 3 a máme 4000,- na měsíc Takže si umím představit mít 12000,- pro 5 členů v rodině.
Musíme se uskromnit.Kupuje se jen to nejnutnější na jídlo a výlety nebo tak něco neděláme.Nejsou peníze.Takže tak...

Týjo, s dvanácti tisícama bysme si žili jak prasata v žitě! To nemyslím zle, každý má jiný standart ;-) Tak se neboj, máte z čeho ušetřit :-)

ahoj, pokud je to částka po odečtení všech nutných výdajů tak vyjdete jako 4 členná rodina. Určitě je dobré si nějaké peníze dávat stranou. Buď 1000kč nebo i více. My máme 2 spořící účty na které spoříme a všichni máme stavební spoření. To je jen k tomu co jsi psala-že se bojíš výdajů navíc ;) .
My dáváme za 2 děti cca 3tis. za školku. Když spočítám kolim mě stojí MHD tak po odečtení těchto výdajů jsme ohledně peněz na stejné úrovni jako když jsem do práce nechodila a byla doma na RP.
Čím jsou děti větší, tím stojí větší peníze. Musím sama říct (i když jsem tomu dlouho nevěřila) že malé děti do 3let věku nejsou finančně náročné. Ale jakmile začne dítě/děti chodit do školky tak to peníze jen lítají. Ondra jde od září do školy. To bude taky síla :00:

No asi by to chtělo rozepsat... Těch 12 tisíc je po odečtení nájmu, inkasa, telefonů atd atd.? Tak pokud máte 12.000 jen na jídlo tak se máte dost dobře :-)... Já osobně nejsem zastáncem toho, že "jedno navíc se uživí"..... Výdajů bude více a více, jak starší poroste a mladší se už nebude kojit.... Nevím no... Ale pokud je to jako po tom odečtení těch všech věcí, pak se máte fakt dobře a nějak bych to extra neřeila, hlady asi nebudete :-)... A vždy se dá něco přivydělat:-)

no tak to je hooodně individuální :///: :///: každopádně nepíšeš vůbec pravidelné výdaje.tudíž bydlení,benzín (na cestu do práce),pojištění atd. Takže asi těžko odhadovat.jestli máte 12000 po poplacení měsíčních závazků,tak si myslím,že to jde ;)

ano dá v pohodě máme to podobně,možná nám zůstane trochu víc než vám za to zase vždy něco měsíčně ušetříme,takže bych se toho nebála a šup na miminko :€s€:

Jestli je ta částka po odečtení všech poplatků (a jak sem četla dole,tak ano)tak je to luxus!!!To bych si pískala.My jsme s manželema dětma 4 a zdaleka nemáme to co vy a dá se to.

Tak já si myslím,že zůstatek 12000 po odečtení všeho, je luxus!!!
My jsme 4členná rodina a po odečtení všech splátek a spoření, atp. nám zůstává max 8000 a to myslím,že z těch 8000 platím i naftu do auta, holkám dárky na vánoce, narozeniny, svátky, oblečení apod. a vycházíme!
Takže pro mě 12000 je dost i pro 5či 6člennou rodinku, i když to už by nebylo moc na vyskakování!!

pokud je to částka po zaplacení všech poplatků a tohle vám zbude na jídlo, tak super! my máme dvě děti, bohužel mi malého nevzali do školky, tak jsem si nechala prodloužit mateřskou a teď musíme do září vydržet s 5tis na měsíc, je to mazec, ale dá se to :a:

In reply to by svetla82

Jj, před chvílí jsme ty peníze počítali.
Neříkám, že bychom si nějak vyskakovali, to ne, platíme ještě hypotéku na byt, který není úplně zařízený, ale bojím se, že zkrátka nevystačíme. Nebo co když se nedej Bože něco stane a my budeme muset položit nějakou fin. částku... hned by náš chod domácnosti byl ohroženej a toho se zkrátka bojím... Ach jo. Takhle to vypadá, jak píšete Vy ostatní - krásně lehce...

In reply to by Dolores

určitě to není jednoduchý, všechno dnes stojí koruny.... my třeba teď všichni až na tatínka marodili a jen v lékárně jsem nechala 1000 :r: ještě, že mám mamku, pomůže, jak se jen dá. už se těším až nastoupím do práce, takhle živořit mi nebaví, nikam nemůžeme jet, každou korunu třikrát obrátím než ji pustím a hypo leze do peněz dost :( ty sama musíš vědět, zda to zvládnete, ono uskromnit se dá, ale živořit už moc ne :a:

tato částka je úplně v pohodě pokud je jen na jídlo a výlety a na nic jinýho.s tímhle přežijete v pohodě i se 3 dětmi.

In reply to by luciekres

Nikdy jsem o druhém nepřemýšlela, všechny věci až doteď jsem po dceři vyhodila. I kočárek prodala...
Nějak si to vůbec neumím představit...
Manžel už má dvě děti z předešlého manželství - teď spolu dcerku a ještě další mimčo...Já vůbec nevím..

In reply to by Dolores

určitě vystačíte.dyť my teď s přítelem máme 3letou dceru a čekáme druhý a je to mazec když už nepracují a mám malou nemocenskou,a musíme vyjít s cca 7000 na měsíc a v tom je aj benzin,ale vždy vyjdeme a nemusíme ani sedět doma,mužem si dopřát jakoby i něco navíc.horší až budeme zas kupovat plinky pro druhé dítko to se budem muset uskrovnit,to stojí dost.

In reply to by sterega

jejda až tak???no takovou částku jsem na mysli neměla..já jsem dycky dávala za plínky měsíčně max 500kč.,..jenže ted se zdražili tak sem práívě zvědavá kolik za ně budem dávat ted toho se bojím.nemám ani přehled o tom kolik ted stojej :O

In reply to by sterega

prosím tě a které kupuješ?Já se s malým před dvěma lety vlezla do pětistovky,jenže tenkrát se plena 4 ještě dala sehnat za necelé tři koruny,což dneska už neseženeš :n: my teda zatím žijeme ze zásob příbuzných k Vánocům,takže nekupujeme,ale ty za chvilku dojdou a budu muset sledovat :( mě nejvíc vyhovují bílé pampersky,ale jako kupovat je za tu cenu nebudu :(

In reply to by lucininenka

Hele,tak když byl malej miminko,tak 2 balíky padly určitě za ten měsíc.čím starčí,tím míň.To je jasný...Já dávala do 1500,- za nutrilon...po tom 6.měsíci,Honzík nechtěl prsa.. :? Manžel mu vždycky říkal..teď je nechceš a až budeš velkej,tak nebudeš chtít nic jinýho :s: :h:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

fuj...bych malýmu nedala...a ještě se s tím pát a žehlit...To ne.Ale pokud to někdo dělá,tak ať dělá,Jeho boj....Já si tu práci aspoň takhle ulehčím :h:

In reply to by Ja.Zandysek

tak já z části látkuji a nic nežehlim,žehlila jsem asi dvakrát na začátku teď jen poskládám a hotovo.není to tak pracné jakto vypadá naše maminky to měli horší když je museli vyvařovat a bylo nutné je vyžehlit,na ven nosíme tedy jednorázovky a na noc taky je to pohodlnější jednorázovka to celou noc vydrží.

těch 12 000 Kč je čistého, po zaplacení všech výdajů, tedy je to částka, která zbývá na jídlo? Pak by to určitě šlo, ale pokud z toho musíš platit další poplatky,už to nebude "pohodlně", ale na knop...

In reply to by Slunko

nn, to je po odečtení všeho.
Občas si manžel může přivydělat nějakou tu korunu ještě bokem, ale to jen občas. Děsí mě totiž představa, že bychom měli žít z ruky do huby a nemohli bychom s dětmi nikam na výlet, dopřát jim tábor apod... :-(

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka