Daně.

29.01.2013

Ahoj,prosím o radu kdo má zkušenost,minulý rok si mě manžel odepisoval z daní,pracovala jsem na zkrácený uvazek tak jsem nepřesáhla roční výdělek 68tis,za rok 2012 jsem pracovala normálně a výdělek mám 120tis za rok,může si mě znovu odepsat nebo to nejde?? Minulý rok nám řekli že to jde jen když já nepřesáhnu výdělek 68tis,a pak až budu na mateřský tak je to možný ale jak jsem to tak zhruba počítala tak mateřská je něják kolem 7tisíc a za rok to dělá přes 84tis tak jsem z toho zmatená.... :? Jak to máte vy??

ahoj, pokud jsi v roce 2012 měla příjem vyšší než 68tis. tak tuto možnost využívat nemůžete. Musíš si vydělat méně jak 68tis kč.
do přijmů se započítává:
PPM
nemocenská
mzda

Pokud pobíráš PPM, počítá se do zdanitelných příjmů a pokud tato částka za PPM přesáhne 68 tis. nelze uplatnit slevu na manželku.
Pokud pobíráš RP, ten se do zdanitelných příjmů nepočítá a pokud nemáš žádný další příjem přesahující 68 tis. za rok, může si manžel uplatnit slevu na manželku.
Pokud pracuješ a tvůj roční výdělek přesáhne 68 tis., nelze si nárokovat uplatnění slevy na manželku.
Jde o slevu na vyživovanou manželku, s příjmem 120 tis. ročně už se do této kategorie opravdu počítat nemůžeš.

Ahojky u mateřské je to v pohodě tu berou jako dávky a ne příjem já vždy psala jen čestné prohlášení že jsem neměla těch 68 tis. a účetní to v pohodě spočítala.Ale je lepší se poradit přímo s účetní pořád s tím šachují aby nemuseli nikomu vracet tak bůhví co za ten rok vymysleli.Sama jsem zvědavá jak letos dopadnem :a: :a: :a:

In reply to by drongova

Aha...no tak to za rok 2012 nic nedostanem,od Listopadu 2012 jsem na neschopence kvůli těhu,termín mám v červnu 2013,a do března 2013 jsem pořád zaměstnaná a od dubna budu muset na up,tak snad až příští rok nám něco vrátí. Nevíš jak to je když budu na up a budu pořád na neschopence jestli budu brát jenom nemocenskou nebo mi daj i podporu v nezaměstnanosti??

In reply to by Markítka

No já věděla jistě že jak oznámím že jsem těhu tak mě propustí tak jsem šla marodit.Propustili mě k 1.1. a rodila jsem v červenci ale od listopadu jsem byla na neschopence a ta mi šla prakticky až do doby než jsem nastoupila na rodičák takže zbytečné lítání po up mi odpadlo

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky